Rotterdamse onderwijsbobo´s vertonen beschamend gedrag
De besturen van de Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam hebben zich van hun hysterische kant laten zien. Dit met een grote rol voor de beruchte driehoek van burgemeester, hoofdcommissariaat en Openbaar Ministerie.
Dit alles wordt veroorzaakt door de scheiding der geesten in de publieke opinie en dus ook onder docenten en studenten rond de oorlog tussen Israël en Hamas. Al kort na de pogrom van 7 oktober ontstond er in Rotterdam luidruchtig protest tegen de reactie van Israël, die in steeds bredere kring als disproportioneel en misdadig wordt beschouwd. Studenten speelden van het begin af aan een belangrijke rol in de demonstraties voor de Palestijnse zaak maar tot voor een paar weken richtten zij hun acties niet tegen hun eigen instellingen. Dat is nu veranderd. Activisten eisen overzichten van samenwerkingsrelaties met Israëlische universiteiten en hogescholen. Ze staan vervolgens op verbreking van die banden omdat hun instellingen zich daarmee schuldig zouden maken aan ‘genocide’.
Overreactie
Deze demonstranten tonen zich militant. Ze scanderen gezamenlijk leuzen, begeleid door tromgeroffel. Sommigen verbergen hun gezicht achter palestijnensjaals. Het ziet er allemaal heel vervaarlijk uit. Dit heeft bij bestuurders van universiteiten en hogescholen een schokreactie te weeg gebracht. Ze vrezen het ergste als de leuze ‘From the river to the sea, Palestina will be free’ tussen de faculteitsgebouwen galmt. Dat leidt tot overreactie.
De Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam hielden min of meer op instigatie van de driehoek afgelopen donderdag hun deuren gesloten omdat activisten op Woudestein een pro-Palestina demonstratie wilden organiseren. Dat was ongetwijfeld veroorzaakt door de harde confrontaties aan de Universiteit van Amsterdam met Het College van Bestuur en de ME aan de ene en een harde kern van demonstranten aan de andere kant. Men spiegelde zich niet aan het voorbeeld van Nijmegen. Daar richtten activisten op een veldje een demonstratief kamp in. Ze werden daarbij niet gehinderd door het College van Bestuur of de politie, terwijl ze van hun kant de voortgang van onderwijs en onderzoek evenmin stoorden. ´s-Avonds kwam burgemeester Bruls een kijkje nemen. Hij constateerde dat er geen enkele reden was voor welk ingrijpen dan ook.
Angst
De besturen van de Hogeschool Rotterdam en Erasmus hebben zich niet door Nijmegen laten inspireren. Ze maakten het al hun studenten en docenten lastig door de hele instelling uit pure angst te sluiten. Wat deden de demonstranten? Die besloten hun protest naar het Centraal Station te verplaatsen want daar konden zij zichzelf en hun eisen zichtbaar en hoorbaar maken. Niks aan de hand.
Er zat een zekere mate van lafheid in die sluitingen.
Wat deze lafheid betreft spande de Hogeschool Rotterdam met een tweede maatregel de kroon. Het bestuur heeft de eisen van pro-Palestijnse activisten ingewilligd en de banden met de Bezalel Academy of Arts and Design https://www.bezalel.ac.il/en in Jeruzalem verbroken. Waarschijnlijk omdat de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten daarin was voorgegaan. Het College van Bestuur maakte Bezalel zwart door te verklaren dat deze instelling een rol speelde bij de oorlog in Gaza zonder daarbij enig bewijs te publiceren.
Lezing Wind
Het gaat niet aan Israëlische instellingen voor hoger onderwijs op een lijn te stellen met de regering of de strijdkrachten ondanks het eenzijdige boek Towers of Ivory and Steel, waarin de Canadese schrijfster Maya Wind het tegendeel beweert. Zij maakt momenteel in Europa een triomftocht langs pro Palestina organisaties. Op vrijdag, een dag na de sluiting, hield zij over haar boek een lezing aan de Erasmus Universiteit zelf. Het publiek bestond ongetwijfeld voor een deel uit de demonstranten van donderdag. Volgens Wind zijn de Israëlische universiteiten, waarvan sommige hun geschiedenis tot het begin van de vorige eeuw terugvoeren, specifiek opgericht om kennis en kunde te leveren voor de opzet en handhaving van de joodse koloniale apartheidsstaat. Ook verwijt zij sommige instellingen het gegeven te zijn gebouwd op grond die vroeger aan Palestijnen toebehoorde. Wie weet, is het College van Bestuur van de Hogeschool door deze stellingnames geraakt.
Gebouw van de Bezalel academie in Jerusalem waar de weerstand tegen Netanyahu groot is. Foto A. Srevkowa cco
Brandpunt van verzet
De Bezalel is een gerenommeerde instelling met 3500 studenten van wie een behoorlijk aantal een Arabische en Palestijnse achtergrond heeft. De instellingsgemeenschap was een brandpunt van verzet tegen de regering Netanyahu. Voor 7 oktober namen veel docenten het expliciet voor de Palestijnen op. Wie bondgenoten zoekt in de strijd voor een staakt het vuren in Gaza vindt op Bezazel dan ook eerder mede- dan tegenstanders. Het is politiek strategische onverstandig die van je af te trappen. Verontwaardigde activisten hebben ontdekt dat modestudenten van Bezalel vrijwillig kapotte legeruniformen repareren en schermvesten van de juiste kentekenen voorzien. Dit wordt dan onmiddellijk geconstrueerd als medeplichtigheid aan de genocide.
Oorlogshysterie
De Rotterdamse Hogeschool en de Erasmus Universiteit zouden er beter aan doen naast samenwerking met Israëlische instellingen ook relaties aan te knopen met het Palestijnse hoger onderwijs. In Betlehem hebben ze een mooie kunstacademie. De gerenommeerde Bir Zeit Universiteit in Ramallah is zich nu al aan het voorbereiden op hulp bij de wederopbouw van het hoger onderwijs in de Gaza strook. Ze staat zeer open voor samenwerking met het buitenland.
Maar nee, men laat zich meeslepen door de oorlogshysterie van het Midden-Oosten. Ja, als dat ook nog eens samengaat met angst voor demonstranten, dan is dat bij elkaar beschamend.
hanvanderhorst@vandaagenmorgen.nl