Dodenherdenking oorlogsslachtoffers
Heel Nederland herdenkt op 4 mei alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven tijdens oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
Op 4 mei herdenkt Rotterdam alle burgers en militairen die waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
De hele dag zijn er herdenkingen op verschillende plekken in de stad. De burgemeester legt namens het gemeentebestuur kransen op een aantal van deze plekken. Om 20.00 uur is Rotterdam 2 minuten stil. In de dagen voor 4 mei krijgen alle gedenkplekken een opfrisbeurt. Het is er schoon, er staan nieuwe plantjes en waar nodig zijn opschriften op monumenten bijgewerkt.
In Overschie is flink gevochten
Prins Alexander heeft één herdenkingsplek, op het Marinus Bolkplein. Prins Alexander zoals we het nu kennen, bestond namelijk nog niet in de oorlog. Het was een polder. Op het Marinus Bolkplein staat dan ook een vrij modern monument. Terwijl het monument aan het Saenredamplein in Overschie historisch is met monumentale hekjes eromheen. Daar is flink gevochten.’
2 minuten stilte
In alle gemeenten in Nederland zijn herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument. Iedereen is tussen 20.00 en 20.02 twee minuten stil. Na de twee minuten zijn er vaak nog activiteiten. Dan worden er kransen en bloemen gelegd. De Nederlandse vlag hangt halfstok van 18.00 tot zonsondergang. Kerkklokken mogen op 4 mei luiden vanaf 19.45 uur tot 19.59 uur.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert de nationale herdenking die plaats vindt op de Dam in Amsterdam. Er worden kransen gelegd bij het nationaal monument door onder meer het staatshoofd en de minister president.