Oproep: Ontwerp de Maasstadburger!

22 december 2021 door Manuel Kneepkens
Oproep:  Ontwerp de Maasstadburger!
Ontwerp hiervoor een Rotterdams alternatief. Foto Len Rizzi cco

Een van de belangrijkste maatregelen in de strijd tegen de klimaatverandering is ...vlees vermijden.Wie vlees vermijdt, draagt er aan bij dat de uitstoot van broeikassen op aarde met tweederde vermindert.

Dus wat getuigt van ware burgerzin in onze tijd? Plantaardig eten! 
Maar de burgerzin van de van de gemiddelde burger in Nederland is ...zin in een hamburger! 
De hamburger is ons meest gegeten stukje vlees. 
Kortom als we de hamburger weten te vervangen, dan zijn we ecologisch een heel eind op de goede weg. Dat betekent dat wij een vega burger dienen te ontwikkelen zo smakelijk dat de burger niet of nauwelijks nog naar zijn hamburgertje taalt.

Plantaardig eten dus.
Ofwel de rapen zijn gaar. 

Enige tijd geleden suggereerde ik daarom de gerenommeerde thuiskok Clariet Boeye, woonachtig aan het Rapenburg in Leiden, waar ik ooit zelf heb gewoond, lang, lang geleden, tijdens mij studententijd...waarom niet de Rapenburger ontworpen, een Leidse vegaburger?

Een week geleden heeft Clariet mij gemeld dat de Rapenburger tot stand is gekomen en ben ik van harte uitgenodigd om hem te komen proeven. Wat ik zeker ga doen!
Hoe dan ook, dit gaf mij de moed om mij aan een volgend vega burger-projekt te wagen. De eetbare Limburger. De vega Limburger. Een vega, vervaardigd in mijn geboortestreek.
Mijn idee daarover was een vega uitvoering van het befaamde Limburgse broodje zoervleisch. Gegaarde groente, in plaats van?  Maar het kan natuurlijk ook heel anders. Wel moest het broodje iets specifieks Limburgs hebben. Groente uit de streek,de asperge, bv.? 

Ik schreef mijn Limburgse connecties aan.

Dit leidde zowaar tot een zéér positieve reactie, zie het recept elders op V&M van de Vega Limburger.
Dit gaf mij vervolgens de moed om mij aan de ultieme vega burger te wagen,  de Rotteburger. De vega Rotterdammer. Een tegenhanger van het broodje Kapsalon, zoiets. Ja, maar hoe dan?
Laat mij weten wat u van het idee van de 'Rotteburger' vindt. Zo schreef ik op Rotterdam, Vandaag & Morgen. 
Daar kwam één reactie op,  die er beslist niet om loog:

Bij dezen ga ik de uitdaging aan om mee te denken uit welke ingrediënten de Rotteburger zou kunnen worden samengesteld

Veel fantasie is daar niet voor nodig, de naam is al een deel van de oplossing.
Koop een Hamburger, een Big Mac, bij voorkeur bij MacDonalds.
Doe het zompige broodje open, pak de schoenzool eruit, die men daar hamburger noemt.
En pleurt die in de vuilnisbak.
Wat aan groente overblijft heeft een dusdanige slechte kwaliteit, dat die in aanmerking komt voor de Rottenburger. 
Verlepte veldsla, een gummi augurk en wat half bedorven uienringen.
Doe er wat piccalilly op om de verrotte smaak te camoufleren en de Rotteburger is gereed om te serveren.

Eet smakeloos
Goede groet
Joop van de Hor

 
Exit de Rotteburger! 

De naam van de (toekomstige) vega Rotterdammer dient om de juiste inhoud te krijgen, een héél andere te zijn, zoveel is duidelijk.
Jana Beranová stelde mij voor: de Maasburger. 
Dat brachtt mij op de Maasstadburger, dat maakt de toekomstige vegaburger nóg duidelijker met Rotterdam verbonden .

Dus hier een herhaalde oproep: Culinair Rotterdam, ontwerp de Maasstadburger! Een vega burger zo smakelijk dat de Rotterdammer niet langer naar zijn hamburger taalt …
Mijn denken over de vegaburger is inmiddels een fikse sprong verder geëvolueerd. Dat kwam omdat mij opeens Andy Warhols befaamde uitspraak te binnen schoot: iedereen zijn fifteen minutes of fame  
Iedere burger zijn eigen – burger! 

Burgers van Nederland, maak uw eigen vega burger en schotel hem uw vrienden voor. Dat is pas ware burgerzin! 
Met al die culinaire eenmens-burgeracties samen,  zullen we vast en zeker de Hamburger verslaan. Read my lips!

Bon appetit!

NB. Eerder passeerde op deze pagina's  al de vegalimburger 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.