'Maar Dat Begrijp Jij toch Niet' toont brevet van onvermogen in onderwijs en bedrijfsleven
-M.jpg)
De reclamespots op radio en televisie zijn vast bekend als het gaat om de onbenutte kwaliteiten van vluchtelingen en zogenoemde statushouders. Werkgevers, beleidsmakers en politici zetten deze mensen kennelijk het liefst weg als slecht passend in het arbeidsproces. En dat terwijl ze van laag tot academisch geschoold kunnen zijn. Karim Amghar maakt in zijn net verschenen boek "Maar Dat Begrijp Jij Toch Niet: over het onderschatte belang van het MBO" messcherp duidelijk dat hier meer aan de hand is dan discriminatie op afkomst.
Schrijver, programmamaker en docent Karim Amghar spreekt en schrijft uit ervaring dat jongeren met een bepaalde achtergrond per definitie worden neergezet als geschikt voor het lager vervolgonderwijs. Dat de werkelijkheid anders kan zijn dan Maar Dat Begrijp Jij toch Niet, bewijst hij in zijn boek met de gelijknamige titel. Desondanks blijft de onderwaardering van het mbo-opgeleiden hardnekkig bestaan.
Kennelijk is de ‘bewijslast’ onvoldoende dat het mbo-onderwijs een toegevoegde waarde heeft en deze aan de samenleving biedt. Dat is op zich al kortzichtig. Kennelijk wegen de vooroordelen niet op tegen de projecten waarin mbo – en hbo studenten samenwerken. Deze bewijzen dat theorie en praktijk een goede combinatie kan zijn voor innovatieve technische toepassingen.
Amghar laat zien dat waardering voor de prestaties van de mbo-studenten voor hen de smeerolie is om door te zetten om de opleiding af te maken om van toegevoegde waarde te zijn in het bedrijfsleven. Natuurlijk kan de student kiezen voor een vervolgopleiding, maar dat hoeft niet per definitie noodzakelijk te zijn.
Aanbevelingen
De auteur gebruikt zijn eigen ervaringen als mbo-opgeleide en uiteindelijk mbo-docent en aanverwante activiteiten bij het schrijven van de praktische aanbevelingen in het boek. Om te beginnen zou artikel 1 van de Grondwet kunnen worden uitgebreid. De toevoeging ‘opleidingsrichting’ hoort wat hem beslist bij de paragraaf over de gelijke behandeling van iedereen, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid.
Hij bepleit verder om de kloof te dichten tussen bestuurders en het mbo-onderwijs. Dat kan door de bestuurlijke en bureaucratische rompslomp terug te dringen. Bestuurders kunnen zeker meer voeling krijgen door minimaal een dag per maand deel te nemen aan een les of praktijkdag. En zo zijn er nog een paar suggesties om de dialoog tussen bestuurders en studenten om gang te krijgen en deze te houden.
Onbenutte kennis en kunde
Deze recensent heeft uit persoonlijke ervaring ook een aanbeveling als het gaat om onbenutte kennis en kunde van senioren. Deze kan in alle lagen van de bedrijven worden ingezet. Ooit werdenhavenwerk deskundigen met vroegpensioen ingezet voor havenontwikkeling in ontwikkelingslanden en mogelijke verdere scholing van havenwerkers. Dat gebeurde in het project TEMPO van het destijds Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam.
Gooi stereotypen overboord
Kennelijk is leeftijdsdiscriminatie in dit land nog steeds doodnormaal, terwijl het tekort aan arbeidskrachten deels kan worden opgeheven door senioren. De aanname blijft hardnekkig deze: senioren zijn min of meer digibeet en voor het overige niet meer van deze tijd. Laag of hoog geschoold en een vracht aan ervaring? Dat alles kan worden weggestreept. Ouderen zijn alleen maar een te grote kostenpost.
Gelukkig zijn er tegenbewegingen, zoals deze in de vereniging Senioren Wonen & Werken Samen (SWWS). Dat is een onderzoeksclub en broedplaats voor en door senioren die per definitie niet voldoen aan het beeld dat het hier gaat om de oudere medemens met allerlei kwaaltjes en alleen leuk bezig kan worden gehouden met bingo en oudhollands cultureel vermaak.
Kortom dit: het wordt tijd dat stereotype aannames in alle geledingen van de bevolking worden ingeruild door werkelijke inzicht in het potentieel van mensen die zich willen inzetten voor verbetering van de samenleving. Ze hebben een vracht aan (praktijk)kennis en ervaring!
Meer info:
Karim Amghar (2025) Maar dat begrijp jij toch niet – Over het onderschatte belang van het mbo. De Correspondent. Amsterdam. ISBN: 9789493254640. pp 144
jannykok@vandaagenmorgen.nl