NL economie kromp in coronajaar 2020 met 3,8%
Volgens de laatste cijfers van het CBS krimpt de NL economie in 2020 3,8%. Dat is meer dan bij vorige grote crisis van 2008, maar minder dan het EU gemiddelde. Het door het CBS op basis van nog voorlopige cijfers berekende BBP (bruto binnenlands product) van Nederland in 2020 is 810 miljard euro.
Het onderstaande diagram van het CBS laat zien hoe het Nederlandse BBP zich verhoudt tot de 24 voorgaande jaren
Voorlopige cijfers van het bbp 2020 in diagram CBS tonen diepte terugval
Het is evenals het BBP een optelsom van alle economische (en overheids-) activiteit, investering en handel. Het zegt zowel iets over de staat van de economie ten aanzien van het verleden (zoals in bovenstaand diagram), als ten opzichte van andere landen. Hoe hoger het BBP, hoe rijker (of minder arm) het land.
Het CBS laat in haar laatste rapportage ook de verschillende manieren, Nationale Rekeningen, zien waarop de cijfers van het bbp kunnen worden opgeteld. In die Nationale Rekeningen van een land komen alle cijfers van de economie samen gezien vanuit een bepaald component van het BBP. Ze zijn tegelijk ook een controlemechanisme voor de berekening van het BBP. De Nationale Rekeningen voor: 1 Productie, 2 Bestedingen en 3 Inkomens staan hieronder.
1 Binnenlands product (bbp) vanuit de Nationale Rekening 'productie'
2 Opbouw binnenlands product (bbp) vanuit de Nationale Rekening 'bestedingen'
3 Opbouw binnenlands product (bbp) vanuit de Nationale Rekening 'inkomens'Alle bovenstaande tabeelen zijn voorlopige cijfers afkomstig van het CBS
Naast bovenstaande rekeningen zijn er nog sector (inkomens en vermogensrekeningen en satelietrekeningen. Meer informatie daarvoor is te vinden op de site van het CBS. De nu voorziene krimp van 3,8 % van de economie is minder dan de in de miljoenennota voorzien 5% krimp, maar is consistent met de licht herstellende cijfers sindsdien.
Europa
Volgens een eerste schatting van Eurostat van de jaarlijkse groei voor 2020, op basis van seizoen- en kalendercorrectie per kwartaalgegevens kromp het bbp in de eurozone met 6,8% en in de EU met 6,4%. Daartussen doet Nederland het dus relatief goed.