Revolutionair concert in Schiedam

In Schiedam is komende vrijdag 24 februari de sound van het oproer te horen. Dan brengt het fameuze Utrechtse ensemble Camerata Trajectina een programma van revolutionaire liederen uit de patriottentijd en de periode daarna van de Bataafse Republiek en Napoleon. Daarmee betreden de acht leden van Camerata een naar verhouding nieuw terrein. Tot nog toe hielden ze zich vooral bezig met liederen uit de middeleeuwen en de Renaissance. Geuzenliederen – net zo goed opstandig – ontbraken niet op het repertoire maar dit is toch andere koek.
Moderne staat
De periode vvan 1780 tot 1820 was voor Nederland een periode van drastische veranderingen. Van een min of meer op middeleeuwse wijze georganiseerde confederatie van gewesten ontwikkelde het zich tot een moderne eenheidsstaat met een krachtig bestuur, vaste procedures en een wetgeving die op alle burgers gelijkelijk van toepassing was. Idealen van democratie en volksinvloed waren weldra wensdromen gebleken. Het land werd autoritair bestuurd, eerst door Napoleon, later – met minder drukkende hand – door koning Willem I. Het duurde nog een dikke eeuw voor Nederland algemeen mannen- en vrouwenkiesrecht kreeg.
De politieke strijd van die veertig jaren leverde heel wat muziek en liedjes op, die voor het grootste deel zijn vergeten. Dr. Renée Vulto van de Utrechtse Universiteit is echter bezig ze aan die vergetelheid te ontrukken.
Nieuwe revolutionaire teksten
Vaak gaat het – aldus Vulto in het Historisch Nieuwsblad – om nieuwe teksten op bestaande melodieën die in veel gevallen in heel Europa bekend waren . Voordeel: die leefden in het collectieve geheugen en dan konden de toehoorders de nieuwe refreinen meteen meezingen. Uiteraard kwam een aantal van die melodieën uit het revolutionaire Frankrijk.
Camera Trajectina is bij uitstek geschikt om dit muzikale verleden tot leven te wekken voor een hedendaags publiek. Het ensemble houdt van lage kunst met zijn liedjes van de straat, maar de hoge kunst met gecomponeerde liederen is het ensemble net zo lief. In de projecten wordt de muziek telkens tegen de achtergrond van een politiek, literair of kunsthistorisch thema belicht; al dan niet in theatrale vorm. Muziekwetenschappelijk onderzoek wordt gecombineerd met stijlbewuste improvisaties en een speelse presentatie. Het gezelschap noemt zich dan ook het muzikale geheugen van Nederland.
Kortom: revolutie!
Project Revolutie Lokatie: Thuis te Poort, Oud katholieke Kerk, Dam 28, Schiedam. Tijd: Vrijdag 24 februari 2023, 20.15 u Toegang € 30,-
Informatie en reserveren: via mail naar: advanderkouwe@gmail.com onder vermelding van de 24 februari en het aantal kaarten. U ontvangt dan een bevestiging. Betalen kan per bank