Historische migratiedeal 20 december tussen EU-raad en EU-parlement
Het werd hoog tijd. 'Ongedocumenteerde' (lees 'illegale') migratie afgelopen jaar naar de EU was de hoogste sinds Annus Merkelibus 2015, namenlijk 355.000 volgens de Europese grensbeschermingsdienst Frontex. Volgens de nieuwe afspraken over migratie die op 20 december tussen Europarlementsleden en regeringsleiders van de EU overeengekomen zijn, kan slagvaardiger worden opgetreden tegen problemen die ongedocumenteerde migratie omringen.
Veilige landers versneld gescreend
Zo zullen migranten uit veilige landen zoals Marokko een versnelde procedure ondergaan en gedurende dat proces vastzitten om te horen of ze mogen blijven of teruggestuurd worden. Geen volmaakte oplossing zo geeft ook Europarlementsvoorzitter Robera Metsula toe, die bestaat met zoveel verschillende belangen ook niet, maar een betere dan er tot nu toe was.
Garanties voor mensenrechten
Volgens de nieuwe screeningverordening zullen mensen die niet aan de voorwaarden voldoen om de EU binnen te komen, gedurende maximaal zeven dagen worden onderworpen aan een screeningsprocedure vóór binnenkomst, inclusief identificatie, het verzamelen van biometrische gegevens en gezondheids- en veiligheidscontroles.
Er zal rekening worden gehouden met de specifieke behoeften van kinderen en elke lidstaat zal over controle beschikken om de eerbiediging van de fundamentele rechten te garanderen.
De onderhandelaars van het Parlement en de Raad zijn het eens geworden over de definitieve vorm van vijf afzonderlijke EU-verordeningen. Daarin wordt vastgelegd: hoe om te gaan met mensen die aankomen aan de buitengrenzen van de EU, hoe asielaanvragen te verwerken, hoe degenen die aankomen te identificeren, hoe het beheer van de asiel- en migratiestromen onder de lidstaten moet worden gedeeld en wat er moet gebeuren in geval van een plotselinge migratiecrisis.
|
Wetgevingskader in alle lidstaten hetzelfde
Na het akkoord zei EP-voorzitter Roberta Metsola: “Vandaag is een werkelijk historische dag, aangezien we het Migratie- en Asielpact hebben gerealiseerd, mogelijk het belangrijkste wetgevingspakket van dit mandaat.
Europa krijgt nu een robuust wetgevingskader dat in alle lidstaten hetzelfde is. Dat functioneert en beschermt, een aanpak die humaan en eerlijk is tegenover degenen die bescherming zoeken, die standvastig is tegenover degenen die niet in aanmerking komen, en die sterk is tegenover degenen die de meest kwetsbaren uitbuiten."
Grootste zorg van EU burgers
Migratie was de grootste zorg van burgers in de hele Unie bij de EU-verkiezingen van 2019, zei Metsula. Maar ook was het dat bij vele nationale verkiezingen zoals de Nederlandse van 2023. Maar ook bijvoorbeeld bij Brexit waar de voormalige lidstaat nu probeert migratieproblemen met Ruanda als uitwijkland op te lossen.
Het realiseren van dit EU pakket vóór het einde van het jaar en voor de Europese Verkiezingen van 2024, is een succes voor de pro-Europese centrumpartijen.
Solidariteit tussen alle 27 lidstaten
De nieuwe verordening inzake asiel- en migratiebeheer voorziet in verplichte solidariteit met EU-landen zoals Italië, Griekenland maar ook Duitsland en Nederland, waarvan wordt erkend dat ze onder migratiedruk staan, waardoor andere lidstaten kunnen kiezen tussen het herplaatsen van asielzoekers naar hun grondgebied of het leveren van financiële bijdragen.
De tekst bepaalt ook nieuwe criteria volgens welke een lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van verzoeken om internationale bescherming (ex-Dublin-regels).
Ondertekeningsceremonie met Roberta Metsula Foto EU
Verder goedkeuring begin 2024
Het voorlopige akkoord moet formeel worden aangenomen door het Parlement en de Raad voordat het wet kan worden. De medewetgevers hebben zich ertoe verbonden de hervorming van de EU-migratie- en asielregels vóór de Europese verkiezingen van 2024 goed te keuren.
Meer info: Joint roadmap, Regulation for Asylum and Migration Management , Regulation for Crisis and Force majeure, Screening Regulation , Qualification Regulation, Reception Conditions Directive (recast), Amended Asylum Procedures regulation, Return Directive Amended EURODAC Regulation, Union Resettlement Framework Regulation .