‘Woonvisie 2030’: geen visie op de stad
Bij het ‘Woonreferendum’ staan twee standpunten tegenover elkaar. De ene zoals verwoordt in de ‘Woonvisie 2030’’’ van Leefbaar, CDA en D66 vindt dat de stad hoger opgeleiden moet vast houden en aantrekken en zo kan bijdragen aan een gevarieerde stad. Daarvoor worden 36.000 middenklasse woningen bijgebouwd. Daarvoor moeten 20.000 goedkopere ‘sociale’ woningen verdwijnen. De ‘armeren’ zouden zo deels uit de stad gedreven worden. Daarom zijn de initiatiefnemers van het Woonreferendum, tegen.
Wie de ‘Woonvisie 2030’ leest, komt vooral een nog technisch verhaal tegen over ontwikkelingen in de bevolkingsopbouw, woonvoorraad en inkomens in de nabije toekomst. Rotterdam heeft vergeleken met de rest van land en regio een hoog percentage sociale woningen. Dat correspondeert aardig met de inkomens die voor een groot deel ook laag zijn. Rotterdam vergrijst niet zozeer maar verjongd vooral lees je uit de grafieken. De stad heeft vervolgens een nogal scheve woonvoorraad met veel sociale huurwoningen. Dat sluit aan bij de inkomens.
Rotterdam kent vergeleken met de rest van Nederland veel armoede en werkeloosheid. ‘Woonvisie 2030’ wil woongebieden aantrekkelijker maken. Door er ook betere en duurdere woningen in te bouwen, die andersoortige bewoners aantrekken, krijg je een gevarieerder bevolkingssamenstelling. Alleen moeten tot 2030 daarvoor 20.000 sociale woningen gesloopt, verkocht of verbouwd worden. Door de afbraak zullen de lagere inkomens en starters op de woningmarkt nog meer in het gedrang komen.
De oppositie waaronder SP, Partij van de Arbeid en GroenLinks, vindt dat kortzichtig. Er zijn in hun ogen genoeg mogelijkheden om woonruimten voor de hogere inkomens / hoger opgeleiden te maken ook als je de voorraad sociale huurwoningen op peil houdt of uitbreidt. De havens en de rest van de stad binnen de ring bieden genoeg ruimte voor verdichting, bijvoorbeeld door hoogbouw, waarmee je ook zonder veel sloop, woningen voor de middenklassen kan bouwen.
De tegenstanders aangevoerd door het actiecomité Woonreferendum van de SP, wilden eigenlijk alleen een referendum over de twintigduizend te verdwijnen sociale woningen. De rest van de ‘Woonvisie’ leken ze minder moeite mee te hebben. Echter de hele ‘Woonvisie 2030’ is inzet.
Intussen blijft het stadreferendum ‘raadgevend’. Grote vraag is allereerst of de benodigde 30% opkomst gehaald zal worden. Dat is gezien de laatste opkomst bij verkiezingen in Rotterdam al een hele toer. Als die opkomst gehaald wordt en er wordt tegen gestemd zal de uitslag vrijwel zeker consequenties hebben. Het aantal sociale woningen zal bijgesteld worden.
Tegen de rest van het plan, dat de nogal weidse naam ‘Woonvisie’ draagt, zijn niet zo veel bezwaren gekomen of het zou moeten zijn dat door de fixatie op het ‘wonen’ – belangrijk jawel, maar niet het enige- zowel voor als tegenstanders geen echte visie op de stad lijken te hebben. Rotterdam de laatste honderd jaar is vooral een stad van incidenten geweest, architectuur zoals Markthal, De Rotterdam, de Blaakoverbouwing zijn daarvan voorbeelden. Een visie op de stad, is weer net even iets anders.