Eén Stad - Coalitieakkoord 'met oog voor elkaars belangen, zorgen en prioriteiten'

Eén Stad - dat is de naam van het Rotterdams coalitieakkoord 2022-2026 tussen Leefbaar, VVD, D66 en Denk . Veiligheid, anti-discriminatie, vergroening, wonen, kansengelijkheid, armoedebestrijding dat zijn enkele van de hoofdpunten van het nieuwe college. (Het hele akkoord is gelinkt onder dit artikel)
''Een nieuwe oeververbinding die Zuidplein met Kralingse Zoom verbindt, is noodzakelijk. Daarmee kunnen we zorgen voor goede groei van onze stad met zo’n 30.000 extra woningen, in de binnenstad en aan de oostkant van de stad. ' |
Wonen: 20% sociaal
Het coalitieakkoord zegt: we hanteren tot en met 2025 de volgende segmentering: 20% in het sociaal segment, 35% in het middensegment, 30% in het hoger segment en 15% in het topsegment. Vergelijk dit even met wat in de verkiezingsprogramma's staat van de coalitiepartijen. De VVD wilde 10 procent sociaal, 40 procent middensegment en 50% hoog. Denk wilde 40 - 40 - 20. D66 30 - 60 -10 en Leefbaar wilde 30 - 50 - 20. Het is duidelijk dat de VVD hier de diepste sporen trekt door te gaan bouwen voor een relatief groot -45% - hoger segment van de woningmarkt. Het segment sociaal is beduidend lager dan de andere drie partijen wilden. Overigens komt het woord Rotterdamwet nergens in het akkoord voor.
Verkeer: Traverse blijft luw
Verkeer was een ander pijnpuntje verschillende partijen die de door GroenLinks geinitieerde verkeersmaatregelen soms met lede ogen aankeken. Die lijken verrasenderwijs geformaliseerd te gaan worden. Een strook in de tunneltraverse is gereserveerd voor OV en taxi's en de vernauwing bij de oprit naar de Erasmusbrug blijft gehandhaafd.
''Om duurzame vormen van mobiliteit te stimuleren passen we de Maastunneltraverse aan: Eén rijstrook gebruiken we voor hoogwaardig openbaar vervoer zoals de (elektrische) snelbus, doelgroepenvervoer en voor taxi’s en hulpdiensten. [...] Op het traject Gravendijkwal-Henegouwerlaan en Pleinweg richten we aan beide kanten de bestaande parallelweg in als fietsstraat voor fietsers in twee richtingen, zodat fietsers ook in de tegenrichting veilig kunnen fietsen. |
Daarnaast staat nu een nieuwe oeververbinding die Zuidplein met Kralingse Zoom verbindt waarschijnlijk dus tussen de Tweede. Een voor de hand liggende plaats is tussen de Tweede Rosestraat bij de Laan op Zuid en de Nesserdijk ter hoogte van Boskalis.
Rotterdam 2022-2026
Tekst van het persbericht van Gemeente Rotterdam Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en Denk slaan de handen in een voor één Stad. De komende vier jaar ligt de focus op de uitvoering. Resultaatgericht en dichtbij de Rotterdammers. Schouder aan schouder voor een veilige, schone en groene stad. Voor de bouw van veel betaalbare woningen en voor de aanpak van de energietransitie. Voor het bieden van kansen aan alle Rotterdammers. Voor het bestrijden van armoede en schuldenproblematiek, voor het tegengaan van racisme en discriminatie en nog veel meer. De komende vier jaar wordt er minder vergaderd en meer gedaan. Coalitieakkoord Komende vier jaar Nieuw college |
Veiligheid kernbegrip
Veiligheid is het openingshoofdstuk van het akkoord. Je zou het een kroonjuweel kunnen noemen. Naast wat je daar bij verwacht : '' Iedereen in Rotterdam moet zich veilig voelen, zowel op straat als achter de voordeur. Man of vrouw, hetero of LHBTIQA+, jong of oud en van welke culturele achtergrond dan ook," en aanpak van drugscriminaliteit, messengeweld, uithalers, overlast en dergelijke is er ook positieve aandacht voor sommige veroorzakers.
'We hebben nadrukkelijk oog voor de belevingswereld en behoeften van jongeren. We realiseren om die reden fysieke jongerenhubs waar activiteiten gericht op (talent) ontwikkeling en weerbaarheid van Rotterdamse jongeren worden georganiseerd. Aan het einde van deze bestuursperiode zijn er 20 jongerenhubs.' |
Het moet al-met-al een handen uit de mouwen college worden, gezien ook deze zinsnede uit de inleiding: 'Collegewerkbezoeken gaan niet langer alleen maar naar mooie infrastructurele projecten, het college gaat vooral de wijken in om direct, onaangekondigd en face-to-face met Rotterdammers te spreken over hoe het gaat en wat de gemeente beter zou kunnen doen. Met andere woorden: het nieuwe college mag even op het bordes staan, maar daarna vooral op de stoep van gewone Rotterdammers. Dichterbij dan dat kunnen we de politiek niet bij de Rotterdammer brengen.' Twee relatieve nieuwkomers Denk en Leefbaar en twee liberale partijen, D66 en VVD. We gaan zien of ze tegenstellingen - zoals Eén stad suggereert - beter kunnen overbruggen, met name dan die tussen de huisbezitters en de huurders.
Lees hier het volledige Coalitieakkoord 2022 - 2026