Minimumlonen in de EU: de deal

Met een akkoord tussen het Europees parlement en de Raad dat op 6 juni werd gesloten, zijn de onderhandelaars het eens geworden over EU-regels om adequate minimumlonen vast te stellen, zoals bepaald in de nationale wetgeving en/of collectieve overeenkomsten. De nieuwe wetgeving zal van toepassing zijn op alle EU-werknemers die een arbeidsovereenkomst of arbeidsrelatie hebben.
Rapporteur Dennis Radtke (EPP, DE): “Met het akkoord over minimumlonen schrijven we sociaal-politieke geschiedenis in Europa. Voor het eerst zal de EU-wetgeving er rechtstreeks toe bijdragen dat werknemers eerlijkere, betere looncontroles krijgen |
Dit staat er in de overeenkomst:
- Het minimumloon moet toereikend zijn om een behoorlijke levensstandaard te garanderen
- Als regels worden overtreden hebben werknemers, hun vertegenwoordigers en vakbondsleden recht om hun gelijk te halen
- Er komen EU-regels ter die de bevoegdheden van nationale autoriteiten en sociale partners om lonen te bepalen vastleggen
- De EU-landen dienen de collectieve onderhandelingen te gaan versterken als een essentiële factor voor de bescherming van werknemers.
Voor de beoordeling van de toereikendheid kunnen EU-landen een pakket goederen en diensten nemen tegen reële prijzen als referentiekader. De lidstaten kunnen ook gebruik maken van andere indicatieve referentiewaarden zoals 50% van het gemiddelde brutoloon.
Nationale autoriteiten zullen het recht op verhaal moeten waarborgen voor werknemers van wie de rechten zijn geschonden. De autoriteiten moeten ook de nodige maatregelen nemen om werknemers en vakbondsvertegenwoordigers te beschermen.
Belangrijke stap
De deal is een eerste belangrijke stap. Het voorlopige politieke akkoord dat door het onderhandelingsteam van het EP is bereikt, moet nu eerst worden goedgekeurd door de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken, gevolgd door een plenaire stemming. De Raad moet de deal ook goedkeuren.