Sweet, sweet potato's

Keuken en koken lijken steeds meer naar het centrum van ons vaak toch al drukke bestaan te schuiven. Ten minste als je kijkt naar de TV en vaak ook op internetbroadcasters, waar kookprogramma’s vol goed gebekte TV-koks, voedselgoeroes en gezondheidsfreaks om de gunst van de kijker dingen. Maar het is heus niet allemaal zelf koken. Want daarnaast zijn afhalen en bezorgen van eten nog nooit zo populair geweest . Corona hielp daarbij ook nog een handje.
Zonde
Intussen komt in de media ook de overvloed met regelmaat ter sprake. Er wordt veel voedsel weggegooid en dat is niet alleen – oudtestamentisch woord- zonde. Het kan ook leuk zijn om er alsnog iets mee te doen.
Natuurlijk is niet alles geschikt. Van vissenkoppen kan je een bouilabaisse maken, goed voor de vrijdag, maar ook van groenten blijft vaak aardig wat over. Hoe vaak gebeurd het niet dat aardappels verdwijnen in de afvalbak omdat ze uitgelopen zijn of niet meer stevig aanvoelen?
Afgekeurde piepers maken uitstekende stamppot
En toch zijn die nog uitstekend geschikt om iets lekkers van te maken. En dat zal je niet snel van TV-koks leren, die werken het liefst met verse waar. Dus waar haal je de inspiratie – koken is creatiever dan sommigen denken – vandaan? In het geval van Felix Hubbelmeijer (27) kwam die inspiratie van zijn familie.
Smakelijke en gezond
Zo'n drie jaar geleden assisteerde hij zijn nichtje Diana en haar vriendin Sarina in hun bedrijfje ‘Soephoofd’. De jonge ondernemers hadden met het motto ‘bespaar meer, verspil minder en eet gezonder’, een aantal recepten ontwikkeld om van afgekeurde wortel, verlepte groenten en overrijp fruit, kant en klare, smakelijke en gezonde maaltijden te maken. Soephoofd draaide goed en in het verlengde daarvan kwam Felix op het idee om met hulp van gedroogde groente, kruiden, specerijen en de resten en overschot van groenten en andere maaltijd ingrediënten een nieuwe maaltijdlijn op te zetten. Hij stelde er verschillende smaaklijnen mee samen, Mexicaans, Frans, Italiaans en bovenal een Hollandse aardappellijn. De gerechten kregen namen als ‘Hieper de Pieper’, You're my Sweet potato en You say Potato I say Potato. Zo ontstond, Stamppot (s)makers, de nieuwe productlijn van Felix. Motto: Van ‘sneue piepers’ iets lekkers maken.
You're my Sweet potato Foto Tim Meijer
De grote soep
Op de achtergrond speelt natuurlijk de ‘grote verspilling’. De miljoenen kilo's aan voedsel die we met zijn allen weggooien, de enorme hoeveelheden water en bemesting die nodig zijn om al dat spul te laten groeien en de enorme hoeveelheden energie –fossiele brandstof - die in de verwerking en vooral ook het transport over soms heel lange afstand gaan zitten.
En de soepstarter van Felix
De stamppotten van Felix zijn vanaf 19 november online te bestellen op de websites van Soephoofd en Soepstarter.nl. Vanaf € 3.95 heb je al een smakelijke kruidenmix. De maaltijden worden dan per post verstuurd in enveloppen van eco-papier (pergamijn). Binnenin vind je de ingrediënten en gebruiksaanwijzing om voor 4 personen een heerlijke stamppot te maken. Een voorproefje is te vinden in de bijgevoegde foto’s van fotograaf Tim Meijer die met de maaltijden van Soepstarter zijn eerste maaltijden maakte.
Tim Meijer met My Sweet Potato . Fotograaf onbekend