‘Hij weigerde Stones als langharig tuig’

John Mook na 40 jaar afscheid van ‘De Pijp’
ROTTERDAM – Van de honderden verhalen die ooit over ‘Bierhandel De Pijp’ zijn verteld blijft ‘het weigeren van de Rolling Stones’ toch de mooiste. Dat gebeurde aan het einde van de zeventiger jaren. Mick Jagger en zijn band wilde na een optreden in De Kuip ’s avonds laat nog ergens gaan eten. Zij belandden toen voor de deur van De Pijp. Door het luikje in de deur zag de toenmalige eigenaar alleen maar ‘langharig tuig!’ Voor hem reden om de Rolling Stones niet binnen te laten.
John Mook (63) denkt nog met groot genoegen terug aan dit bizarre voorval. ,,Weet je wie je geweigerd hebt zeiden wij toen tegen de zeer verbaasde uitbater Cor van der Valk?! Hij bleek de Stones niet eens te kennen! Zijn enige commentaar was, ,,Laten die krullenbollen lekker ergens anders gaan eten. Wat moet ik met die gasten…’’.
Na 40 jaar in het instituut De Pijp te hebben gewerkt, eerst als kok en vanaf 1982 als eigenaar en directeur, heeft Mook onlangs afscheid genomen. Dit gebeurde met een grootse party in de Koninklijke roei- en zeilvereniging De Maas waar honderden prominente Rotterdammers aanwezig waren. Met voor het eerst een eenmalig optreden van Jules Deelder en Gerard Cox.
John Mook begon zijn carrière bij de Vakschool voor Bakkerij en Hotelpersoneel (VBH) in Rotterdam. Daar begon hij stage te lopen als leerling-kok bij het Parkhotel. ,,Toen nog een van de betere restaurants,’’ zegt hij lachend.
‘Manschappen’
Daarna kwam hij als kok terecht bij Defensie als dienstplichtige. Zijn koken stak in die tijd ver boven het gemiddelde uit en daarom wilden zijn meerderen hem in de officiersmess. Mook: ,,Mijn onderdeel was bij de Gardenjagers en ik had helemaal geen trek in dat hogere gedoe. ‘Laat mij maar lekker voor de manschappen koken’, zo weigerde ik die zogenaamde promotie. Tijdens de oefeningen beschikte ik over vijf keukenwagens en was ik heerlijk te velden, ver weg van de kazerne.’’
Na zijn diensttijd kwam hij terecht bij restaurant Bellevue in Dordrecht en later bij het Wapen van Rijsoord. Omdat zijn ouders bevriend waren met Cor van der Valk kwam John Mook in 1972 bij de inmiddels legendarische De Pijp terecht. Veel bekende Nederlanders en zeker Rotterdammers hebben er gegeten. Aan de buitenkant in de Gaffelstraat lijkt het eigenlijk een ‘vervallen tent’, zeker met dat sterk verouderde uithangbordje ‘De Pijp’, Heineken bier. In het telefoonboek is de zaak niet als restaurant te vinden, maar wel onder de niet te verwachten naam: ‘Bierhandel De Pijp’.
Huiskamer
,,Wat nu zo speciaal is aan de zaak,’’ weet John Mook feilloos te verwoorden: ,,Een fascinerende gemoedelijke huiskamer met lange houten tafels waar iedereen die zich als gast gedraagt welkom is. De jaren zijn er voor mij voorbij gevlogen, een fantastische zaak om in te werken, zeker met onze brigade.’’
In 1988 kwam er ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van Bierhandel De Pijp een boek uit met de subtitel: ‘De geschiedenis van een Rotterdams instituut voor maatschappelijk verkeer’. Vol met anekdoten en waar gebeurde geschiedkundige verhalen. Belangrijk onderdeel van het instituut is de zogenaamde ‘Pijp-stropdas’. Ook tijdens het afscheid van John Mook bleken er weer honderden gasten te zijn die met veel trots deze genummerde exemplaren droegen.
‘Reclamedas’
Bekend en Rotterdammer Frans Swarttouw, destijds het hoofd van vliegtuigfabriek Fokker was de enige die deze das weigerde te dragen. ,,Ik ga toch niet met een reclamedas om mijn nek lopen,’’ zo sprak hij arrogant. Toen hij eenmaal door had dat al zijn bekenden en vrienden de das wel droegen, waaronder de toenmalige premier Ruud Lubbers, kreeg hij spijt. Hij vroeg alsnog om de begeerde das maar kreeg van John Mook en zijn compagnon John van der Wel te horen: ‘Eens geweigerd, blijft geweigerd!’’
Dat gold overigens toen niet voor de Rolling Stones. Die kregen enkele jaren later hun revanche en werden meer dan welkom geheten in De Pijp. Jilles van Werkhoven heeft John Mook inmiddels opgevolgd als de nieuwe directeur.