Schrikbarende toename anti-semitisch racisme

Ook in het verleden was er een toename van antisemitische incidenten in Nederland wanneer het Israëlisch-Palestijns conflict oplaait maar deze keer gebeurt dat volgens Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) “sneller en heftiger dan ooit.” "Een van de doelen van de terreuraanslagen van Hamas op 7 oktober is ook om verdeeldheid te zaaien in de samenleving. Verdoner: "We moeten ons niet uit elkaar laten spelen en alles op alles zetten om antisemitisme terug te dringen.”
Cijfers van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israel) laten zien dat het aantal antisemitische incidenten in Nederland sinds 7 oktober met verachtvoudigd is (met 818% toegenomen). Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB): “Het zijn schrikbarende cijfers, helaas in lijn met wat we elders in Europa zien."
De rol van sociale media
Sociale media spelen hierbij een belangrijke rol. Verdoner: “Beelden komen nog sneller, nog directer en ongefilterd bij de hele samenleving terecht. Ook op de mobieltjes van 9 en 10-jarige kinderen. Dit werkt door in de offline wereld, ook op het schoolplein en in de klas.” Het gevoel van onveiligheid in de Joodse gemeenschap is op dit moment dan ook groot. Verdoner: “Ik hoor indringende verhalen van volwassen en kinderen die belaagd en beschimpt worden vanwege hun Joodse identiteit. Dat is onacceptabel.”
Racismen zoals antisemitisme zijn een probleem voor de rechtstaat
De grote toename van antisemitisme is volgens de NCAB niet alleen een zorg voor de Joodse gemeenschap, maar voor de hele samenleving. Verdoner: “Antisemitisme gedijt bij en vormt zich naar thema’s die onrust in de samenleving brengen en is een voorteken van andere problemen. Het bestrijden van antisemitisme is niet de verantwoordelijkheid van Joden: het is onderdeel van de bescherming van de democratische rechtstaat en de samenleving als geheel.”
Antisemitisme is fout, ongeacht de context, zo simpel is dat
Verdoner: “Afgelopen weken hoor je vaak dat antisemitische uitingen in een bepaalde context gezien moeten worden. Maar antisemitisme kent geen context. Antisemitisme kent geen twee kanten. Het kent maar één kant. En als je antisemitisme in een context gaat zetten, dan ga je het gelijk ook relativeren. Dat mag niet gebeuren. Antisemitisme is fout. Hoe je het ook uit en in welke context het ook gebeurd.”
“We moeten antisemitisme niet gewoon gaan vinden, niet vergoelijken maar keer op keer stevig afkeuren en daarmee een heldere norm stellen. Op school of universiteit, op sociale media, in de sportkantine, waar dan ook.”