Carnisme of waarom vlees eten niet gewoon is
Veganisten hebben een eigen ideologie die hun leefstijl verklaart. Vegetariërs ook. Maar hoe zit het met de vleeseters onder ons? De Britse activist Henry Salt zette al meer dan honderd jaar geleden vraagtekens bij ‘gewoon vlees eten’. Hij stelde dat dit de rechten van dieren schendt en dat de wet aangepast moet worden om hen te beschermen. De Amerikaanse psycholoog Melanie Joy gaf de ideologie van de vleeseter een naam: carnisme. Joy legt uit wat carnisme is en hoe het, ondanks de morele onhoudbaarheid ervan, tot in de haarvaten van onze samenleving is doorgedrongen. “Natuurlijk, niemand zet een pistool tegen ons hoofd om te zorgen dat we dieren eten, maar dat hoeft ook niet. We hebben het carnisme namelijk op jonge leeftijd al meegekregen. Want heb je zelf gekozen voor Olvarit maaltijdpotjes met kip of rundvlees? Of voor een McDonald’s Happy Meal toen je iets ouder was? Heb je getwijfeld toen ouders, leerkrachten en artsen zeiden dat melk goed voor je was? Nee, we kregen namelijk te horen dat het eten van dieren Normaal, Natuurlijk en Noodzakelijk is. Precies de drie n’en die zijn gebruikt om zo ongeveer alle uitbuitingssystemen te rechtvaardigen.”
Op deze avond worden de Nederlandse vertalingen gepresenteerd van Dierenrechten en sociale vooruitgang van Henry Salt én de internationale bestseller van Melanie Joy Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen, die hiervoor speciaal in Nederland is. Vertaler Jabik Veenbaas zal ingaan op het werk van Salt en Melanie Joy wordt geïnterviewd over haar boek. Gespreksleider: Erno Eskens, die ook een korte inleiding zal verzorgen. Voertaal is Nederlands, alleen het interview met Melanie Joy is in het Engels.
Melanie Joy is psycholoog, internationaal bekend spreker en bestsellerauteur. Why we love dogs, eat pigs and wear cow verscheen in achttien talen. Joy ontving de Ahimsa Award, net als eerder Nelson Mandela en de Dalai Lama. Ze is oprichter van Beyond Carnism en medeoprichter van ProVeg International.
Jabik Veenbaas is vertaler, dichter, schrijver en publicist. Hij schrijft voor bladen als Trouw en Filosofie Magazine en publiceerde Verlichting als kraamkamer, dat op de shortlist voor de Socrateswisselbeker stond.
Erno Eskens is filosoof en uitgever bij Noordboek. Hij is initiatiefnemer van de dierenrechtenbibliotheek, een nieuwe boekenreeks waarin de genoemde boeken van Joy en Salt verschijnen. Zelf publiceerde hij Democratie voor dieren en Een beestachtige geschiedenis van de filosofie.
Let op! Wat als coronamaatregelen aangescherpt worden?
Er zijn voor deze avond twee soorten kaarten: zaaltickets en online tickets. Zaaltickets worden verkocht onder de verwachting dat op 11 september weer veel bezoekers in de zaal mogen zitten. Mochten er toch beperkingen zijn, dan zal een aantal zaaltickets worden omgezet in online-tickets. Tickets die het laatst gekocht zijn worden als eerste omgezet. Restitutie van tickets is helaas niet mogelijk.
Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius.
Informatie livestream- of zaal tickets
Is de zaal uitverkocht, of kijkt u liever vanuit huis, dan kunt u al onze programma’s via de livestream volgen. Via YouTube is het mogelijk om, net als in de zaal, vragen stellen aan de sprekers(s) via de comments. De vragen worden door onze livestream manager aan de spreker(s) gesteld.