'Peinture-poème' van Joan Miró is nieuwe boeiende aanwinst Boijmans
Een vroeg schilderij van de legendarische Spaanse schilder Joan Miró is ondergebracht in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. De toevoeging van het schilderij aan de surrealistische collectie is belangrijk voor het museum, het enige in Nederland met een dergelijke verzameling, want eventuele verwerving van Miró’s schilderijen werd lang als onmogelijk gezien.
Peinture Poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) is een van de laatste zogeheten droomschilderijen, een groep werken die Miró maakte tussen 1924 en 1927 en waarmee hij aan het begin van zijn carrière al liet zien dat de werkelijkheid voor hem groter was dan wat daar gewoonlijk onder wordt verstaan. In de loop van de tijd hebben surrealistische kunstenaars verschillende methoden en technieken ontwikkeld om bij het maken van hun werk het rationeel denken uit te schakelen, van spelletjes tot het gebruik van alcohol en drugs, van toevallig gevonden beelden of structuren tot trance, hypnose en – zoals Miró zelf aangaf – uithongering. Deze nieuwe aanwinst is een treffend voorbeeld van dergelijke surrealistische ideeën en technieken. Achteraf heeft Miró zelf over het schilderij gezegd: ‘Ik hield ervan om kringen in het water te maken. Ik hield van de weerspiegelingen en de veranderende kleuren in veranderend licht. Korte tijd later schilderde ik een schilderij dat de wandelingen langs de rivier [Seine] opriep.’ |
Het schilderij is voor 8,1 miljoen euro verworven uit een Zwitserse collectie. Museum Boijmans Van Beuningen kon het schilderij verwerven voor haar Rotterdamse collectie, en daarmee voor Collectie Nederland. met steun van Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds, de Vriendenloterij en tientallen betrokken Rotterdamse fondsen en schenkers. Hierdoor heeft Boijmans deze grote aankoop kunnen doen.
Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media: “Dit schilderij is een verrijking voor de Collectie Nederland. Het is een belangrijk schakelstuk in het oeuvre van Miró en een versterking van de collectie vanwege de invloed die hij had op de CoBrA-groep. Dankzij de inzet van het museum Boijmans Van Beuningen, het Rijk, de Vereniging Rembrandt en andere donateurs kunnen straks heel veel mensen van dit prachtige werk gaan genieten.” |
Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen: “De surrealistische collectie verkent de schatten en krochten van de menselijke geest, verkondigt de behoefte aan een nieuwe wereldorde, is een verzet tegen hiërarchie en burgerlijkheid. De surrealisten zijn een uniek bestanddeel van de Rotterdamse verzameling waaruit wekelijks, zo niet dagelijks uit de hele wereld om bruiklenen wordt gevraagd. Een Miró als deze miste al sinds het begin van de verzameling. Maar, zodra we weten wat we willen hebben, hebben we tijd. Wij kunnen als het nodig is generaties wachten op een bepaald schilderij. Het wachten is voorbij. Alle publieke en private fondsen, hartelijk dank voor deze prachtige aanvulling op de Collectie Nederland.”