Wintertijd gaat in

In de vroege morgen van zondag 31 oktober gaat de wintertijd in. De klok wordt een uur achteruit gezet, het wordt 's morgens vroeger licht en 's avonds vroeger donker.
De maatregel die in de Benelux in 1977 is ingevoerd, was oorspronkelijk bedoeld om energie te sparen. Of dat doel gediend wordt is volgens verschillende onderzoekers tamenlijk twijfelachtig. Het is namenlijk zo dat de energie die we 's zomers besparen eenvoudig weg in de winter voor een groot deel wordt opgebruitkt omdat het een uur eerder donker is. En dan zijn er nog de soms ernstige gezondheidsklachten bij de halfjaarlijkse omschakeling: slapelooshied, depressie, vermoeidheid en meer.
Een belangrijker reden is misschien wel de afstemming met omringende landen. Het kabinet vindt het belangrijk dat de tijd bij ons en in de landen om ons heen zoveel mogelijk gelijk blijft. Daarom wil het kabinet pas een standpunt innemen als duidelijk is wat de buurlanden doen.
Voordelen en nadelen afschaffen zomer- en wintertijd niet duidelijk
De Europese Commissie wil de zomertijd en wintertijd afschaffen. De Nederlandse en veel andere EU regringen vinden dat de Europese Commissie nog niet duidelijk genoeg aangeeft wat de voor- en nadelen van de afschaffing zijn.
Nederlands onderzoek geeft geen duidelijk beeld
Uit Nederlands onderzoek komt geen eenduidig beeld naar voren als het gaat om een Nederlandse voorkeur voor één van de 3 tijdsystemen:
- het huidige systeem met een omschakeling tussen zomertijd en wintertijd;
- een permanente wintertijd;
- een permanente zomertijd.
Eeen onderzoek naar gezondheidseffecten van verschillende tijdsystemen van het RIVM uit 2019 was stelliger:
De huidige tijdinstelling van twee keer per jaar wisselen tussen standaardtijd (UTC+1) en zomertijd (UTC+2) gaat gepaard met acute slaapverstoringen en gezondheidseffecten, waarvan de toename van hartinfarcten bij de wisseling in het voorjaar het duidelijkste effect is. Deze gesignaleerde acute effecten verdwijnen bij de keuze voor een permanente tijdinstelling. Bij een dergelijk besluit heeft permanente standaardtijd (UTC+1) vanuit gezondheidsperspectief een duidelijke voorkeur boven permanente zomertijd (UTC+2), en valt zelfs te overwegen Greenwich Mean Time (UTC+0) voor Nederland in te stellen.
Reageren? contact@vandaagenmorgen.nl