Dutch Design week: weg uit het digitaal ongrijpbare en terug naar het ambachtelijke
Het is de nieuwe generatie designers die in deze Dutch Design Week in Eindhoven het plezier vergroot. Zij lichten hun werk met vaart toe. Veel afstudeerprojecten van de Design Academy zijn ontstaan uit een bewust naïef plan, een onbewezen ‘onderzoek’, en hebben meestal marginale impact. De examenexpositie barst ervan. Men wil weg uit de digitale ongrijpbare en terug naar een ambachtelijk en met aandachtig gemaakt soort design met een esthetische 3-dimensionale ervaring. Of deze duik in het ambacht een verbetering gaat opleveren in het aanzien van de wereld staat nog te bezien. Maar wat wel overtuigt is de locatie: het grotendeels leegstaande winkelcentrum Heuvel. De show hier neer te zetten is uitstekend gekozen. De bezoekers moeten door het wegkwijnend winkelaanbod heen (TK-max, de Koopman: alles voor 5 euro), en dit contrast met de zorgvuldigheid van de afstudeerders verrast en is hartverwarmend.
Stedenbouw
De DDW is ook meer dan ooit verzameling exposities. Dat wordt versterkt doordat de bezoeker een tocht maakt langs meerdere lelijke en stedenbouwkundig slecht op elkaar aansluitende blokkendozen en bouwputten voor nieuwe woningbouw. Het centrum van Eindhoven is nog lang niet af.
Als social design is het project Miniministerie van de Toekomst en initiatief dat meer impact heeft dan het onderwerp: de ruimtelijke ordening van het land. Aan het eind van een aantal prikkelende vragen ervaart de bezoeker wat sommige beslissingen van vandaag betekenen voor de wereld van 3023. Het project brengt zo besef voor lange termijn denken. Daarnaast is het een kritiek op het tekort aan betrokkenheid van de burgers bij het bestuur. Welk bestuur? Elk bestuur! Je leert beseffen dat zowel de buurt, de burger, de gemeente Eindhoven, de landelijke overheid of zoiets groots als Europa wordt het anker zou moeten zijn in het miniministerie van de toekomst. Een knap project, opgezet door bureau Verward en Verveeld.
De bezemsteel als basis voor een kast
Eenmaal binnen in het Klokgebouw, heeft deze locatie een goede introductie op het thema. Qua product design overtuigt het Regeneratieve Modulaire Cabinet. Kasten die geschikt zijn voor mensen met een kleine en wat grotere portemonnee. Het is mogelijk een goedkoop pakket voor te bestellen, en dure nieuwe elementen op maat bij te bestellen als je kast te klein wordt. Het ontwerp bestaat echter zichtbaar uit bezemstelen en modulaire planken van 30 x 60 planken met boorgaten. Je kunt dus ook zelf iets toevoegen aan je kast zonder ingewikkelde lijm en houtverbindingen. Dit opent een denkframe: klanten kunnen hun omgeving zelf beoordelen op hergebruik van hun eigen bezems en oude kasten verzagen tot nieuwe planken. Dit activistische aspect is een surplus op hun regeneratieprincipe en gaat verder dan IKEA-hacks en het Lundia systeem.
Meer info: Dutch Design week 21 - 29 oktober Eindhoven
Foto's: A. van Dijk