Minimumloon, AOW, volgend jaar met 10% omhoog
De regering vergaderde afgelopen week in de nacht van dinsdag op woensdag. Een van de zaken die voorafgaand aan de presentatie van de begroting op dinsdag 20 september natuurlijk aan de orde kwam, was de enorme stijging van de kosten van het levensonderhoud. Die wordt des te sterker gevoeld door de lagere inkomens omdat die minder financiële speelruimte hebben voor basis uitgaven dan hogere inkomens. De NOS meldde dat het minimumloon komend jaar in een keer met 10% omhoog gaat in plaats van de eerder toegezegde drie stappen van elk 2,5%.
Het bruto minimumloonbedrag voor een volwassene bedraagt in 2021 €1756,20 per maand. De bedragen van het wettelijk minimumloon gelden voor een volledige werkweek. Meestal is dat 36, 38 of 40 uur per week. Dit hangt af van de sector waarin u werkt en de mogelijke cao-afspraken die voor die sector gelden. In die cao-afspraken staat hoe lang een normale werkweek duurt. In supermarkten bijvoorbeeld is een volledige werkweek 40 uur. In de horeca en de glastuinbouw is dat 38 uur per week. |
Inflatie + energieprijs
De aanleiding zijn natuurlijk de gecombineerde effecten van de inflatie die rond de 10% uit zal komen, hoog dus en de extreem gestegen energieprijzen.
Omdat bijstand en AOW gekoppeld zijn aan het minimumloon krijgen ook die groepen er 10% bij. Vooruitgang kan je het niet noemen, maar het helpt wel om de kosten van dagelijks levensonderhoud voor de minst draagkrachtigen betaalbaar te houden. .
De verlaging van de brandstofprijzen via de BTW en de energieprijzen blijft, het tarief van de eerste schijf inkomstenbelasting wordt verlaagd en toeslagen voor huur en zorg zouden omhoog gaan zo meldde de nieuwsdienst van de publieke omroep.