Hoe verzeker je je als zzp’er tegen aansprakelijkheid?

Ben je zzp’er? Dan is de kans groot dat jij je als eenmanszaak hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het nadeel van deze rechtsvorm is dat je privé volledig aansprakelijk bent. Gelukkig kun jij je hiertegen verzekeren. Helaas weet niet iedere zzp’er hoe hij dit doet. Daarom vertellen wij je in deze tekst hoe jij je als zzp’er verzekert tegen aansprakelijkheid.
Particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt geen uitkomst
Omdat je als zzp’er de enige medewerker van je bedrijf bent, denk je misschien dat je voldoende hebt aan een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Toch is dit niet het geval, want deze verzekering dekt geen schade die je veroorzaakt als je aan het werk bent. Wil jij je verzekeren tegen mogelijke schadeclaims? Dan kun je niet om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) heen. Je verkleint hiermee de kans dat je zelf opdraait voor schade die je tijdens je werk veroorzaakt.
Sluit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is één van de vele verzekeringen die je als zzp’er af kunt sluiten. Omdat deze verzekering niet verplicht is, sluit niet iedere zzp’er hem af. Zonde, want je moet de kosten zelf dekken als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade die je tijdens je werkt veroorzaakt hebt. Een AVB verzekering dekt overigens niet alleen schade die jij veroorzaakt, maar ook schade die ontstaat door producten die je maakt of levert.
Overweeg je aanvullend te verzekeren
De dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is weliswaar behoorlijk uitgebreid, maar toch zijn er ook zaken waar je niet voor verzekerd bent. Schade door een beroepsfout, verkeerd advies, onjuistheid, vergissing of inbreuk op geheimhouding, privacy of auteursrecht valt bijvoorbeeld buiten de dekking van een AVB. Gelukkig kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden met de aanvullende dekking beroepsaansprakelijkheid.
Sluit je een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp af? Dan dekt je verzekeraar ook (financiële) schade die het gevolg is van een beroepsfout. Daarnaast ben je verzekerd voor verlies van documenten die je in beheer hebt. Ook kosten voor verweer bij een onterechte schadeclaim vallen binnen de dekking van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Je kunt je eventueel ook nog aanvullend verzekeren voor bestuurdersaansprakelijkheid. Hiermee verzeker jij je voor schade door een bestuurlijke fout van jezelf of een medebestuurder.
Zo sluit je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af
Als je het nut van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering inziet, wil je misschien niet te lang wachten met het afsluiten. Gelukkig hoeft dit ook niet, want bij de meeste verzekeraars kun je tegenwoordig online een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering aanvragen. Je beantwoordt een aantal vragen en krijgt vervolgens te zien hoeveel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering je per maand kost en waar je precies voor verzekerd bent. Staat dit je aan? Vervolg dan het aanvraagproces en vul de gevraagde bedrijfs- en persoonsgegevens in. Je krijgt daarna nog een aantal slotvragen die betrekking hebben op de verzekering. Controleer je aanvraag tot slot goed voordat je hem verstuurt.