Poëtische EAMI van regisseuse Paz Encina wint Tiger Award IFFR 2022

02 februari 2022 door een van onze redacteuren
Poëtische EAMI van regisseuse Paz Encina wint Tiger Award IFFR 2022
EAMI Still IFFR

(update 3 feb.) Woensdag 2 februari zijn de winnaars van de Tiger Competition, Big Screen Competition,  Ammodo Tiger Short Competition, bekend gemaakt tijdens de IFFR Awards Ceremony, die live gestreamd werd vanuit ‘de Doelen’ in Rotterdam op woensdag 2 februari.

EAMI Still IFFR

De geëngageerde semi-documentaire film EAMI van de Paraguayaanse filmmaker Paz Encina won de Tiger Award en €40.000. Excess Will Save Us van de Franse filmmaker Morgane Dziurla-Petit en To Love Again van de Chinese regisseur Gao Linyang wonnen beiden een Tiger Competition Special Jury Award. De VPRO Big Screen Award ging naar Kung Fu Zohra van de Franse filmmaker Mabrouk El Mechri. De Ammodo Tiger Short Awards werden uitgereikt aan Becoming Male in the Middle Ages van de Portugese filmmaker Pedro Neves Marques, Nazarbazi van de Iraanse regisseur Maryam Tafakory en Nosferasta: First Bite van de Amerikaanse filmmakers Bayley Sweitzer en Adam Khalil. De competitiefilms die tijdens het festival exclusief online zijn vertoond voor pers en filmprofessionals, zullen later in het jaar in de bioscoop voor publiek te zien zijn.

Tiger Competition

(update 3 feb) De Tiger Award voor  EAMI van Paz Encina is behalve eerbetoon aan een integer gemaakte film ook een eerbetoon aan de indianen die centraal staan in de film en wier gebied hen ontstolen is door de oprukkende kolonisatie en ontbossing van hun natuurlijke leefgebied. De fim vertelt het verhaal vanuit die nu grotendeels verdreven indianen, de Ayoreo, zelf. En werd daarmee een ode aan hun natuur. Het woord van de titel, ‘Eami’ betekent zowel ‘bos’ als ‘wereld’ betekent, is dus van alomvattende betekenis en geeft daarmee  aan wat verloren aan het gaan is. In de film vol met inheemse Ayoreo mythologie, doolt de jonge protagonist Eami, hier gebruikt als eigennaam, door wat rest van het Paraguayaanse regenwoud nadat haar gemeenschap uiteenviel door ontbossing in het gebied. 

Juryleden: Zsuzsi Bankuti, Gust Van den Berghe, Tatiana Leite, Thekla Reuten, Farid Tabarki 

Juryrapport: “We waren unaniem getroffen door de kracht van de film van deze regisseur en haar team dat erin slaagt , visueel, politiek en ook poëtisch in stand te blijven en daarbij een sterk verhaal op bouwt  door het licht te laten schijnen op de wereldwijde slachtingen van inheemse stammen, door de kreet van de Paraguayaanse Ayoreo Totobiegosode. Deze film gaf ons de kans om te dromen en tegelijkertijd de kans om wakker te worden.”

Tiger Competition Special Jury Awards

De jury kende ook twee Tiger Competition Special Jury Awards toe. De Franse Morgane Dziurla-Petit nam een award in ontvangst voor haar speelse verhaal over familiebanden in Excess Will Save Us. De Chinese filmmaker Gao Linyang won met zijn debuutfilm To Love Again, een overtuigende observatie van een getraumatiseerd koppel in het hedendaagse China.

Juryrapport Excess Will Save Us:

“Dit is een echte debuutfilm, uniek in alle mogelijke opzichten, vol ideeën en gekke verhalen, wat bewijst dat hybride filmmaken hilarisch kan zijn en ook het publiek kan bereiken. Het is een zeer genereuze film, die een brug slaat tussen verschillende werelden, tussen acteurs en niet-acteurs, het verleden, het heden en de toekomst. Het is dorp versus. de wereld met al zijn actuele problemen.

De schoonheid ligt in de complexiteit van elk personage, hun hoop en dromen, de situatie van kleine individuen die te maken hebben met problemen van buitenaf die te groot lijken om te begrijpen, en dan komt hun fantasie binnen. Het is ook het soort film waarin de filmmaker en het maken van de film een grote rol speelt  en is verweven met het gescripte plot. De film is grappig, extreem ontroerend en altijd origineel.”

Juryrapport To Love Again:

“We zijn ons maar al te bewust van complexe conflicten over de hele wereld die diepe en pijnlijke wortels in de geschiedenis hebben en die samenlevingen en mensen hebben verwond. De jury was ontroerd door dit soms humoristische portret en het tedere perspectief op twee personen met het grootste deel van hun leven achter zich. Een klein maar onconventioneel idee van dit optimistische maar met littekens bedekte paar, wekt meer emotie op dan verwacht. De wil om het verleden en het heden harmonieus te begraven is sterk, maar blijkt moeilijk. De filmmaker bewandelt een dunne lijn en laat ruimte voor de kijker om te beslissen of het verleden kan worden vergeven en of we onszelf inderdaad toestaan To love Again.”

EAMI

EAMI  Paz Encina 83'  Paraguay  P&I Selection 2022  Tiger Competition

Excess Will Save UsExcess Will Save Us Morgane Dziurla-Petit  100'  Zweden P&I Selection 2022  Tiger Competition

To Love AgainTo Love Again Gao Linyang 92'  China P&I Selection 2022 Tiger Competition

Big Screen Competition

De VPRO Big Screen Award werd door een publieksjury uitgereikt aan Kung Fu Zohra van de Franse filmmaker Mabrouk El Mechri, een film die de conventies van kungfufilms toepast op de thematiek van huiselijk geweld.

Juryleden: Louk Haffmans, Karen Kroese, Eva Langerak, Mylaine Roelofs, Alex Spaanderman

Juryrapport: “Als gelukkige leden van de Big Screen Award van dit jaar hadden we de unieke ervaring om negen films te kijken in een bijna leeg KINO-theater. Gezien de naam van deze award zijn we ervan overtuigd dat we pas een eerlijk oordeel konden vellen als ze op een groot scherm vertoond werden. In vier dagen maakten we kennis met een verrassend scala aan genres, perspectieven en onderwerpen. We vonden ook dat de meeste films op hun eigen manier urgent waren, omdat ze ons iets lieten zien over politieke macht, het milieu, seksuele intimidatie of genderidentiteiten. Als jury werden we weggeblazen door één film in het bijzonder…

Door het onconventionele gebruik van verschillende filmgenres en humor als instrument om het ernstige onderwerp van de film aan te pakken, wordt de kijker vervolgens overrompeld, waardoor men zich emotioneel getriggerd voelt. De film doorbreekt verwachtingen; het vormen van een evenwichtsoefening, waarin de regisseur controversiële thema's op een toegankelijke manier aankaart. We verwachten dat kijkers kritische opmerkingen zullen maken over het gekozen formaat van deze film, evenals het centrale thema. ”

Kung Fu ZohraKung Fu Zohra  Mabrouk El Mechri 100' Frankrijk P&I Selection 2022 Big Screen Competition

Robby Müller Award

De Robby Müller Award eert een ‘beeldmaker’ (cinematograaf, filmmaker of kunstenaar) die in de geest van de overleden Nederlandse cameraman Robby Müller een authentieke, geloofwaardige en aangrijpende beeldtaal heeft ontwikkeld met zijn of haar gehele oeuvre. De award is een samenwerking tussen IFFR, de Netherlands Society of Cinematographers (NSC) en Andrea Müller-Schirmer, Robby Müller’s echtgenote.

Juryleden: Andrea Müller-Schirmer, Jay Rabinowitz, Josje van Erkel, Richard van Oosterhout, Evgeny Gusyatinskiy, Gerwin Tamsma.

Juryrapport: 

“De beelden die Mukdeeprom maakt, vangen altijd de kwetsbaarheid van dingen op, een immanente tactiliteit, ingetogen en toch diepgaand. Op de een of andere manier lijkt het resultaat deze dingen te eren: of het nu een man, een plant, een lichtstraal, een dans, een droom, een stroom van tijd, de natuur zelf is. Als hij een lege ruimte filmt, wordt duidelijk dat die eigenlijk nooit leeg is geweest.

We kunnen zeggen dat Sayombhu's rustige, respectvolle oog zelfs de meest surrealistische verhalen heeft geanimeerd, en ze als echt heeft onthuld, of in ieder geval potentieel echt. Hij ontdekt het echte, het natuurlijke en het sensuele binnen het rijk van pure fictie. En omgekeerd: wanneer hij zijn camera richt op dingen die ongetwijfeld echt en ongeënsceneerd zijn, roepen zijn beelden dromen en mysterieuze fantasieën op." 

Big Talk: Sayombhu MukdeepromIFFR Talks Big Talk: Sayombhu Mukdeeprom  IFFR 2022 IFFR Talks

Ammodo Tiger Short Competition

De juryleden van de Ammodo Tiger Short Competition deelden drie Ammodo Tiger Short Awards uit. Becoming Male in the Middle Ages van de Portugese filmmaker Pedro Neves Marques won met diens intieme verhaal over queer seksualiteit. Nazarbazi van de Iraanse filmmaker Maryam Tafakory won met haar intense collage over de Iraanse film, waarin mannen en vrouwen elkaar niet mogen aanraken op het witte doek. Nosferasta: First Bite van de Amerikaanse filmmakers Bayley Sweitzer en Adam Khalil, een vampierverhaal over kolonialisme en strenge marihuanawetten, viel ook in de prijzen. Becoming Male in the Middle Ages van Pedro Neves Marques werd tevens door IFFR genomineerd in de categorie korte film van de European Film Awards (EFA).

Juryleden: Tim Leyendekker, Nduka Mntambo, Rieke Vos

Juryrapport Becoming Male in the Middle Ages:

“Een film die opvalt door zijn prachtige cinematografie, zijn goed gemaakte personages en opmerkelijk scherpe dialogen. Het introduceert een gesprek over gender, sekse en de keuze van voortplanting die zowel actueel, controversieel als tot nadenken stemmend is. Een film die een uitstekende botsing is tussen klassieke verhalende cinema en beeldende kunst.”

Juryrapport Nazarbazi:

“Een buitengewoon vakkundig gemaakte film, die door de manier waarop ze rigoureus onderzoek vertaalt naar een overtuigende dramaturgische ervaring. De filmmaker slaagde erin een argument te vangen in een stuk poëzie - een naadloze collage gemaakt met regie-intelligentie en een schijnbaar moeiteloze vloeibaarheid in zowel tekst als beeld. Een film die op verleidelijke wijze de reacties op censuur en onderdrukking ter discussie stelt.”

Juryrapport Nosferasta:

“Een film die ons redenerend bewustzijn ombuigt en onze analyse met betrekking tot de westerse koloniale geschiedenis op een originele, humoristische en inventieve manier uitdaagt. De weloverwogen politieke bedoelingen van de filmmakers resulteren in een conceptuele behendigheid die vrolijk, ontwrichtend, genereus en aantrekkelijk is. Een film die zowel  aanklacht als komedie is.”

Becoming Male in the Middle AgesBecoming Male in the Middle Ages  Pedro Neves Marques  22'  Portugal  P&I Selection 2022

NazarbaziNazarbazi  Maryam Tafakory  19'  Iran  P&I Selection 2022  Ammodo Tiger Short Competition

Nosferasta: First BiteNosferasta: First Bite  Bayley Sweitzer, Adam Khalil  33'  Verenigde Staten P&I Selection 2022  Ammodo Tiger Short Competition

FIPRESCI Award

Een jury van internationale filmjournalisten van de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique kende de FIPRESCI Award toe aan To Love Again van Gao Linyang.

Juryleden: Andrea Crozzoli, Diego Faraone, Ronald Glasbergen, Ana Sturm, Mikhael Essam Zakarea

Juryrapport: "To Love Again, speelfilmdebuut van Gao Linyang, is een tedere en aangrijpende observatie van twee diepgewonde zielen, een portret van een generatie die wordt achtervolgd door de trauma's uit het verleden en een verrukkelijk, bitterzoet stukje leven uit het alledaagse van een ouder echtpaar in het hedendaagse China. Met volwassen en verstandige regie legt Linyang op realistische wijze de pijn vast die sommigen vandaag de dag nog steeds voelen als gevolg van tegenslagen in het recente verleden. Zijn precieze script bemiddelt vakkundig tussen humor en verdriet, liefde en verlies, leven en dood, geduldig wachtend op een glimp van fragiele hoop, op een kans om lief te hebben - en weer geliefd te worden.”

To Love AgainTo Love Again  Gao Linyang 92'  China  P&I Selection 2022  Tiger Competition

KNF Award

De juryleden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten reikten de KNF award uit aan Punctured Sky van Jon Rafman.  

Juryleden: Fritz de Jong, Joyce Roodnat, Clementine van Wijngaarde

Juryrapport: “Een goed geïnformeerde, precieze en speelse weergave van een gegamificeerde wereld. Punctured Sky nodigt ons uit om mee te spelen met Jon Rafmans vermakelijke reconstructie van waargenomen jeugdherinneringen. De jury is unaniem verheugd met haar bes;uit.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.