Zorgpremie: Geniale opzet of ongeluk?
Nieuw! De zorgpremie blijft bij het oude! De zorgpremie wordt niet inkomensafhankelijk. Intussen heeft de discussie daarover de rest van het regeerakkoord overschaduwt.
Zeshonderd leden van de VVD hebben weliswaar woedend hun lidmaatschap opgezegd, de VVD is in een recente peiling gekelderd van 41 naar 23 en de PVDA van 38 naar 27 zetels. Rutte maakt excuus voor de verwarring over de zorgpremie, verkleinen van verschillen in inkomens zal nu via de belasting plaats vinden. De belangrijkste vraag is intussen of Rutte-Ascher de economie op de rails krijgt.
Verschrikkelijk
Eerder vond Rutte `nivelleren’ verschrikkelijk, maar het is de prijs die de VVD moest betalen voor een akkoord met de PvdA. Ook de PvdA moest slikken maar PvdA’er Spekman strooit met selectieve domme opzet, zout in de wonden van coalitiepartner VVD.
De opwinding over de zorgpremie beheerste sinds 29 oktober, de dag dat het regeerakkoord `Bruggen Slaan’ gepresenteerd werd, in toenemende mate de stemming. De laagste inkomens gingen minder betalen aan de zorgverzekering, maar ergens in de dertig mille per jaar inkomen, slaat voor velen het voordeel om in nadeel. Kijk naar de mooie inkomenswolkjes in het CPB rapport.
Die stippenwolkjes hielden de aandacht twee weken vrijwel volledig gevangen en heeft zo zijn werk gedaan. Neem het streven naar 100% duurzame energievoorziening in 2050, maar ook van de voor de èèn of de ander, pijnlijke punten. Voor studenten verdwijnt de OV kaart en de basisbeurs.
Voor werknemers wordt de ontslagregeling versoepeld, de WW periode met meer dan een jaar verkort, de bijstandsregeling strenger, wie voor een misdrijf tot meer dan twee jaar veroordeeld is, dient zijn hoger beroep achter de tralies afwachten.
Voor de verdedigers van solidariteitsprincipes van het sociale stelsel en het vangnet van de verzorgingsstaat verandert er nog meer, de regeling voor bijzondere ziektekosten AWBZ wordt stevig op de schop genomen, gaat deels op in andere overheidsregelingen en lost gedeeltelijk op.
De rijken krijgen 3% belastingverlaging. Als bestuurder of directeur van een kleine woningbouwcorporatie mag je daar alleen niet meer van meeprofiteren Hun beloning wordt in het regeerakkoord Rutte-Samson versneld ingeperkt. De wet die daar over gaat is op 6 november door de Eerste Kamer goedgekeurd. Dezelfde dag dat Obama herkozen is.
Hekel
Veel Amerikanen mogen net als sommige VVD-ers een hekel hebben aan nivelleren, na de Amerikaanse reputatie- en boedelschade van republikein George Bush, heeft een verlengd democratisch presidentsmandaat de voorkeur van de kiezers gekregen. Hoewel veel commentatoren de verkiezingsoverwinning van Obama verklaren door de veranderde etnische samenstelling van de Amerikaanse bevolking.
Dat argument snijdt maar zeer gedeeltelijk hout en is lichtelijk vooringenomen, alsof mensen van verschillende herkomst in verschillenden mate hun verstand gebruiken.
Dieptepunt
De crisis was in Amerika op zijn dieptepunt drie maanden na het aantreden van Obama in 2008, toen de schokgolven van de omgevallen Amerikaanse hypotheekmarkt Nederland nog niet echt bereikt hadden. Balkenende–Bos rekende op een korte crisis en schoven veel voor zich uit.
Kijk naar de oplopende staatsschuld van Nederland sinds die tijd. De Europese staatsschulden kregen bekendheid met de Griekse crisis in 2009/2010. Later volgt de Nederlandse vastgoedcrisis zichtbaar in lege kantoren, woningen en winkels. Ook in Rotterdam waar trouwens sinds 2008 de bevolking weer langzaam in aantal toeneemt.
Aftrek
Rutte II beperkt de hypotheekrenteaftrek met een half procent per jaar voor de hoogste belastingschijf. De bouw en de vastgoedmarkt draaien op halve kracht, de woningmarkt stagneert.
Dat is het gevolg van wat economen een `globale systeemcrisis’ noemen. Het financiële systeem van banken en overheden en van de handels- en productie-economie kraken tegelijkertijd. Moeilijke tijden voor politici.
De grote Nederlandse 19e eeuwer Thorbecke noemde Nederland ooit de trechter van Europa, wat een belangrijk argument was om de Nieuwe Waterweg te bouwen. Dat is gelukt. Die betrokkenheid bij de wereld is een goede reden om niet alleen onze politici maar ook die van belangrijke economische partners te volgen met de VS en China als eerste en tweede economie van de wereld, voorop.
China
In Rotterdam speelt China niet alleen op de West Kruiskade maar ook in de haven een steeds prominentere rol. Aan het eind van de week kiest het Chinese congres van de Communistische Partij in Peking een nieuwe leider en waarschijnlijk een slanker politbureau. Xi Jinping is de gedoodverfde nieuwe partijchef en president van China. Luister naar zijn echtgenote, zangeres Peng Liyuan.
De eerste ondertitel van haar ‘Laundry Song’ luidt: `Wie helpt ons om bruggen te bouwen?‘ Het regeerakkoord van Samson en Rutte heet `bruggen slaan’. Toeval of geluk bij een zorgongelukje?
De regering Rutte-Ascher zal de komende jaren net als Obama en Xi Jinping de zeilen flink bij moeten zetten. Daadkracht en verstand zijn daarbij even hard nodig als het `buitenland’. Een beetje geluk kunnen ze daarbij wel gebruiken
Voor de liefhebber hier de analyse van het CPB in opdracht van premier Rutte gebaseerd op het financieel kader van het Regeerakkoord zoals ontvangen op woensdag 24 oktober en de aanpassingen daarop ontvangen op 9 en 11 november: