IFFR Tiger Competitie 'Le Spectre de Boko Harem'
Cyrielle Raingou toont het leven van een groep kinderen in de noordelijkste regio van Kameroen, een van de gebieden waar de terreurgroep Boko Harem met regelmaat aanvallen uitvoert. Het is een sfeer van dreigend en reëel gevaar waaronder de bevolking al sinds 2014 gebukt gaat. De filmmaakster laat in die context zien hoe kinderen te midden van het conflict hun eigen wereld creëren.
Zwaarbewapenden soldaten duiken steeds weer in de film op, maar de camera en het verhaal richt zich vooral op de kinderen. De invloed van de voortdurende dreiging en militaire aanwezigheid wordt opvallend goed zichtbaar tijdens een handarbeid les, De onderwijzer van het dorpsschooltje hoopt dat de kinderen iets moois gaan creëren, iets dat hun de realiteit even doet vergeten. De gemaakte werkstukjes van klei spreken zijn desondanks een reflectie van de oorlog en spreken boekdelen.
De twee broertjes Ibrahim en Mohamed hebben de gevolgen van de terreur zelf meegemaakt. In hun onderlinge gesprekken ontwaar je soms een kind dat zijn onschuld kwijt is en praat als een cynische volwassen man. De onderwijzer en andere dorpsgenoten hebben nauwelijks vat op de twee broertjes, en moeten machteloos toe zien hoe ze steeds meer van het pad afraken.
Wat de deze film, die geen enkel moment te zwaar aanvoelt, nog extra interessant maakt is dat je ook een inkijkje krijgt in de dagelijkse cultuur. Hoezeer een arts een vrouw ook geruststelt, dat haar dochter malaria heeft: vele dorpelingen zijn er nog steeds hardnekkig van overtuigd, dat er naast malaria ook boze magische krachten aan het werk zijn geweest. Het maakt Le Spectre de Boko Harem tot een boeiend en integer document van veel meer dan alleen de dreiging die over het gebied hangt. Le Spectre de Boko Harem laat in prachtige beelden ook de context van de omgeving en cultuur van het gebied zien.