1 jaar oorlog in Oekraine. Een fragment uit het rapport 24/2 van AIVD/MIVD

Het militaire verloop van de Russische inval in Oekraïene kenmerkt zich door diverse fasen. Voorafgaand aan de invasie was sprake van een maandenlange Russische troepenopbouw langs de Oekraïense grens. Rusland voerde hierbij de militaire en politieke druk op Kyiv en de NAVO steeds verder op.
Fase 1, de invasie
De eerste fase van de invasie begon op 24 februari 2022 met grootschalige offensieven. De aanvankelijke militair-operationele doelstelling van Moskou was de verovering van geheel Oost- en Zuid-Oekraïne, inclusief de hoofdstad Kyiv en de kust van de Zwarte Zee, en het neutraliseren van de Oekraïense strijdkrachten. Toen duidelijk werd dat de initiële doelen niet konden worden behaald, stelden de Russen hun doelstelling bij.
Fase 2, terugtrekking Kyiv, aanval in het zuiden
Op 31 maart begonnen Russische eenheden zich terug te trekken rond Kyiv en Noordoost-Oekraïne. In deze tweede fase richtte de Russische krijgsmacht zich op de inname van steden zoals Marioepol en Izioem als voorbereiding op een grootschalige offensief om de Donbas in de zomermaanden in zijn geheel te veroveren. De Russische krijgsmacht slaagde hier echter niet in, en verloor tijdelijk het initiatief.
Fase 3, Oekraïense tegenaanvallen
Vanaf juli begon de derde fase. Hierin namen de Oekraïense strijdkrachten het initiatief over en lanceerden succesvolle tegenoffensieven in Charkiv en Cherson Oblasten. Dit ging vanaf oktober gepaard met een intensivering van de Russische luchtaanvallen op kritieke civiele en militaire infrastructuur, waaronder de elektriciteitsvoorzieningen.
Fase 4, Cherson en mobilisatie
Tussen september en november was de vierde fase, met de Russische terugtrekking uit Cherson en de consolidatie door de Russen van het resterende veroverde gebied. Rusland speelde in deze fase troepen vrij met de gedeeltelijke mobilisatie die Moskou in september afgekondigde en doordat de frontlinies korter werden.
Fase 5, consolidatie en offensief
Rusland schiep hiermee tijdens een vijfde fase in deze winter de voorwaarden voor het herpakken van het initiatief. Hiermee staan we mogelijk aan vooravond van een nieuwe fase die uitmondt in een Russisch lenteoffensief.
Momenteel lijkt Moskou als belangrijkste militaire doel te hebben de vier illegaal geannexeerde provincies volledig te veroveren en te behouden. Ook deze afgeschaalde militaire ambitie blijkt zeer moeilijk te realiseren voor de Russische strijdkrachten. Grote delen van de betreffende provincies zijn nog steeds in Oekraïense handen. Om het veroverde Oekraïense grondgebied te verdedigen heeft het Russische leger honderden kilometers aan defensieve linies ingericht.
Westerse militaire steun aan Oekraïne is van cruciaal belang voor het vermogen van de Oekraïense strijdkrachten om weerstand te kunnen bieden aan de Russische militaire ambities en verloren grondgebied terug te kunnen veroveren.
Bron rapport 24/2 AIVD/MIVD