Duitse Grondwet met dank aan Trump gewijzigd. Biljoen euro voor defensie, infra en klimaat

Duitsland kan groeien doordat het land dankzij een grondwetswijziging vandaag ruim 1 biljoen schulden mag maken voor investeringen in defensie, infrastructuur en klimaatmaatregelen. Een coalitie van CDU/CSU, SPD en de Groenen vormde de kern van de stemmen die de vereiste Grondwetswijziging er door kreeg met 513 stemmen voor en 206 stemmen van AfD, Linken en FDP tegen. Dat is dus een naar verwachting ruim twee derde meerderheid die de 0,35% ten behoeve van deze investeringen wil opheffen. Er wordt 500 miljard in defensie, 400 miljard in infrastructuur en 100 miljard in klimaatmaatregelen geïnvesteerd.
De investeringen in de infrastructuur zijn nodig omdat achtereenvolgende Duitse regeringen het op dat gebed hebben laten afweten. De 100 miljard voor klimaatmaatregelen en schonere energie hangen enerzijds samen met grotere energieonafhankelijkheid zijn anderzijds gebaseerd op eisen die de Groenen en SPD stelden.
Defensieuitgaven direct gevolg Trump
Dat deze investering en de opheffing hiervoor van het grondwettelijk vastgelegde schulden plafond (van 0,35% van het BBP per jaar) er komt is het vrijwel directe gevolg van het optreden van Donald Trump. De ontwerptekst van het grondwetswijzigingsvoorstel laat daar geen twijfel over bestaan.
Wetsontwerp van de parlementaire fracties SPD en CDU/CSU tot wijziging van de grondwet (artikelen 109, 115 en 143h) A. Probleem Fundamentele wijzigingen in de veiligheidsarchitectuur De Russische agressieoorlog tegen Oekraïne duurt inmiddels al meer dan drie jaar en heeft de veiligheidssituatie in Europa ingrijpend veranderd. Bovendien wekt de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse regering geen verwachting dat de bestaande geo-economische en veiligheidsspanningen in de internationale politiek zullen afnemen. De verwachting dat Europa na een tijdelijke fase weer zou kunnen terugkeren naar de normale veiligheidspolitiek van voorgaande jaren, is niet uitgekomen. De nieuwgekozen Amerikaanse regering heeft haar ideeën gepresenteerd over verantwoordelijkheid en lastenverschuiving in de toekomstige veiligheidsarchitectuur voor Europa. De VS heroverweegt momenteel haar veiligheidsbeleid in Europa. De VS hebben ook hun Oekraïnebeleid herzien en de militaire steun aan Oekraïne opgeschort. Duitsland en Europa kunnen daardoor met grotere financiële lasten te maken krijgen. De Bondsregering staat de komende jaren voor de uitdaging om de nationale en bondgenootschappelijke defensiecapaciteiten aanzienlijk te versterken en haar gedeelde verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Europa waar te maken. |
Meer info: het wetsontwerp (Duits)