Drie tips voor het vinden van een baan zonder diploma

De wereld verandert en daarmee het vacature-aanbod, waardoor veel diploma's, certificaten en opleidingen in het ergste geval niets meer waard zijn. Tegelijk blijven veel authentieke begrippen bestaan, simpelweg omdat ze onmisbaar zijn. Denk aan bouw, verkeer en evenementen. Dat vraagt om een frisse en logische kijk op de banenmarkt: wat is er vandaag en morgen mogelijk op het gebied van werken zonder diploma?
Werken zonder diploma is juist een uitdaging
Geen zorgen, een afgeronde opleiding met bijbehorend papiertje is niet heilig. Zeker in de bouwbranche gebruiken ze hun gezonde verstand en is werken zonder diploma helemaal geen probleem. Het gaat er eerder om dat je gemotiveerd bent. Sterker nog, het aanpakken van onbetaald werk of zelfs een stageplek is iets dat mensen van boven de dertig steeds vaker doen. Ze geven daarbij hun favoriete sector prioriteit boven het werkniveau, omdat een bepaalde werkomgeving ze meer inspireert dan status. Kwestie van logisch denken. Ook in de bouwwereld, waar je ongeschoold als bouwopruimer aan de slag kunt, is de dynamische werkplek een pre.
Deel uitmaken van iets moois als bouwhulp of bouwopruimer
Bouwopruimers en bouwhulpen zijn essentiële krachten binnen een bouwproject. Ze zorgen voor een opgeruimde en dus veilige werkplek en zijn volwaardige leden van het team. Met z'n allen zie je hoe een gebouw vorm krijgt en dat is altijd een magische belevenis. Hoe anders is dat dan je dagen anoniem doorbrengen achter een scherm in een suf kantoor? Waar je goedbeschouwd eigenlijk geen idéé hebt waarvoor je het allemaal doet en, ook niet onbelangrijk, hoe lang je daar nog mag blijven zitten. En met het oog op de toekomst weet je ook dat je goed zit in de bouwwereld, want al zolang de mensheid bestaat, wordt er gebouwd. En dat verandert niet, omdat veel oude gebouwen die niet aan nieuwe normen voldoen, het veld moeten ruimen voor nieuwe, duurzame projecten.
Opleiding tot verkeersregelaar
Een tweede tip is het werken als verkeersregelaar. Dit is niet helemaal ongeschoold, maar de opleiding duurt slechts drie dagen. Twee in de klas, een in real life, oftewel de praktijk. Je krijgt goed betaald, hebt recht op reiskostenvergoeding, wordt voorzien van kleding en materialen en leidt het verkeer in goede banen op de meest uiteenlopende plekken. Ook werk in de open lucht dus, met soms minder mooi weer, maar daar kun jij als Nederlander wel tegen. Voor verkeersregelaars geldt eveneens dat ze altijd nodig zullen zijn, want die zelfrijdende auto's laten nog wel even op zich wachten en zullen niet het succes zijn waar ooit op gehoopt werd. Daarbij geef je tevens aanwijzingen aan mensen op fietsen en benenwagens.
Werken in een gezellige omgeving: dagjesmensen hebben altijd goede zin
De ene keer regel je het verkeer rondom een gezellige jaarmarkt, de andere keer sta je backstage bij een groot festival artiesten te wijzen waar ze hun tourbus kunnen parkeren. Volop afwisseling dus, met als enige overeenkomst dat er altijd leven in de brouwerij is, in de meest positieve zin. Werken als verkeersregelaar doe je veelal op evenementen, en daar krioelt het van de mensen met een goed humeur omdat ze iets leuks gaan doen. De verkeersregelaar krijgt heus weleens te maken met een weerbarstige deelnemer - de uitzondering die de regel bevestigt - maar je leert tijdens de stoomcursus vanzelfsprekend hoe je daarmee omgaat.
Je rijbewijs als springplank naar diverse andere banen - zoals runner
De derde tip is eveneens niet helemaal zonder papiertje, maar om een rijbewijs een diploma te noemen gaat ook weer ver. Hoe dan ook is dat pasje de springplank naar leuk werk. De meest bijzondere baan in deze categorie is die van runner. Dit zijn een soort manusjes-van-alles die hun rijbewijs inzetten om, al dan niet met hun eigen auto, van alles en nog wat te vervoeren. Je komt terecht op filmsets, festivals en andere inspirerende plekken, waar niemand rept over diploma's of status. In een creatieve en levendige stad als Rotterdam is sowieso veel werk te vinden waarbij je rijbewijs van pas komt. Het is dus eveneens zaak om de lokale actualiteit goed in de smiezen te houden en, op zoek naar ongeschoold werk, meer Rotterdams nieuws tot je te nemen.