Groenland, groot en dun bevolkt, in het nieuws door de man van Mar-a-Lago

De Groenlandse verkiezingen zijn dankzij de Amerikaanse president uit Mar-a-Lago wereldnieuws. Trump heeft meermalen de wens uitgesproken Groenland nauwer in de Amerikaanse invloedssfeer te brengen zo niet te annexeren.
De sociaal liberale Demokraatit werd bij de verkiezingen winnaar met 30% van de stemmen. De partij wil lagere belastingen, minder bureaucratie en publieke sector zijn daarom allemaal onderdeel van het partijprogramma. De 33 jaar oude voorman Jens-Frederik Nielsen van Demokraatit , wacht volgens ingewijden in de lokale politiek een lastige coalitie. De tweede politieke partij is
De uitslagen in het nog geen 60.000 inwoners tellende land Demokraatit 30 procent van de stemmen. Winst t.o.v. vier jaar geleden 21%. Naleraq (rechts, willen meer samen met de VS) haalde 25 procent. Winst 13 %. Inuit Ataqatigiit (sociaal democraten) kreeg 21 procent van de stemmen. Verlies 15% Siumut staat op de vierde plaats met 14 procent van de stemmen –Verliest 14% Atassut kreeg 7,3 procent van de stemmen, evenveel als vier jaar geleden |
'Nooit' zegt Demokraatit
De hamvraag beantwoord de winnende partij Demokraatit in haar verkiezingsprogramma geciteerd door de Deense omroep DR over Trumps wensenpakket: 'Groenland is niet te koop. Niet vandaag. Niet morgen. Nooit, nooit. Ons land is geen handelswaar en het idee om ons te kopen getuigt van een diep gebrek aan respect voor onze waarden.' De partij echter is niet wars van samenwerking met de grote buur die een belangrijke luchtmachtbasis op het arctische eiland heeft.
Het Amerikaanse consulaat in Nuuk, de hoofdstad van Groenland heeft vóór de verkiezingen contact opgenomen met de Groenlandse partijleiders om hen te polsen over de Verenigde Staten zegt het Deense blad Politiken. Sommigen in Groenland zien dit als een poging invloed op de politiek uit te oefenen.