Nu drie COVID-vaccins bijna operationeel
AstraZeneca
Farmaceutisch bedrijf AstraZeneca maakte afgelopen maandag bekend dat de laatste onderzoeken na klinische proeven in Brazilië en Engeland lieten zien dat het coronavirusvaccin tot 70% effectief is en na een tweede vaccinatie enkele weken later tot 90% effectief. Het grote voordeel van het Britse (Oxford-) AstraZeneca boven de twee andere op dit moment in het Westen bijna operationele vaccins is dat dit derde vaccin, behalve goedkoper te produceren, ook makkelijker te distribueren is dan de andere twee.
Pfizer en Moderna
Pfizer en Moderna rapporteerden vorige week de voorlopige resultaten van late fase onderzoeken, waaruit blijkt dat hun vaccins ruim 90% effectief waren. Maar in tegenstelling tot zijn rivalen, hoeft het AstraZeneca-vaccin niet te worden bewaard bij ultrakoude temperaturen. Het vaccin van Pfizer moet bij circa minus 80 graden worden opgeslagen en vervoerd, dat van Moderna bij een iets 'warmere' minus 15 graden , een temperatuur die door een goede koelkast te halen is.
Goedkeuring
Deskundigen verwachten dat het vaccin, evenals de twee andere, binnen enkele maanden door het Europees Medicijnagentschap (EMA) kan worden goedgekeurd. Het EMA kijkt mee met de testfasen en is dus al goed op de hoogte van de procedure en deels ook de resultaten. Het wachten is op volledige afronding van de testfasen
Patent
Een andere factor is het al dan niet vrij geven van het patent. Als dat vrijgegeven is kan het medicijn in ontwikkelingslanden. als India of Nigeria goedkoop zelf worden geproduceerd. Moderna heeft toegezegd het patent vrij te geven. Onbekend is nog of dat bij het Astra Zeneca vaccin het geval zal zijn.