Eindredactie site modereert reacties

Op deze Rotterdamse site houden we de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel. Maar beledigingen, laster en smaad worden niet gepikt. Zoals ook de wetgeving voorschrijft. De eindredacteur is bij ons daarvoor verantwoordelijk. Ook als het om reacties gaat.
De meeste van onze vaste medewerkers weten vaak wél hoe de vlag erbij hangt. Daarnaast is het volgens de eindredacteur ook gewoon een kwestie van beschaving!
Soms zijn reagerende mensen gepikeerd als de eindredacteur – altijd naderhand – een reactie afkeurt of tekstonderdelen schrapt. Zoals het woord ‘modereren’ het al zegt, iemand moet toch verantwoordelijk zijn en de knopen doorhakken. Overigens valt het bij Rotterdam Vandaag & Morgen nogal mee.
Slechts enkele keren per jaar beslist de eindredacteur of iets niet door de beugel kan. Reagerende mensen moeten daarover ook niet zeuren. In een open democratie als de onze moet nu eenmaal iemand die verantwoordelijkheid nemen.
Bedreiging
In onze regio heeft een 58-jarige verdachte uit Barendrecht van de rechtbank in Dordrecht een taakstraf van 30 uur gekregen omdat hij fractieleider Diederik Samsom in de Tweede Kamer en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken met de dood bedreigde vanaf zijn internetsite thuis.
Hij had het ook over ‘stinkende vluchtelingen’ en aan het adres van Samsom over ‘stinkbak’. De verdachte gaf zijn bedreigingen meteen ruiterlijk toe en merkte bij de rechter op dat hij in een vlaag van verstandsverbijstering had geschreven.
Er is wel aangifte gedaan door Samson en Asscher (beiden van de PvdA). Want alleen dan kan een rechter zich uitspreken over beledigingen, laster en/of smaad. Wie internet (vooral Facebook en Twitter) volgt, weet dat de sociale media vaak een bron (dikwijls anoniem of onder een fakenaam) zijn van bedreigingen.
Een collega van mij schreef al eens dat het lijkt of het recht van vrije meningsuiting is verworden tot het recht om te mogen beledigen.
Tenen
Het probleem is echter vaak ook dat mensen wel erg gauw op hun teentjes getrapt zijn. Bij duidelijke haatmails, zoals het bedreigen met de dood, kan aangifte snel helpen. Bij ons is de eindredacteur in dit geval ‘de rechter’. Tenzij mensen in hun reacties het zo bont maken dat we wel gedwongen zijn om naar de rechtbank stappen.
Gelukkig is het daar op Rotterdam Vandaag & Morgen nog niet van gekomen. Bij herhaaldelijke fouten die steeds net over de schreef gaan komt een persoon op een zwarte lijst te staan en wordt wellicht zijn reactiemogelijkheid in de toekomst verboden.
In onze (democratische) grondwet staat dat het de vrijheid van de burgers is om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder voorafgaande controle door de staat. Maar die vrijheid is niet absoluut en in bepaalde omstandigheden strafbaar.
In andere landen kan dat heel anders zijn of kan de staat zelfs iemand vervolgen. We kennen inmiddels allemaal het geval van de Nederlands-Turkse Ebru Umar die in een column van het gratis dagblad Metro nogal heeft uitgehaald naar het Turkse volk en de Turkse president Erdogan.
Vakantie
Toen zij een vakantiebezoek bracht aan Turkije is zij kort gearresteerd geweest en moet voorlopig in het land blijven om de zaak uit te zoeken. Met alle moord en brand die toen uitbrak in Nederland. Erdogan had bij verblijf in Nederland ook een aanklacht bij de rechter in kunnen dienen. Waarschijnlijk zag hij daarin geen brood. Zij noemde hem in de column ‘NSB’ertje’ en stelde ‘go fuck yourself’ naar aanleiding van het Turkse consulaat in Rotterdam dat de Turkse-Nederlanders opriep alle beledigingen aan hun president te melden. Al heel snel heeft het consulaat daarvoor excuses gemaakt. Maar in het land zelf kan er heel anders over worden gedacht. Zo heeft Ebru Umar (ze heeft twee paspoorten) ervaren.
De vraag is in hoeverre de Nederlands-Turkse (in die volgorde) over de schreef is gegaan. Niet in Nederland, want daar zijn we wel wat meer gewend dan het melden van ‘fuck you’ of iemand te beschuldigen dat hij een NSB’er is.
Randje
Op de rand was wel cabaretier Hans Teeuwen die Erdogan naar aanleiding van de Duitse satiricus (‘Erdogan is geitenneuker’) de Turkse president ook satirisch beschuldigde ‘jongenshoer’ te zijn geweest. Waarschijnlijk zal het niet zo ver komen dat Erdogan daarvoor in Nederland naar de rechter stapt. Misschien zijn ambassadeur? Wat gebeurt er als de internationaal vermaarde Hans Teeuwen misschien een keer in Turkije komt?
Het blijft hoe dan ook altijd een afweging voor bekende Nederlanders om slechts in enkele gevallen (zoals het met de dood bedreigen) naar de rechter te stappen. Alle andere beledigingen, laster en smaad laat men vaak over zich heengaan omdat men wel weet dat publicitaire aandacht vaak een tegengesteld effect heeft. Opkloppen door de media, noemt men dat.
Wat dat betreft heeft onze eindredacteur het wat makkelijker. Die kan gewoon beslissen of een ‘reaguurder’ over de schreef gaan of niet. Wat weinigen weten is dat deze ook naar de rechter kunnen stappen als zij zich onrechtvaardig behandeld voelen of in hun vrije meningsuiting voelen aangetast. Niemand doet dat want ten eerste is de uitspraak van de rechter ongewis en vaak zijn er behoorlijk wat kosten aan verbonden om naar de rechtbank te stappen, laat staan een advocaat in te huren.
Daarbij komt nog dat vooral de simpele zielen zich van beledigingen, laster en smaad bedienen. Die hebben ook niks te makken om een principiële stap verder te gaan. Dus de tolerantiegrens van onze eindredacteur is ook iets hoger dan die van een rechter.