'We zullen nimmer stoppen ons te verdedigen!' (tekst speech 2e Kamer van President Zelensky )

31 maart 2022 door incidentele auteur
'We zullen nimmer stoppen ons te verdedigen!' (tekst speech 2e Kamer van President Zelensky )
Zelensky in 2021 in Donetsk regio Foto Gov Ukra

(Volodymyr Zelensky)  De integrale speech van President Zelensky voor het Nederlands Parlement 

   Mevrouw de voorzitter!
Beste Kamerleden!
Mijnheer de minister-president! Mark!
Geachte minister van Buitenlandse Zaken, minister van Defensie!
Mensen van Nederland!

Het is voor mij op dit moment een grote eer om als eerste buitenlands staatshoofd de Tweede Kamer en het Nederlandse volk toe te spreken. 

Ik ben oprecht dankbaar voor deze gelegenheid. Voor het feit dat ik u in deze kritieke omstandigheden waarin mijn land en ons hele continent zich bevonden, rechtstreeks kan uitleggen wat er gebeurt en waarom het zo belangrijk is voor ons allemaal, voor alle Europeanen, om nu eendrachtig te zijn. Voor iedereen die waarde hecht aan vrede op onze planeet. Vrede waarvoor miljoenen mensen hebben gevochten. Vrede die in één ogenblik, door één beslissing, werd vernietigd. 

Sinds de Tweede Wereldoorlog is alles gedaan om agressie als nu de Oekraïne overkomt, nooit meer te laten gebeuren. Maar helaas, alles herhaalt zich. 

De Tweede Wereldoorlog begon ook met de vernietiging van individuele staten. Dat leidde tot de tragedie van Rotterdam, het verschrikkelijke bombardement op Londen en tot het bloedbad dat heel Europa overspoelde.

'Geen twijfel aan dat dit een totaal onrechtvaardige oorlog is.'

Als de vrede op het continent niet was bewaard gebleven, als de grote oorlog even wreed was teruggekeerd als 80 jaar geleden, zou niemand kunnen geloven dat staatsgrenzen genoeg zouden zijn om agressie af te schrikken.

Vooral omdat er in Rusland mensen zijn die deze agressie willen voortzetten naar de rest van Europa. Het lot van Rotterdam werpt al zijn schaduw over andere Europese steden. Als Rusland niet wordt gestopt, is Oekraïne nog maar het begin.

36 dagen! 36, zo lang al vecht ons volk alleen tegen een leger, dat gold als een van de sterkste op de wereld. Rusland bereidt zich al tientallen jaren voor op deze campagne tegen ons, tegen vrijheid, tegen ons volk. Ze hebben de middelen die andere Europese landen aan leven besteden , besteedt aan dood en oorlog.  

En nu werkt deze Russische machine onvermoeibaar, op volle kracht. Mensen raken er al aan gewend. De wereld begint zich aan te passen. Mensen beginnen te negeren wat ze over de oorlog horen. Het nieuws over de nieuwe bombardementen, van nieuwe raketaanvallen op onze vreedzame steden wordt gewoon. Men raakt gewend aan updates van slachtofferlijsten. Aan de dagelijkse berichten over verwoeste huizen, steden en gemeenschappen die beschoten worden. Ze maken geen emotie meer los. Voor veel mensen begint de oorlog in Oekraïne helaas al routine te worden. 

Maar niet voor degenen wiens leven elke minuut in gevaar is. Die net als de inwoners van de stad Mariupol al meer dan drie weken omsingeld is. Met gebrek aan alles, aan voedsel, water, basismedicijnen, communicatiemiddelen. Waar mensen worden gedwongen in kelders te blijven, om geen slachtoffer van de beschietingen te worden.

Vrede waarvoor miljoenen mensen hebben gevochten. Vrede die in één ogenblik, door één beslissing, werd vernietigd. 

Maar niet voor hen die naar Russisch gebied zijn gebracht, gedeporteerd, zoals de nazi's deden. Duizenden Oekraïense kinderen en tienduizenden volwassenen werden onder dwang naar de bezettende staat gevoerd. Van de meeste weten we niets. Zal Rusland hen terug laten keren? Dit zijn vreselijke zorgen. En voor sommigen worden het routines, die je negeert. 

We hebben de verantwoording om deze oorlog niet nog eens 36 dagen te laten duren!  We moeten er samen aan werken om Rusland zo snel mogelijk tot vrede te dwingen!

Honderden kinderen werden gedood. Duizenden mensen werden gedood. Tienduizenden huizen werden verwoest, steden en dorpen verbrand. Russische bezetters verkrachten vrouwen, plunderen. Ze doodden zelfs omdat ze er plezier  aan hadden. Entertainment voor mensen die te veel wapens en die niet afgeschrokken worden.

Dat zullen wij nooit accepteren! En we zullen nooit stoppen onszelf te verdedigen!

Dames en heren, inwoners van Nederland,

Morgen viert uw land dat het 450 jaar is, sinds het begin van de gewapende opstand tegen tirannie. Dat is een fundamentele gebeurtenis voor uw land.

Onder normale omstandigheden zou ik er in mijn toespraak tot u over praten zoals u gewend bent om te horen. Over de geschiedenis, het historische moment, het erfgoed. Over de verdiensten van de mensen die 450 jaar geleden leefden.

Maar vandaag nu mijn land worstelt tegen tirannie, zal ik er over spreken alsof het een gebeurtenis hier en nu is. Wat was het doel van de grondleggers van Nederland? Uiteraard: vrijheid, democratie, menselijke waardigheid, samenhang, culturele en religieuze diversiteit.

Sindsdien is de weg naar het moderne Europa voortgeze . Richting vrijheid, richting tolerantie,  om samen te leven  met  tientallen verschillende naties in één ruimte, met  een ongekend niveau van menselijk respect voor elkaar. 

En dat alles wordt nu opnieuw aangevallen. Dat moet nu weer verdedigd worden. Verdedigd worden in het oosten van Europa, verdedigd worden in ons land, in Oekraïne. Tot nu toe alleen in Oekraïne... Tot dusver is er een kans om de tirannie op ons land te stoppen en terug te drijven, voorbij onze Oekraïense grens.

Ik ben jullie politici dankbaar, ik ben alle gewone mensen dankbaar voor de buitengewoon krachtige steun aan mijn staat, aan onze mensen in deze tijd. Voor uw leiderschap met de sancties. Voor de principiële houding in zakelijke activiteiten met betrekking tot de Russische Federatie. Voor de hulp die u biedt aan Oekraïense immigranten, voor uw zorg voor hen!

Wat was het doel van de grondleggers van Nederland? Uiteraard: vrijheid, democratie, menselijke waardigheid, samenhang, culturele en religieuze diversiteit.

Maar Rusland staakt de vijandelijkheden op het grondgebied van Oekraïne niet. Op het grondgebied van Oekraïne. We moeten veel meer doen om de vrede te terug te krijgen. Om vrijheid te beschermen. Om onze staat te redden. En om te verzekeren dat er zal nooit meer een oorlog in Europa zal zijn. Nooit meer!

In 2014 begreep de wereld niet helemaal waarom de Russische bezetters naar ons land kwamen. Toen naar de Krim - naar de Donbas. Maar jullie voelden het zelf toen ze een Maleisische Boeing hadden neergeschoten die uit Amsterdam kwam.

Het lijdt geen twijfel dat dit een totaal onrechtvaardige oorlog is. Dit is een oorlog die de Russische staat niet kan worden vergeven. Vele honderden misdaden waarvoor ieder verantwoordelijk moet worden gehouden. Allen die misdadige  bevelen gaven. en die ze uitvoerden. En voor hen die de politieke dekmantel hebben geleverd voor deze bevelen.

Uw stad, Den Haag, de hoofdstad van internationaal recht, weet precies hoe het moet. Ik weet zeker dat ze het zullen doen!  Dat ze internationaal zullen doen gelden. Om de recht en gerechtigheid te doen gelden die voor iedereen op aarde helder is.

Maar om dat te laten gebeuren, moeten er sterkere sancties komen. Samen met andere EU-landen moet u al het mogelijke doen opdat Rusland niet de middelen heeft om deze oorlog, deze oorlog in Europa, voort te zetten. Zodat er geen politieke mogelijkheid is om misdaden te verbergen. 

Stop alle handel met het land dat alle lessen van de Tweede Wereldoorlog is vergeten!

Sluit uw havens voor Russische schepen! Samen met alle andere EU-landen. Stop alle handel met het land dat alle lessen van de Tweede Wereldoorlog is vergeten!  Wees sneller gereed om Russische energiebronnen op te geven, zodat miljarden, miljarden euro's voor hen niet naar hun wapenproductie en naar de slachtpartijen in Oekraïne gaan.

Dames en heren!  Nederlanders!

Tirannie moet verliezen. Tirannie moet altijd verliezen.

En om dat te laten gebeuren, moet de vrijheid alle wapens krijgen die ze nodig heeft om te winnen, om zichzelf te verdedigen. Wapens die beschikbaar zijn. Oekraïne is dankbaar voor de steun die het al van u heeft gekregen. Van uw samenleving. Van uw staat. Deze steun is werkelijk ongekend. Het is echt de steun van een leider. Maar de oorlog is zo intens, Russische troepen zijn zo actief dat we meer nodig hebben.

Met "Stingers" en "Antitankraketten" kun je verdedigen, kun je vechten. Het zijn geen wapens om te winnen. We hebben dringend wapens nodig die onze lucht veilig kunnen maken, die we kunnen gebruiken om de omsingeling van onze steden te doorbreken waar Rusland nu kunstmatig hongersnood veroorzaakt.

We hebben wapens nodig die de bezetters uit ons land kunnen verdrijven. Vliegtuigen, tanks, NASAMS-luchtverdedigingssystemen en Spike-antitanksystemen, granaten, raketten en meer. U kent de lijst. En ik hoop dat u een kans zult vinden om ons zo goed mogelijk te helpen, om ons  te helpen.

We moeten al nadenken over de wederopbouw van Oekraïne.

Een tweede punt.

Ik dring er bij u op aan om internationale instellingen te beïnvloeden! De misdaden van de Russische bezetters moeten worden bestraft. Deportaties, bloedbaden, vernietiging van civiele infrastructuur, bombardementen op ziekenhuizen - dit alles moet worden beantwoord door de democratische gemeenschap.

Stel je voor: Russische troepen vernietigen opzettelijk onze landbouwsector! Ze leggen mijnen, blazen nu landbouwmachines op. Ze doen er alles aan om ons potentieel, landbouwpotentieel, te vernietigen en een voedselcrisis uit te lokken. Niet alleen in Oekraïne - in de wereld.

En dat doen ze in een land dat een van de machtigste landbouwcentra van Europa en de wereld zou kunnen zijn.  Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we dit kunnen overkomen. Ik ben ervan overtuigd dat we samen nog meer potentieel zullen kunnen opbouwen. Dat we een echte mondiale landbouwmacht worden.

Ten derde.

We moeten al nadenken over de wederopbouw van Oekraïne. Over hoe we allemaal - niet alleen Oekraïners, maar alle Europeanen - zullen terugkeren naar een vreedzaam leven.

Ik droom van deze dag. De dag waarop Oekraïense immigranten die na het begin van de Russische agressie in de Europese Unie zijn aangekomen, "dank u" kunnen zeggen en naar huis kunnen terugkeren. Dat ze terugkeren naar hun herbouwde steden, naar het gerestaureerde Oekraïne.

En ik nodig uw land uit om deel te nemen aan dit project - het project voor de wederopbouw van Oekraïne. Ik dring er bij u op aan om een ​​stad te kiezen, een regio van onze staat die uw zorg tegemoet kan zien, kan voelen wat u kunt.

En voor iedereen in uw land die nog steeds twijfelt om zeker te voelen dat wij, Oekraïners, bij u kunnen zijn - in de Europese Unie.

Ik ben ervan overtuigd dat dit ons gemeenschappelijk Europees huis zal versterken. En dat het het Europese project nog beter zal maken.

Ik geloof dat dit binnenkort zal gebeuren! Omdat het absoluut rationeel is. Met ons potentieel, met onze mensen, met ons vermogen om vrijheid te verdedigen. En dat weet u maar al te goed! En u weet heel goed, mijn vriend Mark, dat onze toetreding tot de Europese Unie heel erg afhankelijk is van u, van uw land.

Ik wil u bedanken voor alles!

Bedankt, Nederland!

Leve Oekraïne!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.