Of je iets te verbergen hebt, bepaalt een ander
Wie niets te verbergen heeft, hoeft niet bang te zijn voor een snuffelende overheid, luidt een veel gehoorde stelling. Waarom zou je bang zijn voor camera’s als je in elke winkel netjes afrekent? Ik sta gaarne een stukje wangslijm af voor de nationale DNA-databank.
Wie zo denkt, ziet iets wezenlijks over het hoofd. Je bepaalt zelf niet of ze iets te verbergen hebben. Dat bepaalt degene die je bespiedt. Die combineert alle gegevens en komt dan tot een conclusie.
“U had verleden week Uw mobiel niet bij U ?”
“Kan zijn. Weet ik niet.”
“U was verleden week in de buurt van de plek waar we net een aanslag hadden voorkomen. U staat op camera. Maar volgens Uw mobiel zat U thuis”.
“Mijn mobiel lag zeker thuis aan de lader”.
“Wij hebben de gegevens van de laatste maand nagegaan. Steeds laadt U Uw mobiel op als U thuis bent. Alleen die ene keer toevallig niet! Als U Uw mobiel oplaadt, staat U nergens anders op camera.”
“En?”.
“Vertelt U nou maar eens wat daar achter zit. We weten ook dat U destijds wel eens dat webmagazine van de Islamitische Staat bezocht”.
“Dat komt omdat ik Soufan volg (voor de liefhebbers: https://thesoufancenter.org/). Dat is een Amerikaans bedrijf dat terrorisme in kaart brengt. Dat vindt juist dat we ter waarschuwing kennis moeten nemen van dit soort sites”.
“Ach kijk. U lijkt wel zo iemand die ons probeert wijs te maken dat hij pedosites volgt omdat hij pedojager is. Kom nu maar eens voor de draad. Waarom wilde U niet via Uw telefoon kenbaar maken waar U was? Zomaar voor de kat zijn viool, mijnheer? Werkelijk? Waarom was daar op dat moment in de buurt? Voor wie stond U op de uitkijk?”
Buitenissig? Idioot? Onvoorstelbaar? Vraag aan de slachtoffers van het belastingtoeslagenschandaal maar eens hoe de overheid met je gegevens omgaat.
Vergeet nooit: jij bepaalt niet of je liegt. Dat doet een ander.
Rectificatie van de auteur: Mijn ondervrager zou zeker weten dat hij mij tuk had toen ik verwees naar het Soufian Centre, want die hebben het webmagazine van IS niet online geplaatst. Dat was the Clarion Project waarachter een conservatieve Amerikaanse think tank schuilt. De mensen achter deze site vinden dat juist tegenstanders van de islam het materiaal van IS moeten leren kennen. Vandaar dat ze de beide webmagazines van de kalief Dabiq en Rumyah allebei voor de bezoekers beschikbaar stelde. Kijk maar: https://clarionproject.org/
Foto's: joffi