Hoe je drukwerk kunt inzetten voor een succesvol lokaal evenement

Ben jij betrokken bij een evenement in regio Rotterdam? Of denk je erover om zelf een event op te zetten binnen jouw gemeenschap? Dan kunnen flyers (en ander drukwerk) je hierbij helpen. In dit artikel een aantal nuttige tips, voor de promotie en het opbouwen van een lokale community.
Soorten evenementen en bijpassend drukwerk
Het begint allemaal bij het soort event dat je in gedachten hebt. Dit kan een groot festival zijn in Rotterdam zelf, maar ook een zomermarkt met meerdere edities of een workshop in het nabijgelegen buurthuis. Aan de hand hiervan kun je namelijk bedenken wat voor soort drukwerk het meest toepasselijk is, waaronder:
● Flyers drukken is een goedkope manier voor het delen van informatie. Die je zowel handmatig kunt uitdelen in de stad, via brievenbussen evenals het wegleggen op diverse plekken in de buurt
● Folders zijn iets duurder in aanschaf, maar je kunt er meer informatie op kwijt. Bijvoorbeeld om te overhandigen aan mensen die echt geïnteresseerd zijn. En voor het geven van meer informatie, denk aan een workshop- of cursusschema
● Posters zijn een leuke manier om een festival of beurs aan te kondigen, om de aandacht van voorbijgangers te trekken. Voorzie posters van de belangrijkste informatie en een link waar geïnteresseerden meer informatie kunnen vinden
● Roll-up banners worden vooral gebruikt tijdens een event zelf, bijvoorbeeld om te zetten naast een kraam op een beurs of festival. Je kunt deze ook inzetten om een tweede editie aan te kondigen, als het een terugkerende markt is of iets dergelijks
Hoe je een hechte community opbouwt
Het aantrekken van bezoekers is natuurlijk het belangrijkste doel, maar (zeker als je van plan bent om vaker iets te organiseren) is het extra leuk om een community op te bouwen. Dit kun je op verschillende manieren doen, zowel off- als online.
Online
Bij een online community kun je denken aan een Facebookgroep, waar je relevante informatie deelt en leden met elkaar kunnen discussiëren. Indien je werkt met vrijwilligers, kun je hier een aparte groep voor aanmaken waar weer andere informatie kan worden gedeeld. Dit kan via Facebook, maar bijvoorbeeld ook via Whatsapp. Zo kan iedereen elkaar onderling leren kennen, waarmee ik meteen bij het offline-gedeelte ben aangekomen.
Offline
Offline zijn de methodes iets beperkter, maar het is wel de beste manier om een hechte lokale gemeenschap op te bouwen. Zo kun je voor het organiseren van een evenement afspreken om te vergaderen of werkgroepen te maken. Denk bijvoorbeeld aan een brainstormsessie over een flyer ontwerp, om vervolgens in groepjes deze flyers te gaan verspreiden. Zo vang je in feite twee vliegen in één klap. Aangezien je jouw evenement in de omgeving onder de aandacht brengt en je tevens al bezig bent met het opbouwen van een hechte gemeenschap onder alle mensen die zich hiervoor inzetten.
Commerciële evenementen
Als het een commercieel evenement is, maar de financiële middelen beperkt zijn, kun je vrijwilligers bijvoorbeeld bedanken met gratis toegangskaartjes voor het festival, deelname aan een workshop of een lidmaatschap. Zo bouw je al vanaf de start een hechte community op, van mensen die zich graag willen aansluiten bij jouw initiatief. (Vergeet jouw event niet op de Rotterdamse kalender te laten zetten, voor nog wat extra promotie).