Eén plan voor álles: de nieuwe omgevingswet
De beoogde inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet wordt een half jaar verplaatst. De wet gaat nu 1 juli 2022 in. Tegelijk gaat dan stapsgewijs de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in. Doel van de wet is de lappendeken aan wetten en verordeningen over bestemming, ruimte en klimaatadaptatie te vereenvoudigen. Het plaatje hierboven vertelt dat het allemaal veel simpeler gaat worden.
Te mooi om waar te zijn? Voorlopig nog even wel. En er zijn critici die zich afvragen of het half jaar uitstel dat demissionair minister Ollongren onlangs op 27 mei aan de Kamer voorstelde, wel genoeg zal zijn. Want juist hetzelfde plaatje hierboven laat ook zien waar het probleem zit: het is fijn en nuttig iets ingewikkelds simpeler te maken, maar om dat zo te doen dat het dan ook in alle opzichten beter werkt, is op zichzelf al een ingewikkelde klus. Denk aan Blaise Pascal die ooit in een brief zijn beroemde uitspraak deed 'Ik schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd voor een korte.' Kort en adequaat kunnen tijdrovend zijn. Dat blijkt ook bij de alomvattende nieuwe omgevingswet zo te zijn. De procedures moeten in de Nieuwe Omgevingswet eenvoudiger en doorzichtiger maar het inrichten van een omgeving in een wereld waar iedereeen met iedereeen verbonden is en er wat over wil en kan zeggen blijft ingewikkeld.
Een Gordiaanse knoop van ordeningen
Het FD schreef vorige maand over ICT systemen die het niet aan konden. Het NRC schreef op 23 april dat de nieuwe omgevingswet zo ingewikkeld was dat grote bouwprojecten erdoor in gevaar zouden komen. Niet dat er niets goeds aan de nieuwe wet zou zijn. Heel veel wetten en regelingen worden samengevoegd, burgers, bedrijven en instellingen kunnen zelf makkelijker en meer regelen, van clubhuis tot een gezamenlijk bouwplan. Maar digitaal worden daarvoor ook gemeentelijke en provinciale regelingen met elkaar en met het landelijk systeem. Veel verschillend opgezette ICT systemen dus en die krijg je niet zo eenvoudig soepel op elkaar afgestemd. Struiksma een emeritus professor bestuurskunde die in NRC wordt geciteerd, spreekt zelfs over het risico dat groorschalige woningbouw stil zal vallen. Het eindrapport pilots omgevingsvisie een onderzoek van het Rijk samen met gemeenten (VNG), provincies (IPO) en waterschappen (UvW) is optimistischer van toon, maar daar komt de kwestie van de afstemming van ICT slechts zijdelings aan de orde.
In het huidige toekomstbeeld worden de omgevingswet samen met de eveneens behoorlijk ingrijpende Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) en de nieuwe gemeentelijke, provinciale en landelijke plannen (NOVI) de komende jaren het nieuwe normaal voor de inrichting van stad en land. Best wel ingrijpend dus.