Aankopen woning Pim Fortuyn: ‘Gooi lijkenpikkers stadhuis onmiddellijk in uitverkoop!’
Blunderputten van 103 miljoen euro, Willem Scholten’s havenaffaires van 180 miljoen euro. Het kan niet op binnen de gemeente om geld over de balk te smijten. En dan zijn er van die kruideniers op het stadhuis die voor een appel en een ei delen van de inboedel van Pim Fortuyn willen kopen om in een museumpje te stoppen. Dat noem je nu letterlijk je reinste lijkenpikkerij.
Peter van Heemst, PvdA-voorzitter Rotterdam: ‘Fortuyn en zijn beweging waren van enorme betekenis van de stad Rotterdam.’’ Waarom dan niet zoals Leefbaar Rotterdam emotioneel bepleit om zowel het huis als de complete inboedel van Pim Fortuyn op te kopen? Neen, de PvdA pleitte er voor om als een soort van ‘superkruideniertjes’ – in overleg met het Rijk – onderdelen van de inboedel van Fortuyn in een nationaal museum onder te brengen. En de nieuwe cultuurwethouder Grashoff ondersteunt deze waanzin.
Zowel Van Heemst en zijn PvdA en Grashoff begrijpen er geen bal van hoe je moet omgaan met het erfgoed van een puur Rotterdamse held als Pim Fortuyn. Aankopen de complete woning en complete inboedel is het laatste wat Rotterdam kan doen voor een man die in de goede zin een complete politieke aardverschuiving teweeg bracht. Zowel landelijk als in zijn stad Rotterdam. Niks gaan lopen kruideniertje spelen, niks geen deeltje opkopen op kopen van de inboedel. Het is alles of niks!
Bestond er nog maar een Stadspartij onder voorzitterschap van Manuel Kneepkens met zoveel creatieve ideeën, zoals de invoering van de brandgrens. Tegenwoordig ontbreekt het aan een fantasie in het grootste gedeelte van de huidige gemeenteraad. Waarom, in dit ene specifieke geval, de Rotterdamse bevolking niet geraadpleegd? Waarom niet een prijsvraag uitschrijven onder de noemer: ‘Wat moet er gebeuren met de erve Pim Fortuyn?’ En: ,,Wat voor ideeën en suggesties heeft u voor de woning?’’
Reken maar dat de Rotterdamse bevolking met hele goede plannen komt, ideeën waar de leden van de gemeenteraad totaal niet aan hebben gedacht. En wat voor positieve betrokkenheid hieruit voor komt in een tijd ook dat de gemiddelde burger de politiek niet meer ziet zitten. Wat te denken bijvoorbeeld van mijn kant om van zijn woning ‘Het huis van de Democratie’ te maken. Waarbij educatieve voorlichting wordt gegeven over gemeentelijke en landelijke politiek. Bezoeken organiseren voor middelbare scholieren die over enkele jaren voor het eerst gaan of mogen stemmen. Aan de hand van videobeelden laten zien hoe een gemeenteraad werkt, het college van burgemeester en wethouders, het kabinet, de Tweede Kamer en ga zo maar door.
En waar praten we dan uiteindelijk over? Over een miljoen euro of zo, met ook nog een fors bedrag aan subsidie van het Rijk. Inclusief het scheppen van een aantal nieuwe arbeidsbanen, in plaats van nieuwe ontslagen.
Vergeet in dat geval niet de kruideniers op het stadhuis in de uitverkoop te gooien, desnoods totale leegverkoop.
In Rotterdam is meer dan ooit behoefte aan mensen met een hart in hun donder voor ons Rotterdam-gevoel. En dat betekent in concreet het erfgoed van Pim Fortuyn bewaren voor ons Rotterdamse nageslacht met woning en inboedel en al op de monumentenlijst te plaatsen.
Pim Fortuyn mag voor Rotterdam – na de lafste politieke moordaanslag ooit na die van Koning Willem van Oranje – voor onze stad nooit meer verloren gaan.