Wat ging er mis in Hawija?
Een onderzoekscommissie 'wapeninzet Hawija' gaat per 1 januari 2021 uitzoeken hoe het kon dat er bij het Nederlandse bombardement op Hawija in 2015 ruim zeventig burgerslachtoffers zijn gevallen en welke lessen er voor de toekomst zijn te trekken. Minister van Staat Winnie Sorgdrager leidt de commissie die onafhankelijk de toedracht moet achterhalen.
Bommenfabriek ISIS
Bij dat bombardement tegen ISIS in de nacht van 3 juni 2015 door Nederlandse F16's, kwamen 70 burgers om het leven.De actie was gericht tegen actie een bommenfabriek van ISIS in de stad Hawija. De bommen troffen doel, maar in de fabriek was zoveel springstof aanwezig dat door de ontstane explosie een nabijgelegen woonwijk werd wegggevaagd. Daarbij zouden meer dan zeventig mensen om het leven zijn gekomen.
De minister en de Kamer
NRC Handelsblad en de NOS brachten de zaak aan het licht in 2019. Daaruit bleek dat onder meer de toenmalige minister van Defensie Hennis op de hoogte was geweest. Zij had eerder tegenover de Kamer Nederlandse betrokkenheid ontkent. Nu is er dus een onderzoekscommissie ingesteld.
Rapportage kan nog even duren
Voorzitter Winnie Zorgdrager heeft op basis van specifieke expertise en internationale operationele ervaring de leden prof. Dr. Terry Gill (hoogleraar militair recht) en Ralph Reefman (commodore-vlieger b.d.) aangezocht. De beoogd onafhankelijke operende commissie wordt ondersteund door een extern onderzoeksteam.
Wanneer de commissie precies met haar eindrapport komt, is nu nog niet duidelijk. De commissie blijft bestaan zo lang als nodig is om het onderzoek af te ronden.
Minister Ank Bijleveld-Schouten geeft aan dat de commissie ook op volledige medewerking van Defensie kan rekenen: "Mevrouw Sorgdrager kan ervan op aan dat ik alles binnen mijn mogelijkheden zal doen om de commissie zo goed mogelijk te ondersteunen."