'Assouf’, desert rock in De Player - Toeareg gitarist Mdou Moctar
Het is maandag 20 juli 2015 om zeven uur ’s avonds als we de auto parkeren aan het begin van Katendrecht. We laden onze spullen -camera’s, microfoons, statieven- uit. Poppodium De Player ligt net aan de overkant aan de Hillelaan 49D. De Player is gevestigd in een negentiende-eeuws winkelpand. Zo’n echte pijpenla. Niet wat je noemt een typisch concertpodium. Toch is dat wat er gebeurd: concerten. Vanavond is het podium tegen de lange wand geparkeerd. Aan de rafelige zuidrand van Rotterdam zou je kunnen zeggen.
Avontuurlijk
De Player wordt avontuurlijk geprogrammeerd door Peter Fengler. Vanavond staat de elektrische gitaarband van Toeareg Mdou Moctar op het programma. We hebben met Moctar afgesproken dat we hem voor het programma begint zullen interviewen. In het Frans, dat zowel voor hem - voor Mdou is dat Tamasjek - als voor ons, geen moedertaal is.
Mdou Moctar en zijn band komen uit Agadez, een stad in het hart van Niger aan de zuidrand van de Sahara. Het is ook zo’n beetje de rand van het gebied waar vroeger de Toeareg rondtrokken met hun tenten en kamelen. Dat was vroeger. Tegenwoordig wonen ze steeds meer in huizen net als de andere bewoners van de westelijke Sahara. Met de huizen komen water en elektriciteit en daarmee ook elektronisch versterkte muziek.
Mobieltje
Nadat zijn eerdere albums vooral per mobieltje verspreid werden bracht Cristopher Kirkley van Sahel Sounds in 2013 ‘Afelan’ uit, het eerste buitenlandse album van Mdou Moctar, in 2014 gevolgd door ‘Anar’ op vinyl.
De linkshandige Mdou Moctar is niet de eerste elektrische gitarist onder de Toeareg. Onder meer de leden van de Malinese, inmiddels beroemde, Toeareg groep Tinawiren gingen hem voor door in verre buitenlanden naam te maken met hun muziek. Zij en andere, vaak Malinese musici, zijn wel wegbereiders geweest voor de nieuwere generatie musici waartoe Moctar behoord. Hij speelt een stijl die wel Tamashek guitar of 'Assouf, Desert Rock’ genoemd wordt.
Voorafgaand aan zijn concert wordt hij geïnterviewd. Het interview dat hier volgt, doorsneden met fragmenten van zijn optreden, gaat over zijn muziek en de achtergronden ervan, zoals de manier waarop die muziek in Niger via telefoons doorgegeven wordt en over de speelfilm ‘Akounak Tedalat Taha Tazoughai’ (2015) die zijn vriend Cristopher met hem gemaakt heeft.
Toeareg
Te merken is dat hij al vaker bevraagd is over de gewapende Toeareg opstanden waarvan de laatste Mali op zijn grondvesten deed schudden. Na een eerdere Toeareg opstand moest Mdou zelf met zijn familie naar Libië vluchten. Hij spreekt liever over muziek en over hoe zijn land, Azawad met zijn indrukwekkende woestijnlandschappen in zijn muziek doorklinkt. Hij komt pas echt op dreef als we het concreet over zijn song ‘Tanzaka’ hebben, maar dan is het tijd voor hem om op te treden.
Hier is de link naar interview en muziek van Mdou Moctar (Mahamadou Souleymane) met Madassane Ahmoudou en Ahmed Jabre Mahmoud tijdens het concert in The Player in Rotterdam op 15 juli jl.
Interview Ronald Glasbergen. Camera Rick Messemaker. Montage en vertaling Rick Messemaker en Ronald Glasbergen. Productie: FilmforPeople / Ronald Glasbergen. Naar een idee van Rolf Versteegh. Met dank aan Peter Fengler.
De voertaal is Frans, het interview is Engels ondertiteld.