EU asielbeleid druppelt door naar stad

Ook al is dat maar een druppel op de gloeiende plaat van de asielzoekershulp.
Let vooral op het laatste woord: het moet mensen betreffen die door enorm slechte situaties – zoals de Syriërs – het land willen ontvluchten. Alle anderen, vaak illegalen, zijn voor de meeste partijen niet welkom in Rotterdam.
De Rotterdamse politieke partijen worstelen vaak tussen hun opvattingen tégen een wereldse humanitaire ramp en over vrije toegang voor iedere niet-Europeaan.
Duidelijk
In de Verenigde Staten is het grootste deel van de republikeinen daar heel duidelijk over: alleen toegang voor mensen die van economische betekenis zijn voor de natie. Van mededogen met andere inwoners van onze aardbol is nauwelijks sprake.
In de VS is er overigens wel een hoge bereidheid om grote conflicten in landen (Vietnam, Irak, Afghanistan) met wapens (daardoor vele Amerikaanse doden!) op te lossen.
De rechtsgeoriënteerde partij Leefbaar Rotterdam was de enige die tegen de motie van ChristenUnie-SGP stemde. Eerder had staatssecretaris Dijkhoff (Justitie) al burgemeesters, wethouders en raadsleden opgeroepen om moed te tonen door vluchtelingen (van oorlogsgeweld) binnen de gemeentegrenzen al dan niet tijdelijk op te vangen.
Met de motie brengt Christen Unie-SGP het college van burgemeester en wethouders in een lastig parket. Leefbaar Rotterdam maakt daarvan als grootste politieke partij in Rotterdam deel van uit. De andere partijen daarin zijn de met de motie instemmende CDA en D66.
Zo heeft het immense vluchtelingenprobleem van Europa, dat veel groter is dan de moeizaam opgeloste Griekse economische crisis, eveneens Rotterdamse proporties gekregen.
Burgemeester Aboutaleb zal op korte termijn een brief sturen naar de gemeenteraad met daarin het collegestandpunt en de mogelijkheden voor vluchtelingenopvang in Rotterdam.
Direct hierna zal een nieuw debat volgen. Daarin zal het ongetwijfeld gaan spetteren. Want de politieke partijen zullen danig van mening verschillen hoe met asielzoekers wordt omgegaan.
Er lijkt toch een compromis in het college aan te komen. Als het aan Leefbaar Rotterdam ligt zal waarschijnlijk een beperkt aantal plaatsen in de gemeente gevonden moeten worden om vooral gevluchte Syriërs op te vangen, maar het liefst volgens deze enige dwarsliggende partij voor een zo kort mogelijke periode.
Dus zelfs in politiek Rotterdam zie je de worsteling van mededogen met andere aardbewoners en maximale afstandelijkheid: ze zoeken het zelf maar in eigen land uit. Het is moeilijk om hierin een standpunt in te nemen. We (de meerderheid van onze redactie) kiezen daarom voor de gulden middenweg, die overigens ook de regeringscoalitie van VVD en PvdA nastreeft.
Laten we in Nederland alleen de ergste gevallen opvangen en proberen tegen te houden degenen die alleen maar uit zijn op economische welvaart. Het zou al heel wat zijn als economische vluchtelingen in Afrikaanse en Aziatische landen vooral beseffen dat bestemming Europa (en zeker Duitsland) niet het beloofde land is waar iedereen er altijd alleen maar op vooruitgaat
De EU zal in een gezamenlijk beleid dat in alle lidstaten gaat gelden wat selectiever moeten zijn door middel van het geven van zogenoemde ‘groene kaarten’ (zoals in de VS) aan niet-ingezetenen. Plannen daartoe zijn al meerdere malen geopperd.