Onthulling van Masaryk monument
Deze voerde na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog belangrijke besprekingen over de toekomst van kleinere landen van Europa in het toen befaamde Hotel Weimar aan de Spaansekade, tegenover de Geldersekade.
Citroen
De Rotterdamse kunstenaar Hans Citroen, ontwerper van het monument, onthulde het samen met delegaties uit Tsjechië en Slowakije, waaronder de beide ambassadeurs.
Het vervaardigen van het beeld voor T.G. Masaryk was een initiatief van Pieter J. Goedhart en Jan C. Henneman in samenwerking met de Tsjechische en Slowaakse ambassades, het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK) en stichting Comenius. De presentatie was in handen van Melanie Post van Ophem, voorzitter van het Historisch Genootschap Roterodamum. Zij voerde hierover filosofische gesprekken met onder meer Gert Andeweg, Hans Citroen, Pieter Goedhart, Jan Henneman, Marjolijn v.d. Meijden en Hans van Oostveen in het Mariniersmuseum aan de Wijnhaven.
Erasmus
Volgens de
geschiedenis bezocht in 1914, kort na het uitbreken van de Eerste
Wereldoorlog, de Tsjechische filosoof en politicus T.G. Masaryk
Rotterdam. Masaryk wordt hier ook wel vergeleken met de wereldwijd
beroemde Rotterdamse filosoof Erasmus. Masaryk had destijds in het
geheim een ontmoeting met de Britse historicus en Times-correspondent
Robert W. Seton-Watson. Masaryk
benadrukte onder meer de noodzaak van samenwerking en begrip voor elkaar van
alle Europese landen. Hun gesprek vond plaats in het Weimar Hotel aan
de Spaansekade. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd dit voor
Rotterdam roemruchte hotel door de Duitsers gebombardeerd.
Voor de onthulling was er nog een toespraak in het Mariniersmuseum van Milan Štěch, voorzitter van de Tsjechische senaat en van de voormalige voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Frans Weisglas. Het geheel werd feestelijk muzikaal begeleidt door de populaire Tsjechische zanger Jaroslav Hutka die ooit jarenlang in Rotterdam verbleef na zijn ‘vlucht’ uit het toen nog communistische Tsjechoslowakije. In dit kader trad ‘vluchtgenoot’ Jana Beranová, voormalig stadsdichteres Rotterdam, eveneens op met poëzie.
Ter gelegenheid van deze onthulling werd tevens het boekje (uitgeverij Pegasus) gepresenteerd ‘T.G. Masaryk en Rotterdam’ in het Tsjechisch en in het Nederlands met de ondertiteling ‘voorgeschiedenis van een monument.’