zaterdag 8 mei 2021

webZine over stad, cultuur
en wereld

Zorgzame dierenacts in het Kerstcircus

21 december 2013 (Zettie Leeuwenburgh)

Spanning en sensatie, ontwapenend lieve dierennummers en uiterst lachwekkende clowns: het is allemaal te vinden in het Kerstcircus Ahoy, dat dit jaar alweer voor de 35ste maal door circusproducent Fernand Banning werd samengesteld.

,,Ik bezoek elk jaar heel wat circussen binnen en buiten Europa,’’ vertelt hij. ,,Nooit meld ik mijn komst van tevoren aan. Ik koop gewoon een kaartje en bekijk de voorstelling, op zoek naar opvallend jong en nieuw circustalent dat iets nieuws brengt. Dan struin ik het circusterrein af om onder meer te kijken hoe bijvoorbeeld de dieren worden verzorgd en hoe ze zijn ondergebracht. Ook let ik er op of er op ‘ouderwets nette manier’ met kostuums wordt omgesprongen. Mooie kostuums zijn te duur om niet dagelijks te worden nagekeken op kleine beschadigingen of ontbrekende knoopjes. Ook moet kleding volgens mij dagelijks worden gelucht en vooral schoon zijn.’’

Boeiend
Ook dit jaar is Banning er weer in geslaagd een goed uitgebalanceerde voorstelling samen te stellen, die jong en oud(er) weet te boeien. Het gejuich van jonge kinderen en verzuchtingen als ,,oh, wat knap,’’ van volwassenen tijdens de voorstelling zeggen genoeg. Opvallend is dat er een groot aantal Oostblokartiesten optreedt, iets wat niet zo vaak meer voorkomt. Circus is nog steeds een belangrijk cultuurgoed in Rusland maar de staat financiert steeds minder.
Zo is er de Asadullin Troupe met een springplanknummer met salto's en pirouettes waarbij het aankomt op timing en coördinatie en als tweede act de ‘Russische barre’, een stok van glasfiber waarop ingewikkelde sprongen worden uitgevoerd. Deze groep acrobaten heeft dezelfde act al in het wereldberoemde Ringling Bros. en Barnum & Bailey Circus gebracht, wat bewijst dat zij tot de wereldtop behoort.

Lief
De twee liefste dierennummers zijn ongetwijfeld de zeeleeuwen en olifanten van Erwin Kröplin Frankello. De twee zeeleeuwen - overdag in een ruim bassin naast het Sportpaleis Ahoy' te vinden - willen zelf hun kunsten vertonen. ,,Zodra zij in de buurt van de piste komen, zijn zij nauwelijks bij te houden,’’ zegt Frankello lachend. Tijdens het optreden lijkt het erop dat de zeeleeuwen Itcy en Stitcy hun baas een lesje willen leren.

De Afrikaanse olifanten Sandra (30 jaar) en Sitah (20 jaar) zijn al wat op leeftijd. Zij komen uit het familiebedrijf van vader Sonni Frankello die vaak dieren overneemt met als enig doel ze liefde en zorg te bieden in zijn buitenverblijf in Duitsland. Erwin Frankello laat de twee dames daarom ook overdag lekker buiten lopen naast Ahoy'.
Ook de vrijheidsdressuur van de Hongaar Gabi Donnert en zijn vrouw Beverley straalt rust en warmte uit. Donnert stamt uit een oud circusgeslacht en werkte met zijn Arabische hengsten lang in het staatscircus. Voor het eerst verschijnt hij nu in de Rotterdamse piste met zes hengsten en zijn Fallabella, een heel klein paardje, dat als tegenhanger van de mooie hengsten aan het eind van de dressuur even in de piste komt kijken.

Spreekstalmeester
De in Rotterdam geboren en getogen spreekstalmeester Sylvia Schuyer is noch in de artiesten- en variétéwereld, noch in Kerstcircus Ahoy' een onbekende. Ook vorig jaar praatte zij alle circusnummers aan elkaar. Al in de piste bekent zij met hartkloppingen en vochtige handen tijdens de repetities haar teksten te hebben geschreven tijdens de halsbrekende toeren van het jonge Bulgaarse Duo Sifolinis in en op het ‘Rad des Doods’. ,,Touwtje springen op zo'n ronddraaiend gevaarte hoog in de lucht...ik moet er niet aan denken.’’

Later vertelt zij: ,,Het circus loopt als een rode draad door mijn leven. Vanaf mijn zesde heb ik met mijn ouders, Eddy en Jacqueline Schuyer die goochelaars waren, door heel Europa rond getrokken. Zo heb ik mijn talen geleerd. Ik spreek er zes, niet gek hè, voor iemand van ’t Noordereiland,’’ lacht zij niet zonder trots.
Sylvia en haar man Hans - beter bekend als The Great Hansini - treden regelmatig als goochelaars op in Nederland of op cruiseschepen. Bovendien was zij eerder spreekstalmeester; tien jaar in Eindhoven en twee jaar in Den Bosch.

Clowns
Als een 'rode draad' lopen de diverse clownsacts door Kerstcircus Ahoy. Natuurlijk de repriseclowns Bonbon en Tiina, maar ook de bronzen-clown winnaars Les Rossiyan, een muzikaal Italiaans/Frans duo dat afreist naar een heus spookkasteel, laat de toeschouwer brullen van het lachen.
Dat het Kerstcircus Ahoy een volledig middag- of avondvullend programma omvat, blijkt uit de ruime afwisseling van acts. Zo zien we ook Troupe Bingo uit de Oekraïne met ‘White Gold’, een indrukwekkende ‘hand voltige act’. U ziet een menselijke toren ontstaan en prachtige balans- en synchroon oefeningen.
Het ‘Air Trio’ bestaat uit drie knappe jongedames uit Sint Petersburg, die synchroon oefeningen laten zien in en rond een hangende en draaiende zeshoek. En niet te vergeten de Tsjechische evenwichtskunstenaar Robi Berousek op zijn torenhoge ladders.

Al deze fraaie optredens worden muzikaal begeleid door het in Ahoy heel bekende live orkest Joe Schwartz, dat al jaren het Kerstcircus Ahoy begeleid, nu natuurlijk weer onder leiding van Joe's dochter Ingrid Schwartz.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!