Burgermeester Aboutaleb evalueert de Coolsingelrellen
(Ahmed Aboutaleb) Vorige week ontaardde in Rotterdam op de Coolsingel een kleine corona- anti-2G demonstratie in gewelddadige rellen die wereldwijd de aandacht trokken. V&M publiceert de brief van burgermeester Aboutaleb aan de gemeenteraad gedateerd op 22 november over de rellen in zijn geheel. De brief schetst het beeld van de situatie op vrijdagavond 19 november gezien vanuit de waarneming van de lokale overheid.
Geachte leden van de gemeenteraad,
Afgelopen vrijdag hebben fikse openbare orde verstoringen plaatsgevonden in het centrum van de stad. Allereerst spreek ik mijn afkeer uit over personen die hun kennelijk ongenoegen op een dusdanige manier kenbaar maakten dat daar brandstichting, vernielingen en geweld tegen de politie aan te pas kwamen. Dit gedrag was erop gericht de confrontatie met de politie aan te gaan.
De impact van deze gebeurtenissen is groot, in het bijzonder voor de mensen die in de frontlinie stonden. Ik spreek dan ook mijn waardering uit voor het politieoptreden. Het is uitzonderlijk dat politiemedewerkers hun vuurwapen gebruiken en zich genoodzaakt voelen zowel waarschuwingsschoten af te vuren, als gericht te schieten. Blijkbaar hebben agenten zich zo bedreigd gevoeld dat ze besloten hun wapen te trekken.
Met deze brief informeer ik u over de ongeregeldheden.
Protest coronamaatregelen slaat om in ordeverstoring
Aan het begin van de week werd op social media een oproep gedaan voor een demonstratie op vrijdag 19 november 2021. Het betrof een demonstratie tegen de coronamaatregelen van de overheid, vanaf 20.00 uur. Deze demonstratie werd niet aangemeld bij de gemeente, zodoende kon geen bewijs van kennisgeving worden afgegeven. De politie bereidde zich voor om de demonstratie, ook zonder kennisgeving, te faciliteren.
Uitgangspunt was kleinschalig protest
Het uitgangspunt was een kleinschalig protest. De politie-inzet bestond dan ook uit de zogenaamde platte petten; politieagenten in regulier tenue, zonder extra bescherming of bewapening. Voor de zekerheid stond één sectie ME op de achtergrond paraat. Vanaf ongeveer 19.00 kwam een groep betogers bij elkaar op de Coolsingel. In eerste instantie leek dit te gaan om de groep demonstranten waarop de politie zich had voorbereid. Al vrij snel constateerde de politie dat de sfeer onrustig was en zelfs grimmig werd. De groep groeide in korte tijd uit tot vele honderden personen. Kortom:
De situatie sloeg snel om
Op een zeker moment werd de politie bekogeld met zwaar vuurwerk en andere brandende voorwerpen. Ook had de groep de beschikking over stalen pijpen en zelfgemaakte mortiergranaten. Van demonstreren was geen sprake meer. De aanwezigen bleken uit te zijn op een confrontatie met de politie. De aanwezigen staken diverse voorwerpen in brand; deelscooters, straatmeubilair en politieauto’s. Dit leidde op de Bulgersteyn tot een flinke brand die oversloeg naar een gebouw.
Waarschuwingschoten hadden geen effect
De brandweer rukte direct uit om ervoor te zorgen dat het gebouw niet af zou branden. Relschoppers belemmerden de inzet van de brandweer. Dit leidde niet alleen tot een vreselijk nare ervaring voor hulpdiensten, maar ook tot een levensgevaarlijke situatie aangezien er nog zeven personen in het gebouw aanwezig waren. Agenten, die de brandweerlieden te hulp schoten, hebben zich genoodzaakt gevoeld hun vuurwapen te gebruiken. Eerst werden waarschuwingsschoten gelost, toen dat geen effect bleek te hebben, werd er gericht geschoten. Dit ingrijpen van de ME maakte het mogelijk dat de aanwezige brandweerlieden als nog aan het werk konden en de in het gebouw aanwezige personen zonder letsel naar buiten gebracht konden worden.
Bld. still uit NOS jeugdjournaal via YouTube
Op de WestKruiskade werden barricades opgeworpen
Later op de avond verplaatsten de ongeregeldheden zich richting het westen van de stad. Op de WestKruiskade werden barricades opgeworpen en werd er brand gesticht. Ook hier waren aanwezigen op zoek naar confrontatie met de politie. Tijdens deze gebeurtenissen was een optreden gaande in De Doelen. Op last van de politie werden de aanwezigen ter bescherming in het pand gehouden. Later konden zij onder begeleiding veilig het pand verlaten. Op verzoek van de politie zijn gemeentelijke parkeergarages in het centrum door Stadsbeheer tot 7.00 uur de volgende ochtend gesloten. Ook het trein- en metroverkeer is tijdelijk stil gelegd.
Politieopschaling en –inzet
Zoals hierboven is toegelicht, constateert de politie dat de sfeer rondom het protest al snel grimmig is en dat er in korte tijd veel meer mensen aanwezig zijn dan van te voren de verwachting was. Dit gebeurde voor 20.00, het eigenlijke startmoment van het protest. Binnen de gebruikelijke politiestructuur werd toestemming gegeven de reeds beschikbare ME in te zetten. Ook werd opschaling ingezet, dat gebeurde door een commandostructuur in te richten die de verdere politie-inzet kon coördineren.
De totale politie-inzet voor deze avond komt ruim boven de vier honderd personen uit. In totaal zijn acht pelotons ME opgeroepen. Om tot dit aantal te komen is bijstand geleverd vanuit het hele land. Ongeveer honderd agenten uit de eenheid Rotterdam zijn in het centrum van de stad ingezet, onder andere om het stadhuis en het politiebureau aan het Doelwater te beveiligen.
Rol en positie driehoek
De driehoek is vanaf de start van het protest geïnformeerd over de sfeer op de Coolsingel. Gezien de escalerende situatie kwam de driehoek bij elkaar. Ik heb om 22.00 uur een noodbevel afgekondigd voor het gebied Centrum. Dit noodbevel was tot 4.30 uur van kracht. De ordeverstoringen waren van dusdanige aard dat de commandant van de politie toestemming heeft gevraagd voor de inzet van de waterwerper. Dit instrument is ingezet. Ook is toestemming gevraagd voor de inzet van traangas. Hier is toestemming voor gegeven, maar dit middel is uiteindelijk niet ingezet. Voor middernacht was de rust in de stad wedergekeerd en kon een begin gemaakt worden met het opruimen en opnemen van de schade.
Aanhoudingen & nader onderzoek
Gedurende de avond zijn rond de vijftig aanhoudingen verricht. Acht personen zaten zondagavond nog vast. Zij worden verdacht van onder andere openlijke geweldpleging, vernieling en het hinderen of belagen van hulpverleners. Zij worden waar mogelijk deze week voorgeleid. De meeste verdachten die naar huis konden en niet werden verdacht van geweldsfeiten, hebben een gedragsaanwijzing meegekregen. De gedragsaanwijzing houdt in dat zij tot aan 2 januari 2022 niet op bepaalde plekken in het Centrum mogen komen.
Het Openbaar Ministerie spant zich in alle verdachten zo spoedig mogelijk te vervolgen. Een team grootschalige opsporing (TGO) is opgezet om andere relschoppers op te sporen, aan te houden en te vervolgen. Het onderzoek is intensief, omdat uren aan beeldmateriaal wordt geanalyseerd. Gedurende het weekend zijn daar beelden bijgekomen van burgers die bijvoorbeeld met hun telefoon gefilmd hebben. Het Openbaar Ministerie en de politie stellen deze beelden op prijs en roepen mensen op hun beelden via de website van de politie te delen.
De Rijksrecherche onderzoekt de situaties waarbij agenten hun vuurwapen hebben gebruikt. Dit is de gebruikelijke procedure als politiemensen hun vuurwapen gebruiken.
Bld. still uit NOS jeugdjournaal via YouTube
Gewonden
Gedurende de avond zijn in totaal zeven gewonden door ambulancepersoneel behandeld. Gezien de situatie in de stad kan niet worden uitgesloten dat meer aanwezigen gewond zijn geraakt. Op dit moment lijken vier personen gewond te zijn geraakt door politiekogels.
Dit aantal is in mediaberichten een aantal keer bijgesteld. Dat komt mede omdat ziekenhuizen, vanwege het beroepsgeheim van artsen, in de eerste plaats alleen informatie over patiënten met hun toestemming met het onderzoeksteam kunnen delen. Doorbreking van het beroepsgeheim kan alleen bij zeer uitzonderlijke omstandigheden. Onder de gewonden die naar het ziekenhuis afgevoerd werden, was één politieagent. Ook is één agent ter plekke door ambulancepersoneel behandeld. Meerdere politiemedewerkers hebben verwondingen opgelopen in de confrontatie met de relschoppers.
Nazorg en schade
De ordeverstoring heeft tot schade geleid aan diverse objecten. Winkelruiten zijn ingegooid en ondernemers hebben andere schadeposten. Op meerdere plekken lagen gesloopte en in brand gestoken deelscooters, wagens en fietsen. Dit heeft schade aan het wegdek en fietspaden veroorzaakt. Bloempotten, rolcontainers, verkeersborden en terrasmeubilair zijn gesloopt en verplaatst en op meerdere plekken zijn stoeptegels losgetrokken.
Direct nadat het gebied door de politie werd vrijgegeven is Stadsbeheer aan de slag gegaan met de schoonmaak. Tot 05.00 uur hebben circa vijftig mensen met veegmachines en inzamelwagens de eerste, grote zaken opgeruimd. ’s Morgens is de schade geschouwd om zo te bepalen welke herstelwerkzaamheden nodig waren.
Daarnaast heeft een schoonmaakploeg zich geconcentreerd op de brandplekken op de Coolsingel. Rond het middaguur was het wegdek voldoende veilig om de Coolsingel open te kunnen stellen voor verkeer. De komende dagen worden de roetsporen verder verwijderd en wordt het asfalt op de Coolsingel opnieuw aangebracht.
Deze week zal in het teken staan van het herstel van de bestrating, bebording, plantenbakken en prullenbakken. Vanuit de afdeling Economie is contact gezocht met de ondernemers in het centrum. Vanzelfsprekend zijn ook ondernemers geschrokken van de gebeurtenissen. Zij waren echter ook opgelucht dat er geen winkels zijn geplunderd. Het herstellen van bijvoorbeeld beschadigde winkelruiten is in gang gezet.
Bld. still uit NOS jeugdjournaal via YouTube
Zaterdag en zondag
De ordeverstoring op de Coolsingel lijkt niet op zichzelf te staan. Op zaterdag en zondag zijn op andere plekken in Nederland eveneens grotere en kleinere ongeregeldheden geweest.
De politie trof zaterdag en zondag voorbereidingen om de kans op mogelijk nieuwe openbare orde verstoringen te minimaliseren, omdat er, onder meer vanuit social media-kanalen, signalen waren dat er mogelijk wederom ordeverstoringen plaats zouden vinden. Op zaterdagavond was de driehoek bijeen. De politie-inzet bestond, vanaf het begin van de avond, onder andere uit het aanspreken en uit de anonimiteit halen van kleine groepjes potentiele ordeverstoorders of toeschouwers. Hoewel hierbij negentien aanhoudingen zijn verricht, bleef het rustig in de stad.
Zondag heeft een aangekondigde actie plaatsgevonden op het voorplein van de Kuip tijdens de wedstrijd Feyenoord – PEC Zwolle. In de rust van de wedstrijd zochten tientallen personen de confrontatie met de ME. De politie trad snel op en kon door adequaat handelen de rust doen terug keren. Hierbij zijn 26 personen aangehouden.
Impact
De gebeurtenissen van dit weekend hebben hun weerslag op de politieorganisatie. Agenten zijn tijdens hun werk bijzonder zwaar op de proef gesteld en ik heb veel respect voor allen die zich kranig verweerd hebben tegen de relschoppers. De impact op de stad is groot. De wethouder buitenruimte en ik spreken onze waardering uit voor alle mensen die het afgelopen weekend gewerkt hebben de stad weer op te ruimen, schoon te maken en te herstellen. De wethouder buitenruimte gaat deze week de medewerkers van Stadsbeheer persoonlijk bedanken voor hun inzet.
Ik ben trots op de veerkracht die ondernemers in het centrum dit weekend getoond hebben door het winkelend publiek op zaterdag en zondag zo normaal mogelijk te bedienen door hun winkels en horecazaken te openen. De burgemeester,
A. Aboutaleb
Lees hier de hele brief
Reacties: contact@vandaagenmorgen.nl