20 december, Bouterse ook in hoger beroep schuldig bevonden
(Update 20 dec) De uitspraak van de Hoge Raad in Suriname op het beroep dat voormalig couppleger en president Desi Bouterse en zijn medeverdachten Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie en Stephanus Dendoe hebben aangetekend is geveld. Het oordeel van het Hof luidt voor de 78-jarige Bouterse, conform eerdere veroordelingen, twintig jaar gevangenisstraf. Bouterse die niet bij de zitting aanwezig was mag voorlopig op vrije voeten blijven. Tegen de andere verdachten velde het Hof hetzelfde vonnis: twintig jaar cel.
Op 8 december 1982 werden op Bastion Veere in Fort Zeelandia vijftien critici van dit militaire regime zonder vorm van proces doodgeschoten. De vermoorde personen waren eerder gearresteerd en werden volgens de officiële lezing van de legerleiding neergeschoten toen ze trachtten te vluchten. Volgens onderzoekers naar de toedracht - de slachtoffers hadden sporen van marteling - moest dit de toedracht verhullen. Namelijk dat de gedode critici van het militaire regime waren gemarteld en vervolgens standrechtelijk werden geëxecuteerd. |
In 2019 wordt Bouterse door de krijgsraad van Suriname veroordeelt bij verstek - hij was toen op staatsbezoek in China - tot 20 jaar veroordeelt voor de Decembermoorden. Zes andere verdachten worden tot 10 en 15 jaar veroordeeld niemand wordt gevangen genomen. Bouterse gaat in verzet tegen het vonnis en wordt in 2021 opnieuw tot 20 jaar veroordeeld waartegen hij met de vier genoemde anderen in beroep gaat. Nu volgt op 20 december de definitieve uitspraak. Bouterse heeft als lid en oprichter van de Surinaamse Nationale Democratische Partij (NDP) nog steeds relatief veel invloed en aanhangers in het land. Suriname wacht daarom de uitspraak van het vonnis over de controversiële ex-machthebber en zijn medeverdachten, 12 dagen en 41 jaar later, gespannen af.
Toespraak Bouterse op partijbijeenkomst NDP op 16 december in Ocer