Wintertijd
Komende nacht gaat de klok een uur terug.
Nederland heeft in 1977 de zomertijd ingevoerd om aan te sluiten bij de buurlanden. De zomertijd en de wintertijd zijn een afspraak van de Europese Unie. In bijna alle landen van Europa gaat de klok in maart een uur vooruit. En in oktober een uur achteruit.
Klok verzetten om aan te sluiten bij buurlanden
Veel andere Europese landen hebben de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. De Nederlandse overheid voerde de zomertijd in 1977 in, zodat Nederland dezelfde tijd had als de buurlanden. Sinds 1980 is de zomertijd Europees geregeld.
Het begin en einde van de zomertijd staat in de Europese Richtlijn 2000/84/EG. In de Nederlandse Wet tot nadere regeling van de tijd staat dat de Centraal-Europese Tijd de standaardtijd is (ook wel bekend als wintertijd).
Al jaren lang is er in Nederland en Europa kritiek op dit systeem, het energiebezuigingsargument zou niets meer opleveren of het weegt niet op tegen de ontregelende werking van klokverschuiviingen. Maar iets wat zo ingeburgerd is in alle systemen en buurlanden zit, verander je niet zo maar even.
Wintertijd: in oktober de klok terug
In het laatste weekend van oktober gaat de klok dus een uur terug. Deze tijd heet dan wintertijd. Op 21 december, de kortste dag van het jaar, wordt het rond 08.45 uur licht en gaat de zon onder rond 16.30 uur. Eind maart gaat de klok weer een uur vooruit.