Kort Rotterdams (25-11-2014)

16 november 2014 door Ronald Glasbergen
Kort Rotterdams (25-11-2014)

Hieronder verschijnen met grote regelmaat korte berichten over uiteenlopende zaken in onze stad

Kissing Earth: Olafur Eliasson voor het Centraal Station
Op 19 november jl. maakte Rotterdam bekend dat een daartoe aangestelde commissie, het ontwerp Kissing Earth van de Deens/IJslandse Olafur Eliasson heeft gekozen als hét kunstwerk dat voor het nieuwe Stationsgebouw van Rotterdam komt. Najaar 2015 zal het werk, dat twee kussende wereldbollen verbeeldt, er komen te staan.
Olafur Eliasson werd wereldberoemd met zijn monumentale installatie The Weather Project in Tate Modern in 2003. Hij toont zijn imposante installaties over de hele wereld.
Kunstenaar Eliassonzelf zelf zegt over zijn nieuwe werk Kissing Earth: “Ik verheug me erop om een werk te maken voor het Stationsplein. Ik zie het plein als een perfecte locatie om uit te zoeken wat het betekent om een ruimte te delen. In Kissing Earth worden de bewegingen van het verkeer en de mensen op het plein geïntegreerd, zodat er een dynamische ervaring ontstaat van de openbare ruimte. Kissing Earth gaat dan ook over de vraag: Hoe leggen we een verband tussen onze lokale omgeving en globale kwesties?”
Het Nieuwe Centraal Station zelf is een ontwerp van de architectencombinatie Team CS. De commissie die uiteindelijk unaniem koos voor het werk van Eliasson bestond uit: Adriaan Geuze (West 8) die tevens de buitenruimte van Rotterdam Centraal vorm gaf, Jaap Guldemond van het EYE Film Instituut, Els van Odijk directeur van de Rijksakademie, Karel Schampers voormalig directeur van het Frans Hals Museum en voorzitter Cees de Bruin.

***

Top wereldschakers op 15 januari in Rotterdam
Op 15 januari wordt in Rotterdam de vijfde ronde van ‘Tata Steel Masters’, het vroegere ‘Hoogoven Schaaktoernooi’ gespeeld. De 77e editie van het beroemde schaaktoernooi vindt van 9 tot en met 25 januari plaats in Wijk aan Zee met tussenstops in Den Haag (21 januari in Nieuwspoort) en op 15 januari in Rotterdam in gebouw De Rotterdam op de Kop van Zuid.
Ooit begonnen als een personeelstoernooi van Hoogovens is het schaaktoernoot uitgegroeid tot wereldformaat, waar de allerbeste schaakgrootmeesters van dit ogenblik acte de présence geven. Het deelnemersveld is op moment van schrijven bijna compleet. Onder meer de nummers 1, 2, 4 en 7 van de wereld doen mee: Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Levon Aronian en de jonge Nepalees, inmiddels Nederlander, Anish Giri.
Meer info is te vinden op www.tatasteelchess.com

***

De Doelen voor fijnproevers: Penderecki en Lutoslawski
Vrijdag 28 november speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen een concert voor fijnproevers. Solist is de prijswinnaar van de Koningin Elizabeth-wedstrijd voor piano 2013, Boris Giltburg, in het Derde pianoconcert van Prokofjev. Verder staat een grensverleggend werk van Penderecki op het programma en het kleurrijke Concert voor Orkest van Lutoslawski.

***

Jules Deelder voor één dag nacht- èn dagburgemeester
Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag wordt de Rotterdamse dichter Jules Deelder voor één dag geïnstalleerd als nacht- én dagburgemeester van Rotterdam. Zijn installatie vindt plaats in de raadszaal van het Rotterdamse stadhuis op donderdag 27 november. Deze bijzondere actualiteitenraad begint om 16.00 uur. Jules Deelder krijgt een bijzondere ambtsketen om en zal in zijn inauguratiespeech zijn visie op de stad geven. Vervolgens zal de raad hierover debatteren.

***

Arab Camera Festival. Films over en uit het Midden-Oosten van 12 t/m 14 december in filmtheater Cinerama aan de Westblaak in Rotterdam.
Het Arab Camera Festival zoomt in op pioniers die van de gebaande wegen durven af te wijken, en daarmee soms de woede van hun maatschappij op de hals halen. Ook jonge filmmakers wordt in dit festival een podium geboden. Vaak levert dat verrassende films op. Zo stelt Hicham Hajji in zijn gestileerde korte film Get Married vragen over sociale wurgconstructies in zijn maatschappij aan de orde.
De openingsfilm is the feature ‘Ladder to Damascus’ van de Syrier Mahamad Malas uit 2013. Meer info op www.arabcamera.nl

***

Tango Special met Orquesta El Arranque
Zaterdag 29 november 2014 te gast in diverse zalen van De Doelen in
Vanwege de komst van Argentijns toptangoensemble El Arranque naar Rotterdam organiseert de Doelen zaterdag 29 november 2014 een uitgebreide special met uiteraard live muziek, maar ook veel dans, film, lezingen, een dansworkshop, tangomarkt, masterclass, diner en Argentijnse snacks. Met concerten van Fleurs Noires, Música Campera, Los Profs, Orquesta Atipica en OTRA.
Vanaf ’s Middags twee uur tot na elven ‘avonds,
Klik hier voor het hele programma

***

Tulpen uit Istanbul. Vrijdag 28 november om 20.15 uur in Theater Zuidplein
In de zestiende eeuw leerde Nederland de tulp kennen dankzij het contact met de Turken. De tulp is heden ten dage nog steeds overal in het westen te vinden, maar de Turkse muziek is daarentegen nauwelijks bekend. Stichting Philomela brengt hier als poducent van Tulpen uit Istanbul verandering in. Philomela bezorgt de bezoekers een eneverende culturele reis door de Turkse en Westerse muziektraditie. Tijdens de voorstelling Tulpen uit Istanbul brengen mezzospopraan Merel Huzinga en bariton Sinan Vural de Westerse en Turkse klassieke muziek bij elkaar.
Theater Zuidplein, Zuidplein 60-64, 3083 CW, Rotterdam. Tickets in de voorverkoop €12,50 en aan de deur €15,-. www.theaterzuidplein.nl.

***

PopUp 010 Op vrijdag 28 november viert PopUp 010 haar eerste verjaardag in Aloha Bar met o.a. Yuko (BE) en Logue NL). Aanvang: 20:00 uur, Locatie: Aloha Bar (Tropicana), Maasboulevard 100. Tickets: €10,- Meer info: www.popup010.nl / www.alohabar.nl
PopUp 010 heeft in één jaar tijd bewezen een neus te hebben voor spannende, talentvolle acts uit Rotterdam en (ver) daarbuiten. Ook de jubileumeditie wil dat eer aandoen. Logue uit Rotterdam maakt indiepop naar goed Brits voorbeeld. Onlangs verscheen hun EP Cold Hearts. Yuko uit Gent stond hoog op het verlanglijstje van PopUp 010. Frontman Kristof Deneijs omschrijft de eigen sound als grillige pop met barokke elementen. Met geniale Vlaamse touch. Hun laatste album werd vol lof ontvangen en bracht hen naar festivals als Pukkelpop. De dames en heren van DJ collectief DANSBAR zijn de muzikale smaakmaker in Aloha Bar met northern soul, easy reggae en funky exotica tot in de laatste uurtjes.

***

Met de caravan de Noordzee over. Nieuwe expo in het Maritiem Museum: Retourtje Noordzee
In het Maritiem Museum Rotterdam is vanaf 29 november ‘Retourtje Noordzee’ te zien. Deze nieuwe expositie gaat over het belang van veerdiensten voor de landen rondom de Noordzee op het gebied voor handel, toerisme en vracht. Bezoekers reizen in de tentoonstelling ‘Retourtje Noordzee’ mee met passagiers uit vier verschillende tijdvakken: ingenieur Duncan Christie op zakenreis in 1840, operazangeres Alice Wennberg-Bürger op weg van een optreden in 1907, tiener Sandra op vakantie met jeugdliefde Wim in 1979 en Poolse vrachtwagenchauffeur Pavel Mucha op weg naar Leeds met een lading aluminium in 2014.

***

Tentoonstelling Order & Chaos. Garage Rotterdam, Goudsewagenstraat 27 3011RH Rotterdam. 29 november 2014 – 8 februari 2015
Wanneer ‘klopt’ iets, en waarom? Bij de kunstenaars in Order & Chaos spelen deze kwesties een hoofdrol. De groepstentoonstelling Order & Chaos onderzoekt het met werk van Jonas Ohlsson (SE), Martha Colburn (US), Rik Meijers (NL), Gijs Assmann (NL)
en Bonno van Doorn (NL). Curator: Hans van der Ham
De tentoonstelling Order & Chaos wordt op vrijdagavond 28 november feestelijk geopend.
Tijdens de opening treedt kunstenaar Rik Meijers op met zijn band Black Velcro. Zij vullen de tentoonstellingsruimte met, hoe kan het anders, punky garagerock.

***

Opening Bolder Neoliet Rotterdam. Keilestraat 9, Havennummer 296, 3029 BP Rotterdam. Zondag 30 november van 10.00 tot 21.00 uur, feestelijke opening met gratis klimmen en boulderen.
Gratis kennismakingslessen voor de liefhebbers om 11.00, 12.15, 14.15 en 19.00 uur.. Plus spectaculaire BMX en slackline demo’s. Maak kennis met de beste klimmers o.m. het Nederlands Team op de beats van DJ Ivo.
Bolder Neoliet Rotterdam is de achtste vestiging van Neoliet en het eerste
bouldercentrum in Rotterdam. De klimwanden beslaan meer dan 700 vierkante meter.
Boulderen is onderdeel van de klimsport. Bij boulderen klim je op wanden van maximaal
4 meter hoogte en spring je af op valmatten. Je hebt geen touwen en ingewikkelde
zekertechnieken nodig voor de veiligheid.
Aanmelden voor november kan op de dag zelf aan de bar of door nu een mail te sturen naar rotterdam@neoliet.nl, met als onderwerp ‘Kennismakingsles opening’.
Om 13.30 uur is de officiële opening onder het genot van een hapje en drankje.
www.facebook.com/BolderNeolietRotterdam. Voor klimmende jeugd en kids (8 tot 16 jaar) is het zaterdag 29 november al feest. Zij kunnen dan meedoen aan het BolderBoulderToernooi. Inschrijven kan via rotterdam@neoliet.nl. Lees meer over de wedstrijd op www.neoliet.nl.

***

Magische Midzomernachtsdroom (6+) Midden in de herfst nemen Theater Terra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest je op zondag 30 november om 14.15 uur in de Doelen mee naar een magische zomeravond.
De familievoorstelling Midzomernachtsdroom combineert poppenspel met muziek van Mendelssohn. Deze opvolger van het succesvolle muzikale sprookje De Vuurvogel is gemaakt voor kinderen vanaf zes jaar.
Zie ook: www.rotterdamsphilharmonisch.nl

***

Alain Clark. Maandag 8 december om 20.00 uur oude Luxor Theater Rotterdam.
Alain Clark is muzikant in hart en nieren. In de afgelopen zes jaar bracht hij succesvolle albums uit en won hij vele prijzen. Hij speelde op grote festivals en in bekende popzalen. Recent verscheen zijn album Walk With Me. Het is een muzikale wandeling door zijn leven, van kleine jongen met een vader als muzikant, via het avontuur in Amerika naar de eerste stappen in de muziekwereld. Maandag 8 december is hij om 20.00 uur te zien in het oude Luxor Theater in Rotterdam. www.luxortheater.nl/94-1272-Alain-Clark

***

Goede kunst voor een prikje. Depotopruiming bij Kunstuitleen Rotterdam Nieuwe Binnenweg 75 21 november t/m 5 december 2014, Kunstuitleen Rotterdam
Op vrijdag 21 november start een grote kunstverkoop in de tentoonstellingsruimte aan de Nieuwe Binnenweg 75. Tijdens deze verkoop kunnen de kunstwerken voor een zeer vriendelijke prijs mee naar huis worden genomen.
Met 20.000 werken heeft Kunstuitleen Rotterdam één van de meest uitgebreide en
gevarieerde uitleencollecties van Nederland. Maar vanwege ruimtegebrek in het depot is er
besloten om een deel van de collectie van de hand te doen. Meer dan tweehonderd
kunstwerken worden daarom eenmalig aangeboden voor bijzonder vriendelijke prijzen,
variërend van 50 tot 200 euro. Hierbij zitten stukken van bekende Rotterdamse kunstenaars
als Hans Citroen, Marjolein van den Assem en Jan Goedhart. De kunstverkoop loopt tot en
met 5 december 2014.
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag: 12 - 18 uur, zaterdag: 10 - 17 uur

***

Tentoonstelling in Centrale Bibliotheek Rotterdam: Kinderen die de wereld hebben veranderd 13 november tot en met 7 december
Tweeëntwintig verhalen over kinderen die de aandacht hebben gevestigd op ernstige problemen in de maatschappij en die een bijdrage hebben geleverd aan de oplossing. Denk hierbij aan Malala en Anne Frank. Als kind hebben ze de wereld een klein beetje ten goede gekeerd. Ook kinderen als Iqbal Masih, Andrew Adansi, Ishmael Beah en Nujood Ali hebben hun stem laten horen, over bijvoorbeeld kinderarbeid, discriminatie en hongersnood. Ze zijn gehoord, ondanks of misschien juist dankzij hun jonge leeftijd.
Kinderen die de wereld hebben veranderd is gratis in de Bibliotheek Rotterdam. Het gelijknamige boek is vanaf 20 november uitleenbaar. Op die dag vindt van 16.00 – 18.00 uur de boekpresentatie plaats in de Bibliotheek Rotterdam.

***

Actuele Russische Auteursfilms op dinsdagavonden van 11 november tot 2 december 2014 in De Machinist op de Willem Buytenweg 45, Russische regisseurs
Di 11. november 2014. Aleksey Balabanov. Brat, 1997. Harde gangsterfilm. Aanrader.
Di 18 november 2014. Alexander Sokurov. Alexandra, 2007. Tjetsjenie.
Di 25 november 2014. Boris Khlebnikov & Alexei Popogrebsky. Koktebel, Mooie film Engelse ondertitels.
Di 2 december 2014. Andrej Zvyagintsev. Elena, 2011. De regisseur van Leviathan deed het al eerder.
Alle films worden toegelicht of ingeleid door samensteller Jack Rothuizen of de slavist Arie van der Ent.
De Machinist, Metro Coolhaven. Aanvang: 20.00 uur. Toegang € 5.- en gratis parkeren! Reserveren: 010-4775700. Voor meer informatie: www.demachinist.nl

 

 

 

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.