maandag 17 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Eerdere vaccinatie in Afrika Foto JD Millar via pixnio

Zuinige Nederlandse €25 miljoen voor vaccins arme landen

13 januari 2021 (een van onze medewerkers)

Een bijdrage van €25 miljoen is bestemd voor een internationaal initiatief om ervoor te zorgen dat er ongeveer 1,3 miljard doses veilige, effectieve en betaalbare vaccins beschikbaar komen in 92 landen. Die hebben hier zelf geen of onvoldoende geld voor. Volgens de WHO is daarvoor nog circa 5 miljard dollar nodig om dit wereldwijd voor elkaar te krijgen. De organisatie stuurde recent samen met internationale partners een brandbrief over dit financieringstekort.

Nederland trekt €25 miljoen extra uit voor de aanschaf en verspreiding van vaccins in arme landen. Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat namens het kabinet besloten na een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Gezien de rijkdom van Nederland klinkt dat als een zuinige bijdrage om zoals een verklaring van het kabinet luidt: 'internationaal solidariteit tonen door bij te dragen aan een eerlijke en betaalbare toegang tot en verdeling van vaccins, diagnostische testen en geneesmiddelen'.

De €25 miljoen komt na een oproep van de WHO en is afkomstig uit het budget voor Ontwikkelingssamenwerking. De bijdrage is naar verwachting goed voor de aanschaf van grofweg 5 miljoen doses van een vaccin.

Nederland droeg overigens vorig jaar al €60 miljoen bij aan het initiatief dat door de WHO wordt gecoördineerd. Dat geld was behalve voor vaccins ook bestemd voor de ontwikkeling en levering van diagnostische tests in ontwikkelingslanden.

Zie ook:

Lees meer over:

vaccin ontwikkelingshulp
Deel dit bericht met je vrienden!