EU zet druk op Israël

De Europese Unie heeft afgelopen week aangekondigd om de Associatieovereenkomst EU-Israël te herzien. Dat omdat vanwege het aanhoudende militaire offensief in Gaza en het niet volledig opheffen van de blokkade van humanitaire hulp. Het voorstel van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp werd met steun van 17 van de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU aangenomen. Het besluit kwam een dag nadat Israël mondjesmaat weer hulp toeliet. Met de herziening wordt nagegaan of Israël zijn mensenrechtenverplichtingen heeft geschonden onder Artikel 2 van de Associatieovereenkomst.
EU-buitenland vertegenwoordiger Kaja Kallas zei daarover: 'We hebben een zeer intensief gesprek gehad over het Midden-Oosten. De situatie in Gaza is catastrofaal. De hulp die Israël heeft toegelaten is natuurlijk welkom, maar het is een druppel op een gloeiende plaat.
Hulp moet onmiddellijk, zonder belemmeringen en grootschalig binnen kunnen komen. Dat is nodig. Ik heb dit punt ook naar voren gebracht tijdens mijn gesprekken met Israëliërs. Ik heb ook gesproken met de VN en de regionale leiders. Om de situatie te veranderen is druk nodig.'
Uit de discussie hierover bleek dat een meerderheid van landen voor de herziening van artikel 2 van de associatieovereenkomst met Israël is. Kallas: 'Het is in de tussentijd aan Israël om de humanitaire hulp weer mogelijk te maken'.
Er staat wat op het spel voor Israël: de EU is met een jaarlijkse handelswaarde van meer dan € 45 miljard Israëls grootste handelspartner. Overigens is los van het EU-besluit juist deze week hulp weer op gang gekomen. De aanvallen op Hamas doelen die naast enkele Hamas vertegenwoordigers vaak excessief veel burgerslachtoffers eisen gaan intussen onverminderd door evenals de grootschalige gedwongen evacuaties.