donderdag 26 november 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

Felix Hubbelmeijer bedenker en maker van de Potato lijn Foto Tim Meijer
18
nov

Sweet, sweet potato's

(door Marcella Deen)

Keuken en koken lijken steeds meer naar het centrum van ons vaak toch al drukke bestaan te schuiven. Ten minste als je kijkt naar de TV en vaak ook op internetbroadcasters, waar kookprogramma’s  vol  goed gebekte TV-koks, voedselgoeroes en gezondheidsfreaks om de gunst van de kijker dingen. Maar het is heus niet allemaal zelf koken. Want daarnaast zijn afhalen en bezorgen van eten nog nooit zo populair geweest . Corona hielp daarbij ook nog een handje.

Zonde

Intussen komt in de media ook de overvloed met regelmaat ter sprake. Er wordt veel voedsel weggegooid en dat is niet alleen – oudtestamentisch woord- zonde.  Het kan ook leuk zijn om er alsnog iets mee te doen. 

Natuurlijk is niet alles geschikt. Van vissenkoppen kan je een bouilabaisse maken, goed voor de vrijdag, maar ook van groenten blijft vaak aardig wat over. Hoe vaak gebeurd het niet dat aardappels verdwijnen in de afvalbak omdat ze uitgelopen zijn of niet meer stevig aanvoelen?

Afgekeurde piepers maken uitstekende stamppot

En toch zijn die nog uitstekend geschikt om iets lekkers van te maken. En dat zal je niet snel van TV-koks leren, die werken het liefst met verse waar. Dus waar haal je de inspiratie – koken is creatiever dan sommigen denken – vandaan?  In het geval van Felix Hubbelmeijer (27) kwam die inspiratie van zijn familie.

Smakelijke en gezond

Zo'n drie jaar geleden  assisteerde  hij zijn nichtje Diana en haar vriendin Sarina in hun bedrijfje ‘Soephoofd’. De jonge ondernemers  hadden met het motto ‘bespaar meer, verspil minder en eet gezonder’, een aantal recepten ontwikkeld om van afgekeurde  wortel,  verlepte  groenten en overrijp fruit, kant en klare, smakelijke en gezonde maaltijden te maken. Soephoofd draaide goed  en in het verlengde daarvan kwam  Felix op het idee om met hulp van gedroogde groente, kruiden, specerijen  en de resten en overschot van groenten en andere maaltijd ingrediënten een nieuwe maaltijdlijn op te zetten.  Hij stelde er verschillende smaaklijnen mee samen, Mexicaans, Frans, Italiaans en bovenal  een Hollandse aardappellijn. De gerechten kregen namen als ‘Hieper de Pieper’, You're my Sweet potato en You say Potato I say Potato. Zo ontstond, Stamppot (s)makers, de nieuwe productlijn van Felix. Motto:  Van ‘sneue piepers’ iets lekkers maken.

You're my Sweet potato Foto Tim Meijer 

De grote soep  

Op de achtergrond speelt natuurlijk de ‘grote verspilling’. De miljoenen kilo's aan voedsel die we met zijn allen weggooien, de enorme hoeveelheden water en bemesting  die nodig zijn om al dat spul te laten groeien en de enorme hoeveelheden energie –fossiele brandstof - die in de verwerking en vooral ook het transport over soms heel lange afstand gaan zitten.

En de soepstarter van Felix

De stamppotten van Felix zijn vanaf 19 november online te bestellen op de websites van Soephoofd en Soepstarter.nl. Vanaf € 3.95 heb je al een smakelijke kruidenmix. De maaltijden worden dan per post verstuurd  in enveloppen van eco-papier (pergamijn).  Binnenin vind  je de ingrediënten en gebruiksaanwijzing  om voor 4 personen een heerlijke stamppot te maken. Een voorproefje is te vinden in de bijgevoegde foto’s van fotograaf Tim Meijer die met de maaltijden van Soepstarter zijn eerste maaltijden maakte.

Tim Meijer met My Sweet Potato . Fotograaf onbekend

 

 

Lees meer over:

Eten innovatie
Deel dit bericht met je vrienden!