Sportweek in review: Duitsland verslagen, geldgebrek stopt fraudeonderzoek

05 april 2021 door H.V. Anderz
Basketbal topclub Aris niet op de beste manier voor het voetlicht. Bld. nos via YT

Gehavend Feyenoord klopt Fortuna

Een door coronagevallen en blessures gehavend Feyenoord heeft eerste paasdag, zondag 4 april zijn tweede zege in zeven duels geboekt. In De Kuip werd Fortuna Sittard met 2-0 verslagen. Feyenoord (zonder Sinisterra, Senesi en Kökçü en met Bijlow terug in het doel) oogde vanaf het begin fel. Het was voor rust gevaarlijk via Berghuis, Linssen en Bozenik, die ook een goal afgekeurd zag worden wegens buitenspel. Seuntjens en Polter kregen kansjes aan de overkant. Al vrij snel na rust miste Flemming een grote kans namens Fortuna, kopte Linssen in op aangeven van Berghuis en voorkwam Bijlow de 1-1 van Tekie. Nadat  Linssen, Baldé en Teixeira kansen hadden gemist, scoorde Berghuis met een bekeken schot.

Sparta dankzij Thy langs PEC

Sparta Rotterdam heeft zaterdagvond 3 april thuis op de valreep PEC Zwolle met 3-2 verslagen en is inmiddels vijf duels ongeslagen. Sparta begon overrompelend, zag Burger de paal raken en Pinto de 1-0 maken; de back zette de aanval op, kreeg de bal na enkele tusssenstations terug en rondde af. PEC werd daarna sterker, maar pas na rust leverde dat kansen en treffers op. Van Polen schoot via Beugelsdijks knie de 1-1 binnen en Tedic maakte de 1-2 na balverlies van Harroui. In het levendige vervolg kopte Auassar namens Sparta op de paal, misten Zwollenaren Van Polen en Clement kansen en scoorde Thy vanaf de stip (na hands van Huiberts) en met een kopbal ver in de extra tijd.

Weinig vermaak bij Excelsior tegen Jong PSV

In een door motregen steeds natter wordend stadion in Kralingen bood deze wedstrijd tussen Excelsior en Jong PSV weinig vermaak. De thuisploeg creëerde eigenlijk geen grote kansen en kwam via Elias Ómarsson, die terugkeerde in de basis bij de Rotterdammers, nog het dichtst in de buurt bij PSV-doelman Vincent Müller.

Vijf Feyenoorders in quarantaine

Bij Feyenoord moesten vijf spelers in quarantaine. Eén speler is blijkbaar deze vrijdag of donderdag positief getest en drie anderen zijn in nauw contact met die speler geweest. Later kwam daar nog een andere speler bij die positief testte. De club noemt geen namen. Het viertal is er in de komende wedstrijd tegen Fortuna niet bij.

Verdenking matchfixing in basketbal, onderzoek gestaakt

Meerdere oud-basketballers van de Leeuwarder eredivisieclub Aris worden ervan verdacht dat ze in 2019 met opzet vier wedstrijden hebben verloren, zo melden onze bronnen op donderdagochtend 1 april. Ze werkten mogelijk samen met Koreanen die tienduizenden euro's hadden ingezet, blijkt uit onderzoek van de NOS. Het Instituut Sportrechtspraak heeft de afgelopen anderhalf jaar in het geheim onderzoek gedaan naar de zaak. Hoewel er matchfixing wordt vermoed, wordt de zaak onder meer vanwege geldgebrek gestaakt. De club en de enkele coaches zeggen dat ze geen signalen van matchfixing hebben gehad. Anders is dat bij oudcoach Tony van den Bosch, die zich voor de camera van de NOS beklaagde over toenmalige slechte uitslagen. Vier spelers die zijn gehoord, ontkennen ook tegenover de NOS.

Noord-Macedonië verrast Duitsland met 1-2

Duitsland kreeg enkele goede kansen in Duisburg op 31 maart. De beste was voor Gnabry, maar die trof de lat. De Macedonische aanvallers mochten in de extra tijd voor rust ongehinderd combineren en de geheel vrijstaande veteraan Pandev scoorde. Aanvoerder Gündogan maakte gelijk vanaf de stip nadat Sané was gehaakt. Kimmich en Werner waren daarna dicht bij 2-1, maar die viel aan de andere kant. Elmas schoot in de slotfase van dichtbij raak na een mooie passeeractie van Ademi. De spelers van de kleine republiek Noord-Macedonië, op het komende E.K. een van de opponenten van Oranje, zorgden daarmee in groep J van de W.K.-kwalificatie voor een enorme verrassing door de Mannschaft in Duisburg met 1-2 pootje te lichten.

Feyenoordvrouwen naar eredivisie

Feyenoord laat op woensdag 31 maart weten dat het komend seizoen met een vrouwenteam toetreedt tot de eredivisie voor vrouwen. Met de entree van de Rotterdamse ploeg bestaat de competitie uit negen clubs. Feyenoord is sinds 2017 met jeugdteams in het vrouwenvoetbal actief. Sinds het vorige seizoen hebben de Rotterdammers ook een beloftenelftal. Hier komt nu een eerste elftal bij. De ploeg gaat zijn wedstrijden spelen op Varkenoord.

Na aarzelend begin: ruime zege Oranje in Gibraltar

Het Nederlands elftal heeft dinsdagavond 30 maart in zijn derde kwalificatiewedstrijd voor het WK  van 2022 met 7-0 gewonnen bij Gibraltar (FIFA-195). Na een matige eerste helft (0-1) viel de zege toch nog ruim uit. Oranje ging, na de zeperd tegen Turkije en de wat mager uitgevallen overwinning op Letland, op doelpuntenjacht, zo was aangekondigd. Die leverde voor de pauze bar weinig op. De eerste redding van de avond was van Krul en pas na 15 minuten was Oranje voor het eerst gevaarlijk. In het overvolle strafschopgebied vond Oranje nauwelijks ruimte, veel schoten werden geblokt en als de bal dan toch de doellijn naderde, toonde Coleing zich een keeper met uitstekende reflexen. Pas vlak voor rust was het eindelijk raak: na weer een gesmoord schot schoot Berghuis uit de draai raak. Pal na rust liep Blind op het kunstgras van het Victoria-stadion een op het oog ernstige blessure op. Kort na de aftocht per brancard van Blind scoorde Luuk de Jong op aangeven van Berghuis. Daarna ging het opeens hard en negen minuten na de 0-2 stond het 0-5, dankzij Depay (vrije trap die via de muur in het doel vloog), Wijnaldum en Malen. Ook uitblinker Coleing raakte geblesseerd;  hij werd vervangen door Goldwin, die de 0-6 van Malen voorkwam. Bij Gibraltar raakte de pijp leeg en in de slotfase scoorden Van de Beek en Depay nog.