Wandeling langs de Atlantikwall
Nieuwe Gids met wandelroutes langs de Atlantikwall in Zuid-Holland
Ontdek bunkers, loopgraven, tankmuren en ondergrondse gangen
Breda – Ontdek tijdens tien gevarieerde rondwandelingen langs de kust van Katwijk tot op Goeree bunkers, loopgraven, tankmuren en ondergrondse gangen van de verdedigingslinie Atlantikwall. De routes staan in de nieuwe gids Wandelen langs de Atlantikwall in Zuid-Holland.
De Duitsers bouwden de linie tijdens de Tweede Wereldoorlog om een invasie van geallieerden aan de westzijde van hun 'Derde Rijk' te voorkomen. De 5000 km lange Atlantikwall liep van Noorwegen tot aan de grens van Frankrijk met Spanje. Een megalomaan militair project met honderden bunkers, duizenden mijnen en kilometers prikkeldraad.
Tegenwoordig worden de onder- en bovengrondse resten van de Atlantikwall als historisch erfgoed beschouwd.
Het idee voor de gids is van cultuurhistoricus Peter Sikma en ruimtelijk ontwerpster Merel van der Linden, zij ontmoetten elkaar aan de Erfgoedtafel Zuid-Holland. De routes zijn geschreven door drie experts en komen extra tot leven door persoonlijke verhalen, achtergronden en historisch beeldmateriaal gecombineerd met foto’s van nu. (Foto hieronder: Atlanticwall Route bij Hoek van Holland © Arthur van Beveren)
Grote variatie
De rondwandelingen zijn ieder gemiddeld 8 km lang. Een aantal loopt door prachtige natuurgebieden zoals het Hollands Duin bij Wassenaar. Andere routes voeren langs verdedigingswerken in meer stedelijke gebieden. Sommige bunkers, waarvan een aantal is ingericht als musea, zijn open voor bezoek.
Het landschap is niet altijd wat het lijkt. Heuvels blijken onder het zand gewerkte verdedigingswerken te zijn. Flauwe, zigzaggende sporen zijn resten van loopgraven.
Tijdens het wandelen worden ook de veranderingen in het landschap en de steden duidelijk. Met de aanleg van de Maasvlakte schoof niet alleen de kustlijn op. Door de containeroverslagbedrijven en chemische industrieën die zich hier vestigden, verdween ook het weidse uitzicht over zee. Plaatsen zoals Katwijk kregen een nieuw aanzien doordat de bebouwing werd gesloopt om plaats te maken voor stellingen.
(Voor een impressie van de gids zie: www.gegarandeerdonregelmatig.nl.)
Over de auteurs
Militair-historisch onderzoeker Jeroen Rijpsma houdt zich sinds zijn jeugd bezig met de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Hij is kenner van de Atlantikwall en de Duitse bezetting op de Wadden en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Archeoloog Nick Warmerdam heeft een eigen cultuurhistorisch onderzoeksbureau. Hij heeft zich gespecialiseerd in militair erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog en Tachtigjarige Oorlog. 'Zachte resten' zoals loopgraven hebben zijn bijzondere belangstelling. Onderzoeksjournalist en fotograaf Arthur van Beveren werkte onder meer mee aan National Geographic tv-serie Nazi Megastructures en reist sinds zijn jeugd door Europa op zoek naar restanten van de Tweede Wereldoorlog.
Deze publicatie is mede tot stand gekomen met bijdragen van: Provincie Zuid-Holland Erfgoedtafel Zuid-Holland, Prins Bernard Cultuurfonds.
Uitgegeven door en bestellen bij:
Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, Arnhem
Formaat: 12,6 x 21,0 cm
Omvang: 144 pagina's
ISBN: 978-90-78641-58-2
Bindwijze: paperback
www.gegarandeerdonregelmatig.nl
Foto hierboven: Atlantic Wall Route bij Scheveningen © Arthur van Beveren)