Mevrouw Yang, meneer Van Zeeland kregen hun lintje in de Burgerzaal

26 april 2022 door een van onze medewerkers
Mevrouw Yang, meneer Van Zeeland kregen hun lintje in de Burgerzaal

3026 mensen kregen vandaag in Nederland een lintje. Daar waren 36 Rotterdammers bij. Burgemeester Aboutaleb reikte dinsdag 26 april de Koninklijke onderscheidingen van de jaarlijkse Lintjesregen uit aan onderscheiden Rotterdammers. Na twee jaar van alternatieve uitreikingen door coronabeperkingen, was de Lintjesregen als vanouds weer met een grote bijeenkomst in de Burgerzaal van het Stadhuis.

Cijfers

Dit jaar ontvingen 36 Rotterdammers een Koninklijke onderscheiding; voor het eerst evenveel vrouwen als mannen. De burgemeester reikte 8 keer Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit en 28 keer Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Andere gemeenten

Ook ontvingen drie inwoners van andere gemeenten hun lintje uit handen van burgemeester Aboutaleb. Hun verdiensten zijn namelijk wel in Rotterdam, vandaar dat de uitreiking in het Rotterdamse Stadhuis plaatsvond. Het gaat om twee vrouwen (1x Lid in de Orde van Oranje-Nassau en 1x Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) en een man (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau).

Toevoeging


Tijdens de Lintjesregen werd ook mevrouw Hofman-Vos gedecoreerd. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Hofman zou haar Koninklijke onderscheiding eigenlijk op een ander moment ontvangen, maar dat is om logistieke redenen verplaatst naar de bijeenkomst van vandaag. Mevrouw Hofman is sinds de oprichting lid en vrijwilliger van Badminton Club Asterix. Naast jeugdtrainer is zij bestuurslid en voorzitter van de jeugdcommissie en was zij 7x clubkampioen en jarenlang lid van het eerste team.

De Orde van Oranje-Nassau

Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Er zijn zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.

De volgende personen werden in Rotterdam en omgeving onderscheiden: 

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Babel zet zich al tientallen jaren in voor Stichting Fos'ten en Stichting Prefuru, die zich hard maken voor ouderen met een migratieachtergrond. Ook is zij 20 jaar betrokken bij het congres European Network on Intercultural Elderly Care en werkt zij als vrijwilliger bij het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Bos is al 50 jaar actief in Ommoord. Hij is medeoprichter van de Wijktuin en zorgt ervoor dat de geschiedenis van het gebied niet vergeten wordt. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Bos heeft in 1982 de Ouderensoos Levensvreugd opgericht. Sindsdien organiseert zij elke veertien dagen een bijeenkomst voor  ouderen in Oud Verlaat. 
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Bos staat al tientallen jaren mensen bij. Ze is actief bij het Noodhulpteam en het Team Collegiale Ondersteuning. Ook steunt ze patiënten van de afdelingen interne oncologie en hematologie van het Erasmus Medisch Centrum. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Canibek is vrijwilliger bij het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond. Hij organiseert allerlei sport- en spelactiviteiten en begeleidt en coacht jongeren
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Damen is sinds 1994 actief voor de wereldwinkel in Nieuwekerk aan den IJssel. Verder was zij bestuurslid van personeelsvereniging Time Out van werkgever Stichting Zorgbeheer De Zellingen.  
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Donata is medeoprichter en bestuurslid van stichting Zomercarnaval Rotterdam. Ook was zij actief voor Stichting Migranten Omroep Mozaïek en Rotterdam Unlimited Stichting Dunya
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Eras is als vrijwilliger werkzaam bij Bridgevereniging Prins Alexanderstad, hospice De Regenboog en Stichting Trompenburg Tuinen & Arboretum. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Fontijn was 10 jaar vrijwilliger bij tennisvereniging LTC Hoogvliet. Ook is zij voorzitter van Villa Vonk, dankzij haar inzet een begrip in Hoogvliet. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Meneer De Gee stopt al 40 jaar tijd, liefde en aandacht in de 104-jaar oude stoomzeesleper de Furie van Stichting Hollands Glorie.
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Van Gorp won de Red Bull BC One World Final, het officiële WK Breaking en alle andere grote internationale kampioenschappen. Ook was hij ambassadeur van het Slum dance Africa Project in Kenia. 
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Meneer van Hennik zet zich zowel professioneel als vrijwillig in voor onderwijs en begeleiding aan (hoog)begaafden. Dankzij hem vonden kinderen een plek waar hun talenten tot volle bloei konden komen. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Hofman is sinds de oprichting lid en vrijwilliger van de Badminton Club Asterix. Naast jeugdtrainer is zij bestuurslid en voorzitter van de jeugdcommissie en was zij 7x clubkampioen en jarenlang lid van het eerste team. Zij ontvangt haar Koninklijke onderscheiding om logistieke redenen niet tijdens het club-jubileum maar vandaag. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Jongmans zet zich al 40 jaar in voor het Leger des Heils Rotterdam. Zij was leider van de Ouderensociëteit en brengt ouderen thuisbezoeken.  
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Karisli is vrijwilliger bij het Alevitsch Cultureel Centrum Rijnmond. Bij een overlijden verzorgt hij de rituele bewassing en de uitvaartdienst.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Kloosterhof is vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland. Zij zet zich in voor mensen die hulp nodig hebben na een inbraak, zedenzaak of overval. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Lans was jarenlang actief voor de  Bewonersorganisatie Liskwartier. Ook is zij medeoprichter en voorzitter van Stichting Hofpleintrein Rotterdam. Zij speelt een centrale rol in het terughalen van de historisch treinwagon.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Latorre staat patiënten en verpleegkundigen van de afdeling Oncologie van het Ikazia ziekenhuis bij. Daarnaast is ze vrijwilliger bij Verpleeghuis Sonneburgh bij.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Van Meerkerk is in vele rollen actief voor Remonstrantse Gemeente Rotterdam. Ook is hij vrijwilliger en erelid van Schaakvereniging Erasmus.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Moerman werkte als leerkracht op basisschool De Sleutel en zette zich ook na werktijd in voor de leerlingen. Hij is ook actief voor de Evangelische Gemeente De Brandaris.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Van Mourik heeft in Peru het Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis opgericht voor kinderen met schisis- of urologische-, orthopedische- of kaakproblemen. Haar droom is een volwaardig kinderziekenhuis waarin alle specialismes een plek hebben. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Nieuwenhuize heeft als vrijwilliger bij Stichting Kinderkampen Rotterdam honderden kinderen een onvergetelijke ervaring bezorgd. Daarnaast zet hij zich in voor Dreamnight at the Zoo en de Roparun.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Van Os is voorzitter en vrijwilliger bij Tennis Club Rozenburg. Tijdens de coronapandemie bood hij jongeren een uitlaatklep  en liet ze tegelijkertijd kennismaken met de tennisclub. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Pierweijer zet zich al jaren in voor de bewoners van Hillegersberg-Schiebroek, bijvoorbeeld via Stichting Bewonersorganisatie 110-morgen en Huis van de wijk Arcadia.  
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Pietermaat heeft tijdens zijn carrière als schoolmaatschappelijk werker in het speciaal basisonderwijs veel ouders uit een moeilijke situatie geholpen. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Purper zet zich belangeloos in voor mens en maatschappij. Bijvoorbeeld als voorzitter van de Cliëntenraad van Verpleeghuis Smeetsland en als bestuursvoorzitter van NVM Rotterdam Zuid-Holland Zuid.
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Quist zet zich al 25 jaar in voor het behoud van cultureel erfgoed via Stichting Vesting Hoek van Holland. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Van Rijswijk heeft zich jarenlang als vrijwilliger ingezet voor bewoners van Verpleeghuis Blijdorp. Met geduld en zorgzaamheid hielp zij mensen met een fysieke beperking of dementie met alledaagse handelingen. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Schaap is vrijwilliger bij Hospice Beukenrode, Stichting Droom je Thuis, Muziekvereniging De Kleijne Band en de Rooms-katholieke Parochie H. Egbertus & H. Lambertus. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Soek was jarenlange mantelzorger voor zijn dochter en zus. Daarnaast is hij oprichter van en vrijwilliger bij de Niet Rokers Bridgeclub Alert. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Spuijbroek is onder meer al 30 jaar actief voor de Alexanderkerk. Ze was diaken, ouderling en lid van de MeeLeefDienst voor kwetsbare en eenzame ouderen.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Van der Tas is al 40 jaar actief bij de Hervormde Vrouwendienst van de Credokerk. Sinds 2009 zet zij zich ook in voor de Voedselbank. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Van Tol is al 25 jaar vrijwilliger op de Heijbergschool Rotterdam. Daarnaast is zij actief bij de Oranjevereniging Breedveldsingel en de Stichting Asian Foundation Rotterdam.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Verschuur is 25 jaar actief voor de Open Hof-kerk. Zo is hij hoofdkoster en algemeen bestuurslid van de Stichting Kerken Ommoord. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Volwerk is al 20 jaar lid van atletiekvereniging PAC. Als trainer heeft zij honderden mensen begeleid tijdens hun kennismaking met de hardloopsport. Ook trainde zij mensen voor de Ladiesrun, de Bruggenloop en de Marathon van Rotterdam. 
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Vreugenhil is oprichter van de Asian Foundation, dat kansarme straatkinderen in Mongolië een veilig huis biedt.Wat begon met een kleine flat en zes kinderen is uitgegroeid tot vijf opvanghuizen en duizenden opgevangen kinderen. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Yang zet zich al jaren onvermoeibaar in voor Nederlands-Chinese ouderen. Zij is vicevoorzitter van Stichting Chun Pah Rotterdam van de Landelijke Federatie van Chinese Ouderenverenigingen Chun Pah.
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Yazir is actief als professional, bestuurder, CDA-politicus, vrijwilliger en maatschappelijk betrokken burger. Hij was lid van de Raad van Toezicht van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam en is momenteel lid van de Raad van Toezicht bij  ROC Zadkine. 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Yildiz zet zich belangeloos en intensief in voor de Afrikaanderwijk en dan met name voor Turkse vrouwen en ouderen. Zij is mede-initiatiefnemer van het theehuis, dat vrouwen een veilige ontmoetingsplek biedt.  
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Meneer Van Zeeland zet zich sinds de jaren tachtig in voor erkenning en acceptatie van de LHBTIQA+ gemeenschap. Daarnaast is hij actief op het gebied van aidspreventie, buddyzorg en de strijd tegen anti-homogeweld. 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.