Klimaatrevolutie vanuit het Witte Huis
Tijdens de klimaattop van president Joe Biden hebben leiders van landen als Japan, Canada en zelfs Brazilië toezeggingen gedaan om de uitstoot van broeikasgassen met name CO2 in te perken. Bij Brazilië speelt zeker ook de angst voor een zekere pariastatus door het ontkenningsbeleid van president Bolsonaro. De toezeggingen zowel bondgenoten als tegenstanders komen kort nadat president Joe BidenBiden beloofde de Amerikaanse uitstoot tegen 2030 met minstens 50% te verminderen.
De Amerikaanse Joe Biden zette aan het begin van de tweedaagse virtuele 'Leaders Summit on Climate' met wereldleiders als Xi Jinping, Vladimir Poetin, Angela Merkel, Boris Johnson, Emmanuel Macron, Narendra Modi, Cyril Ramaposa en Ursula von der Leyen in Washington met zijn keynote een ware revolutie in. Biden beloofde dat de VS de CO2-uitstoot rond 2030 met 50% zou verminderen ten opzichte van het uitstootniveau van 2005. Reden genoeg om zijn speech nader te bekijken.
Inleidende opmerkingen van Joe Biden
President Biden: 'Deze ontmoeting over klimaatverandering moet beginnen met de erkenning dat ieder land een verantwoordelijkheid heeft en ieder land gevaar loopt.
Orkanen en bosbranden beperken zich niet tot landsgrenzen. Instabiliteit en ontheemding in één land hebben rimpeleffecten die in alle regio's en over de hele wereld voelbaar zijn.
Samen de klimaatverandering aanpakken is meer dan de juiste keuze; het is ook in het belang van iedereen om het te doen. Om deze uitdaging aan te gaan, is het nodig om financiering op ongekende schaal te mobiliseren.
De private sector erkent dit nu al. Ze weten dat klimaatverandering meer dan een bedreiging is. Het biedt ook een van de grootste kansen in de geschiedenis op het creëren van banen. Jaarlijks worden wereldwijd al honderden miljarden dollars geïnvesteerd om projecten te ondersteunen die bijdragen aan het opbouwen van een veerkrachtige economie met netto-emissievrijheid.
Dit is een van de grootste kansen in de geschiedenis op het creëren van banen
Maar er is meer dat de particuliere sector kan en moet doen. Maar laten we duidelijk zijn: zelfs dan kan de particuliere sector deze uitdagingen niet alleen aangaan. Regeringen moeten meer bijspringen en leiding geven.
We hebben een rol te spelen om ervoor te zorgen dat materiële klimaatrisico's voor financiële systemen in kaart worden gebracht en worden ingeperkt. Als Wall Street miljarden dollars in zaken pompt die bij de volgende storm op zijn kop kunnen worden gezet - en we weten dat er meer stormen zullen komen - moet Wall Street duidelijk maken welke risico's het neemt.
Die dollars - die dollars die worden geïnvesteerd zijn vaak het zuurverdiende spaargeld van onze werknemers - pensioenen. We kunnen geen stappen ondernemen om onze werknemers te beschermen als we niet meer actie ondernemen en ook de veerkracht van ons financiële systeem versterken. Ik heb opdracht gegeven om precies daarvoor een aanpak te ontwikkelen.
De subsidies voor fossiele brandstoffen beëindigen
Onze naties - alle naties - moeten samenwerken in ander beleid en aan overheidsinvesteringen om te investeren in baanbrekende technologieën; om eindelijk een einde te maken aan subsidies voor fossiele brandstoffen; de meest kwetsbare landen ter wereld en degenen die de minste verantwoordelijkheid dragen voor de klimaatcrisis helpen om de verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis het hoofd te bieden; om opkomende economieën te helpen een sprong voorwaarts te maken naar schone technologieën van morgen; om de biljoenen dollars te mobiliseren die nodig zijn om de gelegenheid te benutten om een weg van schone energie en nieuwe te creeëren om onze doelen te bereiken; om ervoor zorgen dat onze klimaatrespons niet alleen gaat over het bouwen en ontwikkelen van nieuwe sectoren, maar ook over internationale veiligheid, regionale stabiliteit, voedselzekerheid, en gender- en raciale gelijkheid.
Ons gezamenlijk doel om $ 100 miljard per jaar vrij te maken voor ontwikkelingslanden is cruciaal om dat te bereiken. Het is een investering die voor ons allemaal aanzienlijk rendement zal opleveren. En om dat doel te helpen bereiken, zullen de Verenigde Staten tegen 2024 de jaarlijkse klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden verdubbelen.
Tegelijk willen we de overheidsfinanciering voor klimaataanpassing in ontwikkelingslanden tegen 2024 te verdrievoudigen, omdat we rekenen op het rendement dat dit oplevert in de vermindering van de kosten van rampen en conflicten.
Onze Development Finance Corporation verbindt zich ertoe om tegen 2040 een netto-nuluitstoot te realiseren via zijn investeringsportefeuille en om vanaf 2023 al, de klimaatgerichte investeringen te verhogen tot 33 procent van alle nieuwe investeringen, het eerste van alle landen.
Bovendien geven we vandaag Amerika's allereerste International Climate Fi- Finance Plan uit. Dit plan vertegenwoordigt onze visie om de wereldwijde klimaatrespons op een gecoördineerde manier te financieren. Het omvat specifieke stappen die de Verenigde Staten zullen nemen om zowel de kwaliteit als de kwantiteit van klimaatfinanciering te verhogen.
En het zal ons helpen de particuliere sector aan te sporen om meer bij te dragen aan klimaatoplossingen in ontwikkelingslanden en ook hier thuis.
Orkanen en bosbranden beperken zich niet tot landsgrenzen
Dit moment vereist urgentie. Goede ideeën en goede bedoelingen zijn niet goed genoeg. We moeten ervoor zorgen dat de financiering er is, zowel publiek als privaat, om het moment van klimaatverandering het hoofd te bieden en om ons te helpen de kans te grijpen op goede banen, sterke economieën en een veiligere wereld.
Ik heb er vertrouwen in - ik ben ervan overtuigd dat we dit samen voor elkaar zullen krijgen.
Uitgesproken donderdagochtend 22 april. Bron The White House. Meer info https://www.state.gov/leaders-summit-on-climate/