Wil je Duits personeel werven? Hier 5 tips
-M.jpg)
Ben je een onderneming in Duitsland begonnen? Dan kan Duits personeel werven nog best een uitdaging zijn. Om deze reden is het goed je te verdiepen in een aantal tips die je kunt gebruiken om personeel te vinden. Als het echt niet lukt, kun je er ook voor kiezen om een recruiter in te huren of een wervings- en selectiebureau in te schakelen.
Tips Duits personeel werven
Duits personeel vinden gaat vaak op een andere manier dan het vinden van Nederlands personeel. Waar Nederlanders het niet erg vinden om voor werk te emigreren, maar Duitsers blijven liever in hun eigen land. Waar we in Nederland graag met elkaar bellen, hebben Duitse werknemers liever e-mailverkeer. Daarom hebben we vijf tips op een rijtje gezet om succesvol Duits personeel te vinden.
Duitsers willen niet graag emigreren
Als je in Duitsland een GmbH bent begonnen, heb je de eerste juiste stap al gezet. Duitsers werken en wonen namelijk niet graag in het buitenland. Emigratie is iets wat de meeste Duitsers proberen te vermijden. Slechts 25 procent van alle Duitse werknemers zegt te willen emigreren voor een baan.
Laat contact via de e-mail verlopen
Bij het contacteren van geïnteresseerde potentiële werknemers, kun je het best kiezen voor contact per e-mail. In Duitsland is bellen over een sollicitatieprocedure een stuk minder gebruikelijk dan in Nederland. Door te e-mailen, staat alles zwart-op-wit en kunnen er geen misverstanden ontstaan.
Houd je aan wat je biedt
Bij het plaatsen van een advertentie geef je meestal aan wat de werknemer kan verwachten. In Duitsland is het heel gebruikelijk om als werkgever aan te geven wat het salaris zal zijn. Maar let op: als je 2500 euro biedt als salaris, moet je je ook aan dit salaris houden. Een Duitse werknemer zal het zeker niet op prijs stellen als je tijdens de sollicitatieprocedure gaat onderhandelen over het bedrag. Dat is een gebrek aan vertrouwen en respect.
Geef feedback
Tijdens een sollicitatieprocedure vinden Duitsers het erg belangrijk dat je na de sollicitatie feedback geeft. Ze willen dan ook graag de werkgever ontmoeten of het team waar ze mee gaan werken. Nederlanders zijn daarin minder geïnteresseerd. Bovendien is het over het algemeen zo dat Duitsers binnen vijf weken alles in orde willen hebben. Nederlanders houden vier weken aan.
Stel een recruiter aan
Mocht het echt niet lukken om via XING en het eigen netwerk in het buitenland Duits personeel te werven, dan is het misschien verstandiger om een recruiter Duitsland aan te stellen. Zeker als je Duits niet goed genoeg is om zaken te doen of als je niet zelfverzekerd genoeg bent. Een Duitse recruiter kent immers de markt, de cultuur en de zakelijke gebruiken.